21 Αυγ 2015

ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ

Μάλλον χωρίς τον ξενοδόχο φαίνεται πως υπολόγιζε ο Αλέξης Τσίπρας, όταν υπέβαλε την παραίτηση του ίδιου αλλά και της
κυβέρνησης του, με στόχο τις εκλογές-εξπρές το αργότερο τις 20 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα για τον κ. Τσίπρα, καθώς ο Ευάγγελος Μεϊμαράκηςανακοίνωσε χθες ότι θα πάρει τη διερευνητική εντολή και θα αρχίσει τον κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς. Το ίδιος όπως όλα δείχνουν θα πράξει και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και αρκετοί βουλευτές που τον στηρίζουν, οι οποίοι αφού ανεξαρτητοποιηθούν θα συστήσουν νέο κόμμα  και θα είναι τρίτη δύναμη στη Βουλή. Σύμφωνα με τους συνταγματολόγους ωστόςο διερευνητική εντολή μπορεί να λάβουν μέχρι και τέσσερα κόμματα.

Στο πλαίσιο αυτό, εκλογές δεν προλαβαίνουν να γίνουν στις 20 Σεπτεμβρίου. Ο Αλέξης Τσίπρας υπέβαλε την Πέμπτη 20/8 την παραίτησή του και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από την Παρασκευή 21/8 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει τις διερευνητικές εντολές. Αν υπολογίσει κανείς ότι απαιτούνται τρεις ημέρες για κάθε διερευνητική και εξαντληθεί ο χρόνος για κάθε μία, φτάνουμε στις 29/8. Αν δεν υπάρξει λύση, ο κ. Παυλόπουλος θα συγκαλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς στο προεδρικό μέγαρο διερευνώντας τα περιθώρια οικουμενικής κυβέρνησης. Δεν είναι σαφές πόσο χρόνο θα διαρκέσει αυτή η προσπάθεια. Εφόσον δεν επιτευχθεί λύση θα πρέπει να ορκιστεί υπηρεσιακή Πρωθυπουργός, η Βασιλική Θάνου, να σχηματίσει κυβέρνηση και να ορκιστεί και κατόπιν να υπογραφεί το προεδρικό διάταγμα για την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών οι οποίες μπορούν να γίνουν – το νωρίτερο – σε 23 ημέρες από την θυροκόλλησή του στη Βουλή.

Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας πλέον αναθεωρούνται κατά μια ή και δύο εβδομάδες οι σχεδιασμοί με πιθανότερες πλέον ημερομηνίες για διεξαγωγή των εκλογών να είναι οι 27 Σεπτεμβρίου ή 2 Οκτωβρίου.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη