15 Νοε 2014

«Ναι στο Διαδίκτυο, αλλά με γνώση και ασφάλεια»


Παρουσίαση της εφαρμογής «Cyberkids» στο Δήμο Παύλου Μελά.
Με σύνθημα «Ναι στο Διαδίκτυο, αλλά με γνώση και ασφάλεια» πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για ..
την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και η παρουσίαση της εφαρμογής «Cyberkids» στο κέντρο πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στο Δήμο Παύλου Μελά, στις 14 Νοεμβρίου 2014. Η παρουσίαση της εφαρμογής, έγινε μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Παύλου Μελά και σε συνεργασία με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Η ημερίδα απευθυνόταν σε γονείς, παιδιά και όσους ενήλικες επιθυμούσαν να μάθουν περισσότερα για τους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων του ψηφιακού κόσμου και την προσαρμογή στα νέα δεδομένα που έχει φέρει η εξέλιξη στο κομμάτι της πληροφόρησης και του διαδικτύου γενικότερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσίαση της καινοτόμου πλατφόρμας γίνεται για πρώτη φορά στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχος κος Εμμανουήλ Σφακιανάκης και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγος κος Βάϊος Χόνδρος. Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Λέσχης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, κος Φεστερίδης Γιώργος και ο Σχολικός Σύμβουλος, κος Ιωάννης Αδαμόπουλος, εκπροσωπώντας τον Γιώργο Καρατάσιο, Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Χαιρετισμό απέστειλαν ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κος Γιώργος Ορφανός, ο Βουλευτής κος Σταύρος Καλαφάτης και ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κος Παναγιώτης Κοκκόρης. Την ημερίδα παρακολούθησαν και εκπρόσωποι των υπόλοιπων Δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, αντιδήμαρχοι του Δήμου Παύλου Μελά καθώς και δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι. Ωστόσο, το μεγαλύτερο και ωραιότερο κομμάτι του κοινού απαρτιζόταν από μικρά παιδιά που με την παρουσία τους και τα εύστοχα ερωτήματά που διατύπωσαν στο τέλος, έδειξαν να το απολαμβάνουν ιδιαίτερα αλλά και να κατανοούν τη σημασία όσων παρακολούθησαν.

Το καλωσόρισμα απηύθυνε ο Δήμαρχος Παύλου Μελά, κος Δημήτρης Δεμουρτζίδης ο οποίος επισήμανε τη χρηστικότητα του διαδικτύου αλλά και τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει για τα νέα παιδιά. Συγχρόνως ευχαρίστησε τον Ταξίαρχο κ. Εμμανουήλ Σφακιανάκη για την αποδοχή της πρόσκλησης και για την πολυποίκιλη προσφορά του. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κος Βάϊος Χόνδρος, που αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη εξέλιξης των αστυνομικών πρακτικών ώστε να είναι σε θέση να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το έγκλημα. Κατόπιν, το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο ίδιος ο κος Σφακιανάκης και το καταρτισμένο επιτελείο του, οι οποίοι μέσα από τη χρήση της αμεσότητας του λόγου και των σύγχρονων μέσων, παρουσίασαν τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση του διαδικτύου. «Δεν ποινικοποιούμε την καζούρα. Λέμε ναι στη χρήση του διαδικτύου και μάλιστα την ενθαρρύνουμε αλλά πάντα με μέτρο και κανόνες. Οι πραγματικοί φίλοι είναι έξω από τον Η/Υ σε πραγματικό χώρο και χρόνο» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κος Σφακιανάκης ο οποίος παρουσίασε διεξοδικά στοιχεία κι έρευνες που έχουν να κάνουν με το cyber bullying, περιπτώσεις τρομοκρατίας, τις παγίδες που κρύβουν τα social media και τα chat rooms.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος της ημερίδας, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πανελλαδικά, ένα ιδιαίτερο βίντεο με σκοπό να τιμηθεί ο Δήμος Παύλου Μελά αλλά και η πόλη της Θεσσαλονίκης ευρύτερα.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη