2 Απρ 2015

Προβλήματα στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκο­μείου Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου»




Η πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που ακολουθείται μέχρι σήμερα, έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη
υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Υγείας. Νοσοκομεία, και Κέντρα Υγείας, αδυνατούν να καλύψουν έστω και στοιχειωδώς τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των ασθενών που προσέρχονται σε αυτά.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Γενικού Νοσοκο­μείου Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου», όπου ο προϋπολογισμός του έχει μειωθεί στα 35 εκ. ευρώ για το 2015, από τα 99 εκ. ευρώ που ήταν το 2009.

Ταυτόχρονα οι τεράστιες ελλείψεις του προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών, κ.ά.), με τη σειρά τους οδηγούν σε συγχωνεύσεις και κλείσιμο κλινικών, την αύξηση της λίστας αναμονής των ασθενών, την εντατικοποίηση της εργασίας.

Το θέμα αυτό είχε αναδείξει στη βουλή το Κόμμα μας με σχετικές ερωτήσεις (4039/27.10.2014, 4936/12.11.2014, 5624/18.12.2014, 5642/19.12.2014), που παρέμειναν αναπάντητες από το αρμόδιο υπουργείο.

Σύμφωνα, με τα στοιχεία του Οργανισμού του Νοσοκομείου (ο οποίος είχε συνταχθεί χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό), τα κενά αγγίζουν το 50% των αναγκών. Συγκεκριμένα λείπουν 228 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό και αντίστοιχα μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, με εντονότερο το πρόβλημα στους αναισθησιολόγους, χαρακτηριστικά από τις 274 θέσεις γιατρών που προβλέπονται, κενές είναι οι 71. Την ίδια ώρα, από το 2010 δεν έχουν γίνει προσλήψεις, οδηγώντας σε μια άνευ προηγουμένου εντατικοποίηση της εργασίας με τα οφειλόμενα ρεπό στους εργαζόμενους του νοσοκομείου είναι περίπου 5.000 ημέρες, ενώ οφείλονται και 400 ημέρες κανονικής άδειας από το 2014.

Δραματικά μειωμένο είναι και το υπόλοιπο προσωπικό του νοσοκομείου (νοσηλευτικό, διοικητικό, τεχνικό, παραϊατρικό, κλπ). Στον ίδιο οργανισμό προβλέπονται 1.360 εργαζόμενοι και εργάζονται 897. Δηλαδή 463 λιγότεροι, από τους οποίους οι 228 είναι νοσηλευτικό προσωπικό. Επιπλέον σε βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό προβλέπονται 120 και εργάζονται 64, στις διοικητικές υπηρεσίες προβλέπονται 114 και εργάζονται 70, εργάζονται 20 παρασκευαστές την ώρα που προβλέπονται 30, στο τμήμα Ραδιολογίας-Ακτινολογίας προβλέπονται 22 και εργάζονται 12, στην τεχνική υπηρεσία από 71 θέσεις, καλυμμένες είναι οι 35, στο προσωπικό εστίασης από τις 42 θέσεις καλυμμένες είναι οι 17 και στην καθαριότητα από τις 33 καλυμμένες είναι μόλις οι 7. Αντίστοιχα ελλείψεις υπάρχουν και σε τραυματιοφορείς οι οποίοι είναι στο 50% της προβλεπόμενης δύναμης με αποτέλεσμα να δημιουργείται 4 και 5 ώρες αναμονή στα επείγοντα.

Τέλος να αναφέρουμε ότι από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν συνταξιοδοτήθηκαν 431 εργαζόμενοι και στο νοσοκομείο απέμειναν 897.

Συνέπεια των ελλείψεων που υπάρχουν είναι, στο κυτταρολογικό να γίνονται μόνο οι επείγουσες εξετάσεις αφού σήμερα λειτουργεί με 1 επικουρικό γιατρό, ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχε 3 ειδικούς και 4 ειδικευόμενους. Στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών, από τα 8 υπάρχοντα κρεβάτια, ενεργά είναι μόνο τα 6 και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, από τα 12 κρεβάτια, ενεργά είναι μόνο τα 8. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, την ημέρα της εφημερίας, καλύπτει τις ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό με προσωπικό από τις κλινικές. Οι εργαζόμενοι σε αυτό κυριολεκτικά έχουν εξουθενωθεί καθώς τα τελευταία 2 χρόνια έχει αυξηθεί η προσέλευση των ασθενών και ο αριθμός των εισαγωγών, όμως το προσωπικό στο ΤΕΠ μειώθηκε κατά 4 άτομα και οι 13 εργαζόμενοι δουλεύουν με κυκλικό ωράριο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε ένα 24ωρο εφημερίας χρειάζεται να αντιμετωπίσουν περισσότερα από 600 περιστατικά. Αυτό σημαίνει ότι 2-3 νοσηλεύτριες της βάρδιας χρειάζεται να αντιμετωπίσουν περίπου 200 ασθενείς.

Τραγικές όμως είναι οι επιπτώσεις και στους ασθενείς, από το κλείσιμο των κλινικών, όπως για παράδειγμα της Α’ Χειρουργικής, αλλά και τη μείωση των κλινών (από 850 σε 650), με το χρόνο αναμονής για εξετάσεις και χειρουργεία ολοένα και να μεγαλώνει.

Στην Α' ΜΕΘ υπάρχουν 19 κλίνες από τις οποίες κλειστές είναι οι 5 και στη Β' ΜΕΘ 12 κλίνες, από τις οποίες κλειστές είναι οι 4. Συνολικά 9 κρεβάτια εντατικής παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού. Επιπλέον πρόβλημα αποτελεί και η καθαριότητα, οι ΜΕΘ καθαρίζονται όπως και κάθε άλλη κλινική, δηλαδή μόνο στην πρωινή βάρδια και μόνο τις καθημερινές. Τις υπόλοιπες ώρες καλύπτονται με 1 καθαρίστρια που έχει ταυτόχρονα την ευθύνη και για άλλα κτίρια.

Τέλος, τη στιγμή που βρίσκεται σε έξαρση ανθεκτικού τύπου φυματίωση, οι πνευμονολογικές κλινικές κλείνουν, αφήνοντας αναξιοποίητη την μεγάλη εμπειρία που διαθέτει το Νοσοκομείο ως πρώην Κέντρο Νοσημάτων Θώρακος. Να αναφέρουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσαν 6 πνευμονολογικές κλινικές (η μία πανεπιστημιακή), σήμερα λειτουργούν δύο κλινικές (η μια πανεπιστημιακή) με το 1/10 των αρχικών κλινών. Σ' αυτές τις κλινικές πρέπει να νοσηλεύονται όλοι οι ασθενείς, όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και όλα τα δύσκολα περιστατικά από τη Βόρεια Ελλάδα. Οι γιατροί, εξαιτίας της έλλειψης μηχανήματος, για να κάνουν διάγνωση είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν τα πτύελα των αρρώστων στην Αθήνα με κούριερ και μετά από 15 μέρες να γνωρίζουν αν ο ασθενής πάσχει από πολυανθεκτική φυματίωση.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

Να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με προσλήψεις μόνιμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου, και να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών.

Να εξασφαλιστεί γενναία κρατική χρηματοδότηση του Νοσοκομείου για τη συνέχιση της λειτουργίας και αναβάθμισης των κλινικών και των Μονάδων του καθώς και για την κάλυψη των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή.

Να καταργηθεί κάθε συμμετοχή και πληρωμή για ιατρικές εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και νοσηλεία, για όσους προσέρχονται να εξεταστούν ή να κάνουν αναγκαίες θεραπείες ή επεμβάσεις, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι.


Οι βουλευτές


Σάκης Βαρδαλής



Ελένη Γερασιμίδου














 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη