9 Αυγ 2015

ΧΤΥΠΟΚΑΡΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Μπορεί η Βουλή να έκλεισε για δέκα μέρες, στέλνοντας βουλευτές και αρχηγούς για μπάνια, τα χτυποκάρδια όμως του
Μαξίμου θα ακούγονται έως τις Βρυξέλλες.

Και αυτό γιατί αυτή την εβδομάδα -ίσως και αύριο, Δευτέρα- θα κριθεί επί της ουσίας αν θα κλείσει συμφωνία η κυβέρνηση με τους εταίρους-δανειστές ή θα επικρατήσει για ακόμη μια φορά ο γερμανικός άξονας και θα υπάρξει δάνειο-γέφυρα, που στην πράξη θα σημαίνει νέα επώδυνα μέτρα, τα οποία θα οδηγήσουν μοιραία στην πτώση της κυβέρνησης· μιας κυβέρνησης που ήδη έχει ξηλώσει μια σειρά από ευνοϊκά μέτρα (ακόμη και αυτό των 100 δόσεων) που είχε λάβει, και βρίσκεται πλέον με την πλάτη στον τοίχο.

Ακόμη και το «καλό» σενάριο της συμφωνίας να επικρατήσει, και αυτό θα φέρει νέο γύρο πόνου στους πολίτες, με την επιστροφή της υπερφορολόγησης, των περικοπών και των συντάξεων μετά... θάνατον! Ο λογαριασμός και στη μια περίπτωση και στην άλλη θα είναι βαρύς κι επώδυνος. Απλά δεν μπορεί να σέρνεται η κατάσταση που κρατά εγκλωβισμένες την οικονομία και την κοινωνία· μια κοινωνία που (μετά τις όποιες διακοπές) την περιμένει ο καύσωνας των πληρωμών και των λογαριασμών.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, που τρέχει και δεν φτάνει για να εφαρμόσει όσα δεσμεύτηκε στις 12 Ιουλίου, από τη μια, και να σώσει ό,τι σώζεται, σε μια προσπάθεια να παραμείνει ζωντανή την επόμενη μέρα, από την άλλη.

Ηδη ο αδίστακτος Σόιμπλε άρχισε πάλι να δείχνει τα δόντια του, ισχυριζόμενος ότι είναι καλύτερο να πάει η Ελλάδα σε ένα δάνειο-γέφυρα από το να κλείσει μια συμφωνία που δεν θα είναι καλή! Σιγά (βέβαια) μην τον έπιασε ο πόνος για τη χώρα μας και για μια καλή συμφωνία.

Το μόνο που θέλει είναι να σφίξει ακόμη περισσότερο τη θηλιά στην Ελλάδα, αφού δεν προβλέπεται να ησυχάσει εάν δεν πάρει ρεβάνς για τα «όχι» που άκουσε. Είναι τέτοια η αλαζονεία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, που επιτίθεται τόσο στον πρόεδρο της Κομισιόν (Ζαν Κλοντ Γιούνκερ) όσο και στον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ που θέλει να κλείσει εδώ και τώρα η συμφωνία, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες ακόμη!

Η καυτή εβδομάδα που ξεκινά αύριο θα κρίνει τελικά και πού το πάει η Ευρώπη σε σχέση με την Ελλάδα αλλά και πόσο θα αντέξει η κυβέρνηση με τη μορφή που γνωρίζουμε.

Ο χρόνος πάντως πιέζει το Μαξίμου, που δηλώνει αισιόδοξο ότι θα καταφέρει και θα πείσει τους θεσμούς, μια και έχει δεχτεί τη συντριπτική πλειονότητα των απαιτήσεών τους. Και η αλήθεια είναι ότι οι δανειστές δεν έχουν κανένα άλλοθι για να απορρίψουν αυτή την συμφωνία!


dimokratianews.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη