5 Νοε 2014

Ή άνοδος ή χάος!

Γράφει ο Μιχάλης Τουτζιάρης
26 Μαΐου 1896, ο Τσάρλς Ντάου προχωράει στη σύσταση του δείκτη Dow Jones στις 40,94 μονάδες με 12 μετοχές....
3/7/2014 ο «δείκτης των δεικτών» ξεπέρασε το φράγμα των 17.000 μονάδων. 116 χρόνια που σημάδεψαν την Αμερική αλλά και όλο τον κόσμο με διακυμάνσεις που οδήγησαν στη δημιουργία πλούτου και ευημερίας στην αμερικάνικη οικονομία θέτοντας την στην πρώτη θέση μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών.Μια θέση που κλονίστηκε αρκετές φορές αλλά κατόρθωσε να διατηρηθεί σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή ήπειρο που ψάχνει ακόμα να βρει την ταυτότητα της.

Οι δύο τελευταίες εβδομάδες που διανύσαμε ήταν καθοριστικές για την πορεία της Wall Street.Ο δείκτης Dow Jones κινήθηκε με ευκολία άνω των 17.000 μονάδων μέσα σε ένα παραλήρημα ευφορίας.

Πτήση στα τυφλά….. για τις αγορές,παγκοσμίως. Το σύστημα κρέμεται από μια κλωστή,καθώς οι δείκτες οδηγούνται από την απεριόριστη ρευστότητα των κεντρικών τραπεζιτών και τις δηλώσεις στήριξης του Ντράγκι, της Γιέλεν και του Ιάπωνα τραπεζίτη. Χαρακτηριστικό της πλήρης χειραγώγησης ήταν η κίνηση ματ του Ιάπωνα τραπεζίτη που αντιστάθμισε πλήρως- μια ημέρα μετά το τέλος του Q3 των ΗΠΑ-την χαμένη ρευστότητα του συστήματος . Όπως ανέφερα σε σχόλιό μου στο capital στις 26/6/2014 οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν μπορούν να κάνουν πίσω. Το παραμικρό λάθος θα φέρει οικονομικό χάος στον πλανήτη.

Η κίνηση του Kuroda έρχεται την κατάλληλη στιγμή. «Είμαστε δίπλα σας, θα κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε τις αγορές» Τον λογαριασμό θα τον στείλουμε εμείς εκεί που πρέπει, εσείς μην ανησυχείτε συνεχίστε ακάθεκτοι σας στηρίζουμε…

Η θετική τάση των αγορών έχει εισχωρήσει για τα καλά στο “πετσί” των επενδυτών και αναλυτών.Η ψυχολογία και η διάθεση ανάληψης ρίσκου είναι για άλλη μια φορά στο αποκορύφωμα τους και φυσικά με μηδενικό κόστος, καθώς επιτόκια δανεισμού δεν υπάρχουν. Αγοράζετε ότι θέλετε έχοντας γιεν με μηδενικό επιτόκιο συν σταθερή ισοτιμία και τζογάρετε σε Ιαπωνικές μετοχές, καθώς η Bank of Japan θα «σκουπίζει» τα πάντα(ότι έκανε και η fed και ετοιμάζει σε λίγο και η Ε.Κ.Τ.).

Διαμορφώνεται λοιπόν ένας «νέος κόσμος» αγγελικά πλασμένος για τζογαδόρους, όπου όλοι θα ποντάρουν και όλοι θα ελπίζουν ότι οι τραπεζίτες θα στηρίζουν την μεγαλύτερη «φούσκα» που ζει η ανθρωπότητα και θα κερδίζουν-ένα πάρτι για λίγους!

«Αυτό το δώρο του σχεδόν δίχως κόστος χρέους έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως για την χρηματοδότηση επαναγορών μετοχών, την αύξηση των μερισμάτων και την διόγκωση των ταμειακών αποθεματικών και πρόσφατα την χρηματοδότηση συγχωνεύσεων από τις πιο αξιόπιστες εταιρείες» ανέφερε ο κ. Fisher. «Για όσους έχουν πρόσβαση στο κεφάλαιο, ήταν ένα δώρο τσάμπα χρημάτων για να στοιχηματίσουν» . Richard Fisher(αξιωματούχος της fed-3/4/2014)

“Στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών βρίσκεται η επενδυτική τράπεζα JP Morgan Chase. Οι αρχές διεξάγουν ποινική έρευνα σε βάρος της τράπεζας, με την κατηγορία της χειραγώγησης στην αγορά συναλλάγματος.
Η μεγαλύτερη τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών από πλευράς περιουσιακών στοιχείων ανέφερε ότι η έρευνα διεξάγεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης και άλλες ρυθμιστικές αρχές”. (3/4/2014).

Οι ίδιοι άνθρωποι που οδήγησαν στο χείλος του ολέθρου την παγκόσμια οικονομία και τον πλανήτη σε βαθιά ύφεση και στη συνέχεια διασώθηκαν με τα χρήματα των φορολογουμένων, εμφανίζονται σήμερα να πορεύονται στον ίδιο «αμαρτωλό δρόμο», σε μια πρωτοφανή επίδειξη απληστίας και αλαζονείας.

Δεν είμαστε σίγουροι πότε θα πληρωθεί ο λογαριασμός αυτή τη φορά (το ποιος θα πληρώσει το ξέρουμε)..…το σίγουρο είναι ότι θα είναι πολύ πιο ακριβός από την προηγούμενη….…
«εάν παρέμβεις στο σύστημα,οι γύπες μένουν μακριά.Και μερικές φορές οι γύπες είναι πολύ χρήσιμοι..»

Άλαν Γκρίνσπαν.


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη