6 Νοε 2015

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πρωτοφανής κόλαφος για την Ελλάδα και για την συμπεριφορά των δικαστικών αρχών η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη!

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι παραβιάστηκαν τρία άρθρα της σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε βάρος του σε βάρος του επιχειρηματία κατά την διάρκεια της κράτησής του στο Κορυδαλλό.





Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα:
1. Για παραβίαση του άρθρου 5, παράγραφος 4, δηλαδή του δικαιώματος της εκατέρωθεν ακρόασης και του δικαιώματος σε ταχεία επανεξέταση της νομιμότητας της κράτησής του.
2. Για παραβίαση του άρθρου 3 για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείρηση.
3. Για παραβίαση του άρθρου 13, δηλαδή την κατάφορη παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μια δίκαιη και σύντομη δίκη.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την απόφασή του αυτή, στιγματίζει όσους κράτησαν με αυτή την κατάσταση υγείας τον Λαυρεντιάδη σε απάνθρωπες συνθήκες κράτησης φυλάκισης αλλά και περίθαλψης.
Η απόφαση θεωρεί ότι υπήρξε από την πλευρά της ελληνικής δικαιοσύνης απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση του Λαυρεντιάδη καθώς επίσης και ότι παρακωλύθηκε το δικαίωμά του να προσφύγει σε μια συντομότερη και δίκαιη δίκη και μάλιστα λόγω της δυσμενέστατης κατάστασης της υγείας του.
Την προσφυγή του Λαυρεντιάδη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκαναν οι δικηγόροι Γεωργία Κούβελα (δικηγόρος Παρισίων) και ο γνωστός Αθηναίος δικηγόρος Νίκος Θεοφανόπουλος.
Λόγω της απόφασης αυτής, οποιαδήποτε ποινή επιβληθεί μελλοντικά στον Λαυρεντιάδη (και λόγω του συνεχιζόμενης απαράδεχτης κατάστασης των ελληνικών φυλακών) δεν μπορεί να εκτελεστεί σε σωφρονιστικό κατάστημα.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβάλλει στο ελληνικό δημόσιο να καταβάλλει περίπου 14.000 ευρώ δικαστικά έξοδα και αποζημίωση στον υπόδικο επιχειρηματία. Παράλληλα, ανοίγει το δρόμο για τεράστια αποζημίωση σε περίπτωση που ζητηθεί κάτι τέτοιο λόγω επιδείνωσης της υγείας του επιχειρηματία αλλά και σε άλλους οι οποίοι επί μνημονίου ταλαιπωρήθηκαν ή βασανίστηκαν από την υπερβολική τιμωρητική διάθεση των Αρχών.
Άλλωστε οι ελληνικές φυλακές θεωρούνται από τους ευρωπαϊκούς φορείς κάτι περίπου σαν τις φυλακές του Μεξικού ή άλλης τριτοκοσμικής περιοχής.
Ακολουθεί στα γαλλικά η απόφαση του δικαστηρίου.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη