17 Σεπ 2015

Διαγνωστικές εξετάσεις: Νέο άγριο ψαλίδι λόγω 3ου μνημονίου! Τι κόβεται

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Με λιγότερα χρήματα θα αναγκαστούν να «περάσουν» για το 2015 οι ασθενείς που έχουν ανάγκη διαγνωστικών εξετάσεων.

Οι νέοι περιορισμοί του 3ου μνημονίου φέρνουν περαιτέρω κούρεμα στις διαγνωστικές εξετάσεις ώστε να περιορισθεί το κόστος στον ΕΟΠΥΥ.

Ήδη άλλωστε ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας υπέγραψε σήμερα την Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται τα επιτρεπόμενα όρια δαπανών του ΕΟΠΥΥ προς τους συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους μεταξύ αυτών και τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.

Το νέο κούρεμα στις διαγνωστικές εξετάσεις που προβλέπεται στο νέο μνημόνιο θα επιβάλει και πάλι την εφαρμογή claw back και rebate στους παρόχους του ΕΟΠΥΥ σε περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού και θα αφορά την περίοδο 2015-2018.

Εξάλλου οι δανειστές από την πρώτη στιγμή είχαν ζητήσει να περιορισθούν τα κονδύλια που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις.




Γεγονός που σημαίνει ότι τα κονδύλια που θα διανεμηθούν θα είναι περιορισμένα κατά τουλάχιστον 74 εκατ. ευρώ, με φυσικό επακόλουθο να γίνει ακόμη πιο δύσκολη η πρόσβαση των ασθενών στις διαγνωστικές εξετάσεις.

Ήδη άλλωστε καταβάλουν συμμετοχή 15% στον ιδιωτικό τομέα, αφού ούτως ή άλλως στο δημόσιο δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν εξετάσεις λόγω έλλειψης δομών στο ΠΕΔΥ και μεγάλης αναμονής στα νοσοκομεία.

Το κουαρτέτο έχει ζητήσει να περισταλούν τα κονδύλια κατά 50 εκατ. ευρώ και να μη δοθούν τα πρόσθετα 24 εκατ. που είχαν δοθεί για το 2014.

Το ποσό για διαγνωστικές εξετάσεις αναμένεται να κυμανθεί κοντά στα 300 εκατ. ευρώ με βάση τους σημερινούς υπολογισμούς της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ.

Το περσινό κονδύλι των 323 εκατ. ευρώ φαίνεται ότι πάει…περίπατο γεγονός που σημαίνει ότι αναγκαστικά θα αυξηθούν οι επιστροφές χρημάτων και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις από τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε ξεκινήσει άλλωστε να παζαρεύει τις μειώσεις των αποζημιώσεων σε συνολικά 694 εξετάσεις, προκαλώντας τις αντιδράσεις των Ιατρικών Συλλόγων.

Μ αυτά και μ αυτά όμως και με την εφαρμογή των στενών ορίων χορήγησης παραπεμπτικών από συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών, οι ασθενείς θα δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο να πραγματοποιήσουν μια διαγνωστική εξέταση.



- HealthReport.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη