17 Νοε 2014

Πού και πώς μπορώ να υποβάλλω αίτηση για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα;

Από το Σάββατο οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για την ένταξη στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Το υπουργείο...
Εργασίας άνοιξε την ιστοσελίδα energo-eke.gr, του υπουργείου, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι Μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες που υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ )και πληρούν :
α) τα κριτήρια διαμονής δηλαδή κατοικούν τουλάχιστον έξι (6) μήνες πριν τη δημοσίευση της Υπουργικής απόφασης,
β) τα εισοδηματικά κριτήρια δηλαδή το πραγματικό εισόδημα των τελευταίων 12μηνών, της οικογένειας, από την υποβολή της αίτησης να είναι μικρότερο από το σύνολο της ενίσχυσης που θα λάμβανε αν δεν είχε καθόλου εισόδημα σύμφωνα με την παραπάνω αναφερθείσα αναλογία, 
γ) περιουσιακά κριτήρια δηλαδή το σύνολο της φορολογητέας αξίας της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ’ άτομο προσαυξανόμενο κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 10.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος. Επίσης η κινητή περιουσία να μην υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη στο σύνολο της το ποσό των 6.000 ευρώ και οι καταθέσεις σε όλα πιστωτικά ιδρύματα να μην υπερβαίνει το τελευταίο 12μηνο πριν την υποβολή της αίτησης το διπλάσιο του κατωφλίου εισοδήματος που αναλογεί. 

Όπως είπε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, οι ενδιαφερόμενοι δεν πρέπει να βιαστούν, αφού οι δικαιούχοι που θα υποβάλλουν αιτήσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014, θα μπορούν να λάβουν αναδρομικά και το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από το Νοέμβριο.

Το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα περιλαμβάνει επίδομα το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ το μήνα για ένα άτομο και 300 ευρώ για ζευγάρι. Το ποσό αυξάνεται κατά 100 ευρώ το μήνα για κάθε ενήλικο και 50 ευρώ το μήνα για κάθε ανήλικο τέκνο.

Περιλαμβάνει επίσης κοινωνικές υπηρεσίες, όπως η παροχή βιβλιαρίου ανασφάλιστου, το επίδομα θέρμανσης, το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, πρόσβαση σε κοινωνικό παντοπωλείο καθώς επίσης και προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης με τελικό στόχο την επανένταξη στην εργασία.

Ακόμη, στους ωφελούμενους παρέχεται πλέγμα κοινωνικών υπηρεσιών, όπως είναι το επίδομα θέρμανσης, το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, βιβλιάριο ανασφάλιστου, προγράμματα κοινωνικού παντοπωλείου κ.ά., όπως και δράσεις ένταξης και επανένταξης στην εργασία.

Ο θεσμός θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 13 δήμους της χώρας για το επόμενο εξάμηνο και αναμένεται να ενταχθούν περί τα 20.000 άτομα, ενώ στην πλήρη ανάπτυξή του προγράμματος, θα περιλάβει, σύμφωνα με το σχεδιασμό, περίπου 700.000 άτομα.

Για την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, έχουν επιλεγεί οι δήμοι Δράμας, Έδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, (περιφέρεια Αττικής), ο δήμος Μαλεβιζίου (περιφέρεια Κρήτης), ο δήμος Τρίπολης (περιφέρεια Πελοποννήσου), ο δήμος Σύρου (περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) και ο δήμος Σάμου (περιφέρεια Βορείου Αιγαίου).

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:


1) Αν είστε δημότες αυτών των δήμων κάντε κλικ εδώ: http://www.energo-eke.gr/
2) Κάντε κλικ στην πρώτη οθόνη στο "ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΝΤΑΞΗΣ"
3) Κάντε κλικ κάτω στο "Πιλοτική εφαρμογή στους Δήμους". Ανοίξτε το μενού των δήμων και τσεκάρετε τον δήμο σας, π.χ. τον Δήμο Έδεσσας και στη συνέχεια συμπληρώστε το λεκτικό (τα λατινικά γράμματα και αριθμούς που βλέπετε κάτω από τους δήμους) και πατήστε "ΕΛΕΓΧΟΣ"
4) Σας πηγαίνει σε μια οθόνη στην οποία πρέπει να συμπληρώσετε μερικά βασικά στοιχεία, όπως το παράδειγμα. Στο παράδειγμα 1 υποθέτουμε ότι ο χρήστης είναι άγαμος με εισόδημα 4500 ευρώ. Κάνουμε κλικ στο έλεγχος για να δούμε αν δικαιούμαστε το επίδομα.Μας βγάζει μήνυμα με τίτλο "Ειδοποίηση από τη σελίδα....". Στην περίπτωσή μας, μας λέει ότι δεν δικαιούμαστε επειδή έχουμε το μεγάλο εισόδημα των 4500 ευρώ
5) 2ο παράδειγμα: στο δεύτερο παράδειγμα, υποθέτουμε ότι ο χρήστης είναι έγγαμος με 2 παιδιά και εισόδημα 1500 ευρώ ετησίως. Το μήνυμα μας λέει ότι δικαιούται το Ε.Ε.Ε. το οποίο θα είναι 275 ευρώ το μήνα. Σε αυτό την περίπτωση, προχωράμε στο επόμενο βήμα, που είναι η υποβολή της αίτησης

6) Υποβάλλουμε την αίτηση, από την αρχική σελίδα, πατώντας "Υποβολή αίτησης"
1
2
Για την υποβολή αίτησης, απαιτούνται οι κωδικοί taxisnet με τους οποίους υποβάλλουμε τη φορολογική μας δήλωση

Επιμέλεια: Σάκης Γεωργιάδης, οικονομολόγος Λογιστής
για taxalia.blogspot.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη