5 Μαΐ 2015

Τραβάει την ανηφόρα !!!!!

Την πέμπτη θέση κατέχει η Ελλάδα στην Ε.Ε. στην υψηλή φορολογία.
Την ανιούσα παίρνει η τιμή της βενζίνης καθώς η άνοδος των διεθνών τιμών κατά το τελευταίο διάστημα έχουν οδηγήσει τη μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης σε επίπεδα πάνω από 1,50 ευρώ ανά λίτρο.


Οι τιμές της βενζίνης ενώ είχαν πέσει και κοντά στο 1,35 ευρώ ανά λίτρο έχουν φτάσει κατά μέσο όρο στο 1,50 ευρώ ανά λίτρο αι αναμένεται και νέα άνοδος όσο οι τιμές του πετρελαίου στη διεθνή αγορά ανεβαίνουν.


Με τους φόρους να μην μειώνονται για εισπρακτικούς λόγους η τιμή αναμένεται να μείνει ψηλά και μάλιστα με βάση την πορεία των διεθνών τιμών αναμένεται και νέα μικρή όμως αύξηση μέχρι το καλοκαίρι


Δεν είναι μόνο οι τιμές στο εσωτερικό που άρχισαν να “τσιμπάνε” τον τελευταίο καιρό, είναι και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου που ανεβαίνουν. Όπως έχει γράψει και το financialbox η τιμή του πετρελαίου τύπου brent ανεβαίνει και κινείται πάνω από τα 66 δολάρια το βαρέλι, πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει από τις αρχές του έτους.



Σύμφωνα με τις αναφορές παραγόντων της αγοράς, η άνοδος των τιμών προέρχεται αποκλειστικά από εξωγενείς παράγοντες, ήτοι την άνοδο των διεθνών τιμών πετρελαίου και των τιμών PLATTS, βάσει των οποίων διαμορφώνονται οι διυλιστηριακές τιμές των χωρών της Μεσογείου, αλλά και της ισοτιμίας ευρώ/ δολαρίου.
Κατά τους ίδιους, δεν τίθεται θέμα κερδοσκοπίας των κρίκων της αλυσίδας στην αγορά. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία του υπουργείου, βάσει των οποίων το περιθώριο κέρδους των εταιρειών εμπορίας και των πρατηρίων είναι χαμηλότερο από ό,τι τρεις μήνες πριν που οι τιμές είχαν καταγράψει ιστορικά χαμηλά των τελευταίων ετών.



Σημειώνεται ότι η χαμηλότερη τιμή των τελευταίων ετών για την αμόλυβδη βενζίνη καταγράφηκε μεταξύ 20 και 25 Ιανουαρίου 2015, όπου η πανελλαδική μέση τιμή «έπεσε» στο 1,37 ευρώ ανά λίτρο. Εκτοτε, η τιμή της με συνεχείς αυξήσεις αλλά και μικρά διαλείμματα ανεπαίσθητων μειώσεων έφτασε να ξεπερνά το 1,50 ευρώ.

Αυτή τη στιγμή η τιμή του 1,50 ευρώ ανά λίτρο για την αμόλυβδη διαμορφώνεται κατά 63,90% από τους φόρους και τις λοιπές επιβαρύνσεις, κατά 29,78% από την τιμή του διυλιστηρίου και κατά 6,32% από το κέρδος των εταιρειών εμπορίας και των βενζινοπωλών.



Η υψηλή φορολογία φέρνει την Ελλάδα στην πέμπτη ακριβότερη θέση των χωρών της Ε.Ε.

Χωρίς τους φόρους, η Ελλάδα βρίσκεται στη 13η θέση.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ανά 1.000 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα ανέρχεται στα 670 ευρώ, στη Γερμανία επίσης στα 670 ευρώ, στην Αυστρία 515 ευρώ, στην Ισπανία 425 ευρώ, στο Λουξεμβούργο 462 ευρώ, στη Βουλγαρία 363 ευρώ, στην Κύπρο 479 ευρώ, στην Ιρλανδία 588 ευρώ, στην Πορτογαλία 586 ευρώ, στην Πολωνία 455 ευρώ.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη