19 Οκτ 2014

Ο πένης των 88.000 ευρώ

Απατεωνίσκος – Αν το ψάξετε στο google, ως πρώτη εύρεση εμφανίζεται η ετυμολογία της λέξης – Ακολουθεί, δεύτερος, ο Υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος – Για μια υπόθεση την οποία ο ίδιος προκάλεσε – Και όπου σε κάθε σοβαρή χώρα του κόσμου ο νυν υπουργός θα είχε ήδη γίνει πρώην – Θα είχε παραιτηθεί άμεσα – Όμως τέτοιες περιέργες συνήθειες δεν βλαστάνουν στην μόνη αφρικανική χώρα της Ευρώπης...

Γράφει ο Θάνος Τάκης



Στα μέσα Νοεμβρίου του 2013, ο βουλευτής της ΝΔ Ιορδάνης Τζαμτζής ενημέρωνε το Κοινοβούλιο και μαζί με εκείνο, τους Έλληνες πολίτες, για το δράμα των βουλευτών που καλούνται να ζήσουν με 8.000 ευρώ το μήνα, κατάσταση που τους αναγκάζει να “ξεραίνουν το σκατό τους” (sic), ώστε να επιβιώσουν.

Ίσως να αναγκάστηκε σε αυτή την σπαρακτική δήλωση γνωρίζοντας το δράμα του άνεργου συναδέλφου του υπουργού Αργύρη Ντινόπουλου, από το βιογραφικό του οποίου αλιεύω το ακόλουθο συγκινητικό: «Ως μαθητής στο δημοτικό και στις πρώτες τάξεις του γυμνασίου φοίτησε παράλληλα στα κατηχητικά σχολεία. Έτσι, οι αρχές της χριστιανικής και της ελληνικής παιδείας διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα και το σύστημα αξιών του από πολύ νεαρή ηλικία».

Συμπερασματικά, ίσως είναι το σύστημα αξιών του το οποίο τον ενέπνευσε ήδη από τρυφερότατη ηλικία και το οποίο τον ώθησε αφενός να ζει διακριτικά τον προσωπικό του οικονομικό γολγοθά, αφετέρου να καταθέσει στις 27 Ιουνίου του 2013 αίτηση προς το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Ασφάλισης Δημοσιογράφων) ζητώντας να υπαχθεί στην ειδική κατηγορία των ανέργων ώστε να πληρώνει μόλις 43 ευρώ το μήνα, για το Ταμείο του (σ.σ. Έγραψα λάθος περί 43 ευρώ. Το ορθό είναι 21 ευρώ το μήνα...). Δηλαδή το 2013 δήλωνε άνεργος, ήδη από το 2008, όντας βουλευτής από το 2007 και δήμαρχος, παλαιότερα. Μα όπως είπαμε, και όπως το δίχως άλλο αντιλαμβάνεστε, το λίγο ξερό σκατό που ίσως έχει αποταμιεύσει με την δεύτερη ιδιότητά του, δεν αποτελεί και το πλέον περιζήτητο ανταλλακτικό μέσο στην σύγχρονη κεφαλαιοκρατική κοινωνία.

Συνεπώς, ο άνεργος υπουργός καταθέτει την αίτησή του, με επισυναπτόμενη υπεύθυνη δήλωση (αδίκημα να δηλώσεις ψευδή γεγονότα σε αυτήν, σωστά κ. Υπουργέ των Εσωτερικών;) και τελευταίο εκκαθαριστικό. Δηλαδή, εκκαθαριστικό για το 2012, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν ήδη η βουλευτική του αποζημίωση των 88.000 ευρώ.

Η δημοσιογραφική συνδικαλιστική οργάνωση η οποία τον ξεφωνίζει ως απατεωνίσκο, αναφέρει ότι από το 2008 δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ όπως θα έπρεπε για την ασφάλισή του, ενώ συνεχίζει να κάνει χρήση των υπηρεσιών του ΕΔΟΕΑΠ και των λοιπών δωρεάν ιατρικών, νοσοκομειακών και εργαστηριακών ελέγχων. Επιπλέον διευκρινίζει ότι τα λεφτά που έπρεπε να έχει δώσει (βάσει των νόμων και των κανονισμών) ξεπερνούν τις 16.000 ευρώ, όμως αυτός δεν επιθυμούσε να πληρώσει (με δόσεις) ούτε τα 5.500 ευρώ «που χαριστικά υπολόγισε ο φίλος του πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ,  Πάνος Σόμπολος». Ο τελευταίος δήλωσε στο ΔΣ ότι ο άνεργος υπουργός Ντινόπουλος τον πίεζε φορτικά τους τελευταίους 2 μήνες για να φέρει το θέμα του διακανονισμού προς απόφαση. Το χρέος, σύμφωνα με την εισήγηση Σόμπολου στο ΔΣ, που έπρεπε να πληρώσει αναδρομικά ο κ. Ντινόπουλος έφτανε στο ποσό των 5.500 ευρώ, που αντιστοιχεί στο ποσό που θα πλήρωνε ένας άνεργος.

Επιπλέον, αναφέρουν ότι «... ο απατεωνίσκος υπουργός Εσωτερικών, έχει υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στις 27.6.2013 (την έχουμε στα χέρια μας) που υπογράφει ψευδέστατα ότι πληρώνει τις εισφορές του στον ΕΔΟΕΑΠ όλα τα χρόνια που είναι βουλευτής».

Το θέμα ήρθε μόλις τώρα στην δημοσιότητα, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ μόλις στην τελευταία του συνεδρίαση, στις  15.10.2014, εκλήθη να αποφασίσει σχετικά. Το οποίο θέμα έφερε ο πρόεδρος του οργανισμού στο όργανο 15 μήνες μετά την κατάθεση του αιτήματος, καθυστέρηση που προκαλεί πολλαπλά και εύλογα ερωτήματα. Ο δε νομικός σύμβουλος του οργανισμού στη γνωμάτευσή του ανέφερε ότι βάσει της νομοθεσίας το αίτημα του Αργύρη Ντινόπουλου μπορεί να γίνει δεκτό. Όταν όμως τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. συνειδητοποίησαν ότι η εισήγηση Σόμπολου εκτιμούσε το οφειλόμενο ποσό σαν να επρόκειτο για άνεργο, υιοθετώντας το αίτημα Ντινόπουλου, η συνεδρίαση πήγε να εκραγεί και η υπόθεση αναβλήθηκε και οδηγήθηκε σε μελλοντική κρίση.

So, when the shit hit the fan (ωραία και αρμόζουσα φράση την οποία μας υπενθύμισε πρόσφατα σε άρθρο του ο εξαιρετικός κ. Καλαμίτσης) ο άνεργος υπουργός αντέδρασε. Κυκλοφόρησε δήλωσή του, η οποία ακολουθεί:

«Η απόφασή μου (το 2007 που εκλέχτηκα βουλευτής) να επιλέξω ως ασφαλιστικό φορέα (για τον κλάδο υγείας) τον ΕΔΟΕΑΠ με έχει αφήσει μετέωρο ασφαλιστικά για επτά ολόκληρα χρόνια.
Η επιλογή ανάμεσα στον ασφαλιστικό φορέα του επαγγέλματός μου και σε αυτόν του δημοσίου ( ως βουλευτού) ήταν ( από τον νόμο) στην διακριτική ευχέρειά μου. Επέλεξα τον ΕΔΟΕΑΠ, στον οποίο υποχρεώνομαι εγώ ο ίδιος να πληρώνω τις ασφαλιστικές εισφορές μου του κλάδου υγείας!
Μετά μάλιστα την διακοπή της προαιρετικής ασφάλισής μου στον κύριο φορέα ασφάλισης των δημοσιογράφων (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) ζήτησα να γίνει το ίδιο και στον ΕΔΟΕΑΠ, στον οποίο επιθυμούσα να διατηρήσω τον κλάδο υγείας πληρώνοντας ο ίδιος τις ασφαλιστικές εισφορές μου.

Με χειρόγραφη (και ενυπόγραφη από εμένα ! ), μάλιστα, αίτησή μου στις 27/06/2013 ζητάω (επί λέξει) «τον διακανονισμό των οφειλών μου στον κλάδο ασθενείας» χωρίς βεβαίως σε καμία περίπτωση να ζητάω αυτό να γίνει… λόγω ανεργίας!!

Σε επανειλημμένες παρεμβάσεις μου προς τον ΕΔΟΕΑΠ (προϊσταμένη αρμοδίου τμήματος Μαίρη Καλαϊτζή, νομικός σύμβουλος Αντώνης Καινούργιος) είχα ζητήσει να προσδιοριστεί ο τρόπος καταβολής των ασφάλιστρων.
Τονίζοντας ότι η καταβολή ασφαλίστρων…ανέργου ήταν αδιανόητη και γι’ αυτό ουδέποτε κάτι τέτοιο εφαρμόστηκε.
Αδυνατώ να καταλάβω γιατί στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ ανάμεσα στους διάφορους τρόπους καταβολής των ασφαλίστρων παρουσιάστηκε – από τις υπηρεσίες του ΕΔΟΕΑΠ – και πρόταση καταβολής ασφαλίστρων ανέργου!
Συνοδευόμενη, μάλιστα, από ένα μηχανογραφημένο διαβιβαστικό της αιτήσεώς μου που – βέβαια ! – δεν φέρει την δική μου υπογραφή!! Η αίτησή μου της 27ης/06/13 είναι ήδη αναρτημένη στο λογαριασμό μου στο facebook ( σε αυτόν με την ένδειξη Argyris Ntinopoulos – Πολιτικός).
Αναμένω την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΔΟΕΑΠ το οποίο πρέπει επιτέλους να αποφασίσει ποια είναι τα ασφάλιστρα που πρέπει να καταβάλω αφού, εκ του νόμου, έχω το δικαίωμα να επιλέξω, ως βουλευτής, τον ασφαλιστικό φορέα μου.

Επαναλαμβάνω: καταβάλλοντας ο ίδιος τις ασφαλιστικές εισφορές μου.
Λυπάμαι γιατί κάποιοι δημοσιογράφοι βιάστηκαν να με συκοφαντήσουν.
Δεν μπήκαν καν στον κόπο να διασταυρώσουν την … είδηση.

Θα ζητήσουν, άραγε, συγγνώμη ;

Ή τουλάχιστον θα αναρτήσουν αυτές τις 382 λεξούλες της απάντησής μου;»

Προσωπικά, πολύ εκτιμώ όταν όσοι βγαίνουν στην πολιτική σέντρα ή πρωινή αναφορά του λόχου, απαντούν. Ιδιαίτερα όταν απαντούν εγγράφως. Έτσι, καθένας μπορεί να αξιολογήσει το πνεύμα τους και να διαβάσει τις ακριβείς λέξεις που παρέθεσαν ή πίσω από αυτές. Καθώς και το θράσος ορισμένων να απαιτούν και την συγγνώμη των άλλων.

Αλλά ας μείνουμε στις λέξεις και στα σημεία στίξης.

Καταρχάς κάποιος πρέπει να ενημερώσει τον (έστω άνεργο αλλά επαγγελματία δημοσιογράφο) υπουργό ότι στην ελληνική γραμματική δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται δύο ή τρία θαυμαστικά ή ερωτηματικά. Αυτά στο United Kingdom, Argyris Ntinopoulos

Αλλά και όταν χρησιμοποιεί ορθώς ένα θαυμαστικό το χρησιμοποιεί με λάθος τρόπο. Γράφει ο άνεργος υπουργός: «Επέλεξα τον ΕΔΟΕΑΠ, στον οποίο υποχρεώνομαι εγώ ο ίδιος να πληρώνω τις ασφαλιστικές εισφορές μου του κλάδου υγείας!» Είναι τουλάχιστον διασκεδαστικό αλλά ταυτόχρονα ενδεικτικό το θαυμαστικό στο τέλος της συγκεκριμένης πρότασης.  Ως σημείο στίξης που δηλώνει έκπληξη. Η υποχρέωση να πληρώνει ως ελεύθερος επαγγελματίας τις εισφορές που τον αφορούν συνιστά έκπληξη για τον σημερινό σωτήρα μας...

Και παρότι παραδέχεται ότι ο ίδιος οφείλει να πληρώνει, στην υποβληθείσα υπεύθυνη δήλωσή του (την οποία ανήρτησε το tvxs.gr) ο κ. Ντινόπουλος  δηλώνει ότι οι κρατήσεις υπέρ ασφαλιστικών ταμείων που αναγράφονται στις φορολογικές του δηλώσεις αφορούσαν και τον ΕΔΟΕΑΠ. Όμως, όπως ήδη σημειώθηκε, ο κ. Ντινόπουλος δεν είχε καταβάλει ούτε ένα ευρώ και γι΄αυτό ζήτησε άλλωστε την τακτοποίηση της οφειλής,παρ' ότι είχε αξιοποιήσει τα προνόμια των ασφαλισμένων και τις υπηρεσίες του ΕΔΟΕΑΠ. Τούτο μετατρέπει την υπεύθυνη δήλωση σε ψευδή δήλωση, αν δεν κάνω λάθος...

Επιπλέον, γράφει ότι: «Με χειρόγραφη ( και ενυπόγραφη από εμένα ! ), μάλιστα , αίτησή μου στις 27/06/2013 ζητάω ( επί λέξει) «τον διακανονισμό των οφειλών μου στον κλάδο ασθενείας» χωρίς βεβαίως σε καμία περίπτωση να ζητάω αυτό να γίνει… λόγω ανεργίας !!»

Καλά, γαμώ το κέρατό μου! 
Δυο ψέματα μαζί; 
Στην ίδια φράση; 
Σε γραπτή υπεύθυνη δήλωση; 
Και μάλιστα «επί λέξει»
Τόσο μαλάκες μας θεωρεί ο τύπος;


Ιδού η πρωτότυπη ενυπόγραφη αίτησή του. Διαβάζετε τι γράφει;  «Κύριοι, παρακαλώ πολύ όπως γίνει δεκτή η παρούσα αίτησή μου για ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΜΗΝΙΑΙΟΥ ΑΣΦ. ΛΟΓΩ ΑΝΕΡΓΙΑΣ».



Αλλά ξέχασα: ο ίδιος μόλις δήλωσε: «Συνοδευόμενη, μάλιστα, από ένα μηχανογραφημένο διαβιβαστικό της αιτήσεώς μου που – βέβαια ! – δεν φέρει την δική μου υπογραφή!!». Δηλαδή εντοπίζει και πλαστογραφία. Την οποία προφανώς έκανε ο Σόμπολος, εφόσον εκείνος έφερε την εισήγηση.

Κι εγώ απορώ.
Μέχρι στιγμής ο άνεργος υπουργός εντόπισε:

Ύβρεις.
Συκοφαντική δυσφήμιση.
Πλαστογραφία.

Ο πολίτης, γιατί αδυνατεί να εντοπίσει μια μηνυτήρια αναφορά, από πλευράς του; 
Έστω για τα μάτια του κόσμου;

Μήπως λόγω ανεργίας, δεν του περισσεύουν για το παράβολο;



Υ.Γ. Όλοι καλά εκεί στην Κυβέρνηση;
Η κυρία Αξιοπρέπεια, καλά;
Η κυρία Ευθιξία;
Το μικρό Ήθος;









 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη