14 Απρ 2015

Τελεσίγραφο στην Αθήνα έως τις 20 Απριλίου

Ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει στις 20 Απριλίου. Μέχρι τότε οι εταίροι περιμένουν να δουν μια αξιόπιστη λίστα μεταρρυθμίσεων, που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο σε μια απόφαση για -μερική έστω- εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

«Όσο γρηγορότερα καταλήξουμε στη λίστα των μεταρρυθμίσεων τόσο το καλύτερο. Όσο περισσότερο καθυστερήσει τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα για απόφαση» σημειώνουν με νόημα πηγές της Κομισιόν, που αφήνουν αιχμές για τη στάση τόσο της ελληνικής κυβέρνησης, όσο όμως και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων (π.χ. Γερμανία) ότι με συνεχείς δηλώσεις υπονομεύουν τη διαπραγμάτευση.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ναι μεν η συζήτηση έχει μπει πλέον στην ουσία, όμως προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς και συνιστούσαν επιτάχυνση.

Στις επόμενες ημέρες θα πρέπει τα κλιμάκια στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες να «τρέξουν» όλα τα θέματα και, επιπροσθέτως, να υπάρξει θετική εισήγηση από τους ελεγκτές για τις ελληνικές προτάσεις.

Κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν είναι ορατό και οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι εάν δεν υπάρξει αμοιβαία υποχώρηση δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία. Οι υποχωρήσεις που απαιτούνται περιγράφονται ως εξής: η μεν ελληνική πλευρά να προχωρήσει σε κάποια άμεσα εισπρακτικά μέτρα, όπως ο ΦΠΑ ή οι ιδιωτικοποιήσεις, οι δε δανειστές να υποχωρήσουν και να δεχθούν να μετατεθεί για τον Ιούνιο η συζήτηση για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Προς το παρόν, τέτοια διάθεση δεν φαίνεται από τους δανειστές, καθώς ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ ενημέρωσε χθες το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου ότι είναι αδύνατη μια ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την πλευρά του Ταμείου. Σύμφωνα με τον Πόουλ Τόμσεν, οι ελεγκτές δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχεία, ενώ εάν οι επικεφαλής δεν πραγματοποιήσουν επιτόπιο έλεγχο στην Αθήνα, δεν πρόκειται να εκταμιεύσουν δόση.

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνουν και οι δηλώσεις περί χρεοκοπίας σε περίπτωση μη εκταμίευσης χρημάτων στις 24 Απριλίου, που αποδίδονται σε Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Μπορεί η κυβέρνηση επισήμως να διαψεύδει, ωστόσο, Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσινγκτον θεωρούν ότι εντάσσονται στη διαπραγματευτική τακτική της Αθήνας, προκειμένου να πιέσει για αποφάσεις και υποστηρίζουν ότι τα χρήματα της Ελλάδας επαρκούν έως το τέλος Μαΐου, συμπληρώνοντας πως δεν πρόκειται να επισπεύσουν αποφάσεις βασιζόμενοι σε πιέσεις…

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη