15 Μαΐ 2015

Telegraph: Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι του λένε οι πιστωτές

Η Αθήνα έχει συλλέξει έσοδα κι έχει μειώσει τις δαπάνες της, υποστηρίζει η εφημερίδα.Σε δημοσίευμά της η Telegraph, αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι του λένε οι πιστωτές της Ελλάδας και έχει καταφέρει να παρουσιάσει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό.Από την άλλη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα έχει επιστρέψει για τα καλά στην ύφεση. «Η εκλογή της αριστερής κυβέρνησης έχει αναφερθεί ευρέως ως ο κύριος λόγος που η οικονομία της χώρας έχει βυθιστεί ξανά σε μια αναταραχή. Οι Ευρωπαίοι πιστωτές – και κυρίως το Βερολίνο – σημειώνουν πως η χώρα κατάφερε πέρυσι να επιστρέψει στην ανάπτυξη, έπειτα από επτά χρόνια ύφεσης. Τώρα, όμως, αυτή η εκκολαπτόμενη ανάπτυξη βρίσκεται σε κίνδυνο από την αποφασιστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ να διαγράψει τους όρους της σύμβασης λιτότητας», αναφέρει το άρθρο.


Αυτό που ζητούν οι πιστωτές από την Αθήνα είναι να χαλιναγωγήσει τις δαπάνες της και να αυξήσει τα έσοδά της – αν επιθυμεί, φυσικά, να λαμβάνει βοήθεια μέσω του προγράμματος στήριξης. Οι «ψυχροί» αριθμοί δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανταποκριθεί σε αρκετές από τις εκκλήσεις των δανειστών.


Πρωτογενές πλεόνασμα
Η Telegraph σημειώνει πως κατά τη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων μηνών του έτους, σημειώθηκε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα περίπου στα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πλεόνασμα αυτό δεν περιλαμβάνει τις πληρωμές τόκων του χρέους, ενώ το συνολικό ισοζύγιο του προϋπολογισμού παρουσιάζει ένα έλλειμμα 506 εκατομμυρίων ευρώ, πολύ χαμηλότερο από την προβλεπόμενη μαύρη τρύπα (2,9 δισεκατομμύρια ευρώ).
«Αυτή είναι μια αξιοσημείωτη αλλαγή πορείας για τα ταμεία του κράτους και οι λόγοι γι' αυτό είναι απλοί: η Αθήνα έχει κατορθώσει να συλλέξει περισσότερα έσοδα και να μειώσει τις δαπάνες της».


Η Ελλάδα έχει να παρουσιάσει έσοδα της τάξης των 15,82 δισεκατομμυρίων ευρώ, αριθμός που ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες, ενώ οι δαπάνες έπεσαν κατά δύο δισεκατομμύρια ευρώ από τον αρχικό στόχο.


Οι φόροι
Αρκετά ενδιαφέρουσα είναι και η εικόνα που δίνει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ως προς τους φόρους. Το άρθρο αναφέρει ότι τα απλά καθαρά έσοδα της χώρας (φόροι) αυξήθηκαν 494 εκατομμύρια ευρώ (15,3% πάνω από τον μηνιαίο στόχο). Πρόκειται για μια ουσιαστική αντιστροφή της κατάστασης, με δεδομένο ότι μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου τα φορολογικά έσοδα είχαν καταρρεύσει, καθώς υπό το φόβο ότι η Ελλάδα θα εξέλθει από την Ευρώπη, οι φορολογούμενοι είχαν «παγώσει» τις πληρωμές τους. «Τον Φεβρουάριο, όμως, ένα μήνα από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έκατσε στα γραφεία, τα έσοδα ανέβηκαν».


Έχει τον έλεγχο
Σύμφωνα με την Σίλβια Μέρλερ, του Ινστιτούτου Bruegel, «οι αριθμοί δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τον έλεγχο των δαπανών του». Τη στιγμή, μάλιστα, που στην καρδιά της διαπραγμάτευσης η φορολογία είναι ένας σημαντικός παράγοντας διαμάχης. Όπως αναφέρει το άρθρο, οι πιστωτές ζητούν από την Αθήνα να τρέχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα και να το πετύχει αυτό θα πρέπει να καταστείλει τη φοροδιαφυγή και να αντιστρέψει τις προεκλογικές υποσχέσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού και την αύξηση των συντάξεων. «Ο Βαρουφάκης διαβεβαίωσε την Ευρώπη πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να ξαναζήσει με περισσότερα από όσα έχει. Και παρά την κακή θέληση που στιγμάτισε τις διαπραγματεύσεις τους τελευταίους τρεις μήνες, η δημοσιονομική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τους ισχυρισμούς του ότι η κυβέρνηση μπορεί να είναι φορολογικά υπεύθυνη», σημειώνει το άρθρο.


Πού δεν τα έχει καταφέρει
Βέβαια, υπάρχουν ακόμη γκρίζες ζώνες στα οικονομικά πεπραγμένα της κυβέρνησης. Μια από αυτές είναι οι ιδιωτικοποιήσεις – εκεί εμφανίζεται μια πτώση στα έσοδα (60 εκατομμύρια ευρώ), έναντι των προβλεπόμενων 191 εκατομμυρίων ευρώ.
Και σε αυτό υπάρχει μια κάποια εξήγηση που έχει να κάνει με την ύπαρξη της Αριστερής Πλατφόρμας που αντιστέκεται σθεναρά στο ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων της χώρας. Υποστηρίζει, δε, πως η πώληση των λιμανιών και των δικτύων ενέργειας θα αποδειχθεί μακροπρόθεσμα αντιπαραγωγική για την οικονομική ευρωστία της χώρας.


Οι προμηθευτές
Άλλο ένα ανησυχητικό φαινόμενο είναι ότι κυβέρνηση έχει αρκετές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές της. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται απελπιστική, ειδικά στο θέμα της ρευστότητας. Η κυβέρνηση έχει κάνει επιδρομή σε όποιο ταμεία μπορεί να βάλει χέρι για να πάρει τα αποθεματικά του (πανεπιστήμια, δήμοι, νοσοκομεία)., Κι όλα αυτά για να κρατήσει το κεφάλι της πάνω από το νερό. Ήτοι: να πληρώσει το ΔΝΤ και να καλύψει τα χρήματα για μισθούς και συντάξεις. Σύμφωνα με την Μέρλερ: «Το ότι κατάφεραν να εμφανίσουν ένα πρωτογενές πλεόνασμα είναι καλό για τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας. Άλλωστε, θα είναι ένας από τους όρους για το επόμενο πακέτο βοήθειας».


Οι τελευταίες πληροφορίες, πάντως, κάνουν λόγο για απαίτηση των πιστωτών προς την Αθήνα για περικοπές κοντά στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό που προσδοκά τώρα ο Τσίπρας είναι ένα οικονομικό θαύμα, καθώς έχει να πληρώσει μέχρι το τέλος του μήνα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε μισθούς και συντάξεις και επιπλέον ένα δισεκατομμύριο σε πληρωμές προς τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.

financialbox.g
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη