15 Σεπ 2015

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ! 73-71.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, παρά το κακό ξεκίνημά του, κατέθεσε ό,τι είχε και δεν είχε στο παρκέ στο δεύτερο μέρος κι έδειξε πως μπορούσε να φθάσει στη μεγάλη νίκη απέναντι στον κακό δαίμονά του. Ωστόσο, σαν να μην το πίστεψαν οι διεθνείς μας, άφησαν τη νίκη να τους ξεφύγει, με
αδικαιολόγητα λάθη που έβαλαν σε θέση οδηγού τους «φούριας ρόχας» οι οποίοι είχαν την εμπειρία για να φθάσουν στην επικράτηση. Πλέον, στο «Πιερ Μορουά» της Λιλ, ο Φώτης Κατσικάρης και οι παίκτες του θα δώσουν αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 5-8, με… φόντο την πρόκρισή τους στο Προολυμπιακό Τουρνουά. Με double double ολοκλήρωσε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, έχοντας 12 πόντους, 17 ριμπάουντ, δύο κοψίματα, αλλά και τέσσερα λάθη, ενώ άλλους 14π. είχε ο Νικ Καλάθης, μαζί με εφτά ασίστ, και 13π. με τέσσερις ασίστ, ένα ριμπάουντ κι ένα κλέψιμο ο Γιώργος Πρίντεζης. Ο Βασίλης Σπανούλης τελείωσε με 4/14 σουτ εντός παιδιάς, πέντε ασίστ, δύο ριμπάουντ και τρία λάθη και ο Κώστας Κουφός με εννέα πόντους, έξι ριμπάουντ κι ένα κλέψιμο. Πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε ο Πάου Γκασόλ, με 27 πόντους, ο οποίος είχε και εννέα ριμπάουντ, τρεις ασίστ και δύο κοψίματα.
Οι παίκτες του Φώτη Κατσικάρη δεν ξεκίνησαν καλά, εν αντιθέσει με το Σέρχιο Γιουλ που με δύο διαδοχικά τρίποντα διαμόρφωσε το 6-0 στο 1’. Με διαδοχικούς πόντους του Βασίλη Σπανούλη και το Γιώργο Πρίντεζη να μπαίνει στην εξίσωση του σκοραρίσματος η Ελλάδα ισοφάρισε σε 8-8, με τις δύο ομάδες να κινούνται πόντο πόντο μέχρι και το φινάλε του πρώτου δεκαλέπτου (14-14). Ωστόσο, η κατάσταση ξέφυγε στη δεύτερη περίοδο, με τους Έλληνες διεθνείς να μην μπορούν να περιορίσουν τον ασταμάτητο Πάου Γκασόλ, που μαζί με το Νίκολα Μίροτιτς διαμόρφωσαν το 38-32 του ημιχρόνου.
Η «επίσημη αγαπημένη» πέρασε μπροστά με 18-17, με τον πέμπτο πόντο του Κώστα Κουφού στο ματς, ενώ με την ενέργεια του Γιάννη Αντετοκούνμπο η Ελλάδα «κρατήθηκε» μέχρι και το 14’ (20-20). Εν συνεχεία, όμως, το συγκρότημα του Σέρτζιο Σκαριόλο ξέφυγε στο 27-20 και το 33-25, εκμεταλλευόμενο τα πολλά αδικαιολόγητα λάθη των Ελλήνων διεθνών (εφτά, συνολικά, στο πρώτο μέρος), αλλά και τους εξαιρετικούς Γκασόλ (14π. με 7/10 σουτ εντός παιδιάς) και Μίροτιτς (12π. και 4/4 βολές). Η Ελλάδα πήρε μεν τα ριμπάουντ (12-21), αλλά δεν μπόρεσε να τα μετατρέψει σε πόντους δεύτερης ευκαιρίας, με τον 20άχρονο γκαρντ/φόργουορντ των Μιλγουόκι Μπακς, που μέχρι το 20’ είχε εφτά πόντους και εννέα ριμπάουντ, να μη φθάνει.
Με τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έδειξε αποφασισμένο για την ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο (39-35), η απάντηση όμως ήταν άμεση από τον Πάου Ρίμπας (42-35). Ο ίδιος, μαζί με τον Αντετοκούνμπο κι ένα τρίποντο ψυχολογίας από το Νικ Καλάθη, έφεραν το παιχνίδι στη γραμμή εκκίνησής του στο 23’ (42-49), με τους Ισπανούς να ζητούν εσπευσμένα τάιμ άουτ, για να ανασυγκροτηθούν μετά το επιμέρους σερί 13-3 που δέχθηκαν. Ο Γιώργος Πρίντεζης έδωσε «αέρα» δύο πόντων στην ελληνική ομάδα (42-44), που πήρε τον έλεγχο μέχρι και τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου (55-57), με τη… σκυτάλη του σκοραρίσματος να περνάει στους ψηλούς, σπάζοντας με αυτόν τον τρόπο την άμυνα ζώνης των αντιπάλων τους. Σημαντικές λύσεις έδωσε και ο Νικ Καλάθης, σε σκοράρισμα κι «έτοιμα» καλάθια στους συμπαίκτες με εφτά ασίστ έως το 30’.
Κόλλησε επιθετικά η ελληνική ομάδα με την έναρξη της τελευταίας περιόδου, με αποτέλεσμα το 62-57 των παικτών του Σέρτζιο Σκαριόλο στο 33’. Το τρίποντο του Γιάννη Αντετοκούνμπο έδωσε ώθηση στο συγκρότημα του Φώτη Κατσικάρη (62-60), αλλά το (αχρείαστο) πέμπτο φάουλ του Γιάννη Μπουρούση άλλαξε εκ νέου τις ισορροπίες (66-60 στο 36.37’ και 68-61 στο 38’, με διαδοχικές βολές του Μίροτιτς). Τα βήματα που χρεώθηκε ο Αντετοκούνμπο στον αιφνιδιασμό φαίνεται πως πείσμωσαν τους Έλληνες διεθνείς, που με το Νικ Καλάθη μείωσαν σε 68-63, στο 39’, ωστόσο η επόμενη επίθεση από το Βασίλη Σπανούλη ήταν άστοχη. Ο Καλάθης, εκμεταλλευόμενος λάθος των Ισπανών, μείωσε σε 69-65, με 27’’ να απομένουν, και ο ίδιος από την περιφέρεια διαμόρφωσε το 70-68, 24’’ για το φινάλε. Το πέμπτο φάουλ του, όμως, τον έφερε εκτός αγώνα και το Σέρχιο Ροντρίγκεθ στις βολές, για το 72-69 (13’’ πριν από τη λήξη). Ο Βασίλης Σπανούλης δεν βρήκε στοχο από τα 6,75μ., αλλά το έκανε ο Κώστας Σλούκας, στα 4.1’ (72-71). Ο Κώστας Κουφός έστειλε τον Πάου Γκασόλ στις βολές, εκείνος έβαλε την πρώτη, αστόχησε στη δεύτερη, αλλά ο Αντετοκούνμπο με μόλις 2.7’’ να απομένουν δεν μπόρεσε να ευστοχήσει στο τρίποντο απελπισίας που επιχείρησε.
«ΚΛΕΙΔΙ»: Οι 20/24 βολές που είχαν οι Ισπανοί. Άστοχοι ήταν και πάλι οι Έλληνες διεθνείς, με 4/9. Στο κρίσιμο διάστημα από το 29ο έως το 33ό λεπτό μέτρησαν και τα λάθη, στην πλειονότητά τους αδικαιολόγητα.
MVP: Ο Πάου Γκασόλ ήταν και πάλι μία ομάδα μόνος του. Πολύτιμη και η συνεισφορά του Νίκολα Μίροτιτς, που και πόντους έβαλε και φόρτωσε τους Έλληνες διεθνείς με φάουλ, όπως και ο Φελίπε Ρίγες. Ο 35άχρονος ηγέτης της Ισπανίας δεν είχε απλώς 25 πόντους. Τους περισσότερους τούς πέτυχε στα πρώτα τρία δεκάλεπτα, όταν οι συμπαίκτες του ήταν εξασφανισμένοι, «κρατώντας» την ομάδα του.
ΑΦΑΝΤΟΣ: Ο Κώστας Σλούκας, που είχε μεγάλη συμμετοχή στα προηγούμενα παιχνίδια της Εθνικής Ελλάδας, απέναντι στους Ισπανούς έπαιξε μόλις για 4.10’. Έβαλε ένα μεγάλο τρίποντο, αλλά ήταν αργά…
Διαιτητές: Λαμόνικα (Ιταλία), Μπελόσεβιτς (Σερβία), Ρότσα (Πορτογαλία).
Δεκάλεπτα: 14-14, 39-32, 55-57, 73-71.
Ισπανία (Σκαριόλο): Γκασόλ 27,  Φερνάντεθ, Ροντρίγκεθ 10, Ερνανγκόμεθ, Ρίμπας 3, Ρέγες 5, Κλαβέρ 2, Γιουλ 8, Μίροτιτς 18.
Ελλάδα (Κατσικάρης): Μπουρούσης 5, Ζήσης 5, Σπανούλης 10 (5 ασ.), Καλάθης 14 (7 ασ.), Περπέρογλου, Σλούκας 3, Καϊμακόγλου, Κουφός 9, Πρίντεζης 13 (4 ασ.), Παπανικολάου,  Μάντζαρης, Αντετοκούνμπο 12 (17 ριμπ.).
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη