Επιτυχής ήταν η εκτόξευση της πρώτης ιδιωτικά χρηματοδοτούμενης αποστολής στη Σελήνη, υπό την ονομασία...
4Μ (Manfred Memorial Moon Mission) την Πέμπτη.
Η αποστολή αποτελεί ένα project της εταιρείας LuxSpace, με έδρα το Λουξεμβούργο, και εκτοξεύτηκε με κινεζικό πύραυλο Long March.
Όπως αναφέρεται στο blog της αποστολής, το σκάφος ενεργοποιήθηκε με επιτυχία και άρχισε τη μετάδοση σημάτων προς τη Γη, τα οποία λαμβάνονται από διάφορους σταθμούς ανά τον κόσμο (Αργεντινή, Βραζιλία, ΗΠΑ και Αυστραλία). Το 4Μ αναμένεται να κάνει ένα «flyby» της Σελήνης και να επιστρέψει στη Γη, με 90% πιθανότητες επανεισόδου στην ατμόσφαιρα. Το εν λόγω «flyby» αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 28 Οκτωβρίου, σε απόσταση 373.000 χιλιομέτρων από τη Γη και 13.000 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Σελήνης.
Το συνολικό φορτίο της αποστολής 4Μ (που αναμένεται να διαρκέσει 196 ώρες, δηλαδή λίγο παραπάνω από οκτώ ημέρες) είναι μόλις 14 κιλά, και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα μεταδίδονται σήματα προς τον πλανήτη μας, με την LuxSpace να ελπίζει ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον ραδιοερασιτεχνών από όλο τον κόσμο, προσφέροντας βραβεία σε όσους επιλέξουν να συμμετέχουν με αυτόν τον τρόπο στο εγχείρημα. Όπως δήλωσε στο space.com ο Χιούμπερτ Μόζερ, μηχανικός της εταιρείας, «ένας από τους στόχους μας είναι να αυξήσουμε το ενδιαφέρον του κοινού για το Διάστημα και την εξερεύνησή του. Επίσης θέλουμε να προωθήσουμε τον τρόπο μας για την πραγματοποίηση διαστημικών αποστολών γενικότερα- την προσέγγιση των μικροδορυφόρων».
Η πρώτη ιδιωτική αποστολή στη Σελήνη
Τα δεδομένα που θα συλλεγούν από τους ραδιοερασιτέχνες θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην επίδειξη και ανάπτυξη μίας crowd-based προσέγγισης όσον αφορά στην παρακολούθηση και πλοήγηση διαστημικών σκαφών, συμπλήρωσε ο ίδιος- παράλληλα, το σκάφος διαθέτει και ένα μικρό δοσίμετρο της ισπανικής εταιρείας iC- Málaga, το οποίο θα καταγράψει επίπεδα ακτινοβολίας. Το κόστος της αποστολής είναι ιδιαίτερα χαμηλό- «εξαψήφιο», σύμφωνα με τον Μόζερ.
Το όνομα αποτελεί φόρο τιμής στον Μάνφρεντ Φουκς, ιδρυτή της μητρικής εταιρείας της LuxSpace, OHB, ο οποίος πέθανε στον Απρίλιο σε ηλικία 75 ετών.
Βασικό φορτίο του συγκεκριμένου πυραύλου είναι η νεότερη κινεζική σεληνιακή αποστολή, ανεπίσημα αποκαλούμενη Chang’e 5 T1, με σκοπό τη δοκιμή τεχνολογιών για μελλοντικές αποστολές συλλογής δειγμάτων από τον φυσικό δορυφόρο της Γης.
NAYTEMPORIKI, moon.luxspace.lu, taxalia