30 Δεκ 2015

Δέκα ψέματα που σου είπε ο κολλητός σου για να έρθεις στην Ολλανδία




Ο κολλητός σου σε ήθελε μαζί του. Νόμιζε πως με το να σε φέρει εδώ δε θα είναι πια μόνος ανάμεσα στους “ξένους”. Και κάπου εδώ
αρχίζει το παιχνίδι της παραπληροφόρησης..
Και ποιος Έλληνας που μένει εδώ στην Ολλανδία δε θα ήθελε παρέα τον κολλητό του. Στην Ελλάδα όποτε ένοιωθες μόνος, οι φίλοι σου ήταν μια πόρτα μακριά, ένα τηλεφώνημα. Φορούσες την παντόφλα, έπαιρνες το κινητό σου και “μετανάστευες” στο σπίτι τους, πολλές φορές δίχως καν να τους ρωτήσεις.

AdTech Ad

Έμπαινες στο αυτοκίνητό σου, που ήταν παρκαρισμένο σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων από την είσοδο του σπιτιού και σε μισή ώρα το πολύ ήσουν στη ζεστή αγκαλιά των ανθρώπων που επέλεξες να μοιράζονται τις στιγμές σου.
Αυτό ήταν όμως στην Ελλάδα. Εδώ, κυκλοφορείς με την ατζέντα κάτω από τη μασχάλη, 5 διαφορετικά apps για να μην χάνεις τα ραντεβού που κλείνεις 2 βδομάδες αργότερα και το κινητό συνδεμένο στην πρίζα για να σώσεις ό,τι έχει απομείνει από την κοινωνική σου ζωή.
Tο τίμημα για να βρεθείς κοντά σε ανθρώπους που μπορούνε να σε καταλάβουν είναι ποδήλατο μέσα στην βροχή με κόντρα αέρα ή αρκετά τραμ και λεωφορεία με τσουχτερό εισιτήριο. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που δε σου είπε ο κολλητός σου. Ότι εδώ, τον περισσότερο καιρό τον περνάς μόνος.
Η μοναξιά και η κατάθλιψη είναι πράγματα που θα τα βιώσεις όσο κι αν προσπαθήσεις να τα αγνοήσεις. Στην Ελλάδα είχες τους φίλους και τον ήλιο να σε ανανεώνουν και να σε παρηγορούν, εδώ αυτή την δουλειά την κάνει ο ψυχολόγος, το χόρτο, η Heineken και ο φόβος του γυρισμού.
Γι αυτό και ο κολλητός σου σε ήθελε μαζί του. Νόμιζε πως με το να σε φέρει εδώ δε θα είναι πια μόνος ανάμεσα στους “ξένους”.

Και κάπου εδώ αρχίζει το παιχνίδι της παραπληροφόρησης…

Ψέμα #1: Όλοι οι μισθοί είναι υψηλοί, θα μπορέσεις να μαζέψεις και λεφτά

Η αλήθεια: Ισχύει ότι στην Ολλανδία δίνονται καλοί μισθοί. Αυτό όμως που δε ξέρεις είναι ότι ο μισθός σου αυτομάτως θα κοπεί στα 3 και το 1 κομμάτι θα πάει απευθείας στην εφορία. Brutto (μεικτός) και Netto (καθαρός) είναι 2 λέξεις που θα πρέπει να μάθεις καλά πριν υπογράψεις οποιοδήποτε συμβόλαιο.
Μπορείς να δεις ένα παράδειγμα εδώ:

Υπολόγισε online εδώ
Επίσης οι καλοί μισθοί δε δίνονται σε όλους, αλλά μόνο σε αυτούς που ξεχωρίζουν και έχουν μεγάλη εμπειρία ή ιδιαίτερες γνώσεις. Και εδώ υπάρχει μαύρη εργασία, συμβόλαια μηδενικών ωρών (zero-hour) και εκμετάλλευση, κυρίως στο χώρο του HORECA (εστιατόρια, ξενοδοχεία, καφετέριες).
Συμβουλή: Κάνε έρευνα αγοράς πριν έρθεις για δουλειά στην Ολλανδία. Δες άμα στην ειδικότητά σου υπάρχουν δουλειές, τι μισθούς πληρώνουν και αν θα μπορείς να ανταπεξέλθεις οικονομικά. Άμα αποφασίσεις να δουλέψεις στο χώρο του HORECA, ζήτησε συμβόλαιο και διάβασε πολύ προσεκτικά τους όρους και κάνε μία έρευνα για το μέρος που πας να δουλέψεις ώστε να ξέρεις τις συνθήκες.

Ψέμα #2: Δουλειές με αγγλικά υπάρχουν πάρα πολλές

Η αλήθεια: Δουλειές με αγγλικά υπάρχουν. Δεν είναι πολλές, αλλά άμα έχεις ένα καλό πτυχίο ή μία δυνατή προϋπηρεσία και μιλάς άπταιστα αγγλικά, μπορεί να είσαι ένας από τους τυχερούς που θα προσληφθούν σε μία από τις όχι και τόσες πολλές πολυεθνικές.
Συμβουλή: Μην έρθεις εδώ σκεπτόμενος ότι θα δουλέψεις γκαρσόνι και παράλληλα θα ψάχνεις για μία κανονική δουλειά. Οι δουλειές της αρχής είναι δυσεύρετες μιας και όλοι ψάχνουν από μία, πληρώνουνε ψίχουλα και σου τρώνε όλο τον πολύτιμο χρόνο και τα λεφτά. Τις περισσότερες φορές, ώσπου να βρεις μια δουλειά της προκοπής έχεις άδεια τσέπη και μηδέν ψυχολογία.

Ψέμα #3. Αγγλικά μιλάνε παντού και δε θα χρειαστεί να μάθεις ολλανδικά

H αλήθεια: Αγγλικά μιλάνε παντού στο Άμστερνταμ. Μιλάνε επίσης στην Ουτρέχτη, στο Ρότερνταμ, στη Χάγη και το Λέιντεν. Και τέλος. Στην υπόλοιπη Ολλανδία δεν είσαι καθόλου ευπρόσδεκτος άμα δεν μιλάς την γλώσσα, και δουλειές υπάρχουν ελάχιστες.
Συμβουλή: Άμα δεν είσαι απλά περαστικός από την χώρα και έχεις σκοπό να μείνεις, άρχισε κιόλας από τον πρώτο μήνα να μαθαίνεις τη γλώσσα. Η γλώσσα είναι πάρα πολύ χρήσιμη και θα σε βοηθήσει να συννενοηθείς, να κάνεις φίλους και να καταλάβεις τον τρόπο ζωής και σκέψης. Θα σε σώσει από πρόστιμα αλλά και να βγάλεις μία άκρη στην απέραντη γραφειοκρατία της Ολλανδίας, οπότε βάλτο στο πρόγραμμα σου.

Ψέμα #4. Tα ολλανδικά είναι εύκολα και θα τα μάθεις γρήγορα

Η αλήθεια: Για να μάθεις τη γλώσσα σε επαγγελματικό επίπεδο, χρειάζεται 1 με 2 χρόνια, πολλά λεφτά για μαθήματα και καθημερινή προσπάθεια. Η γλώσσα είναι περισσότερο προφορική και για να τη μάθεις πρέπει να μιλάς με ντόπιους. Οι ντόποιοι από την άλλη δε δείχνουν καμία θέληση να σου μάθουν τη γλώσσα και στο “γυρνάνε” στα αγγλικά επιδεικτικά με το που καταλάβουν ότι είσαι ξένος, πολλές φορές πριν ακόμα ανοίξεις το στόμα σου.
Συμβουλή: Στην Ολλανδία ή μιλάς τη γλώσσα σε επαγγελματικό επίπεδο ή θεωρείσαι ότι δεν την ξέρεις. Κανείς δε θα σε προσλάβει επειδή καταλαβαίνεις τι σου λένε ή απαντάς σε βασικές ερωτήσεις. Μέχρι να φτάσεις στο επιθυμητό επίπεδο κάνε μαθήματα, μίλα σε όποια ευκαιρία βρεις με τους ντόπιους, παρακολούθησε τηλεόραση και δωρεάν μαθήματα στο internet. Τα ολλανδικά θέλουν πολύ διάβασμα και συζήτηση ώστε να μπορείς να καταλαβαίνεις εκφράσεις και διαφορετικές προφορές.

Ψέμα #5. Θα σε κάνω εγώ Register στο σπίτι μου

Η αλήθεια: Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ολλανδία είναι το θέμα του σπιτιού και το περιβόητο BSN (εγγραφή στο Δήμο). Για να πάρεις BSN πρέπει να έχεις μία διεύθυνση κατοικίας στην Ολλανδία, δηλαδή να έχεις σπίτι ή δωμάτιο στο όνομά σου. Θα μπορούσε ο κολλητός σου να σε δηλώσει στο σπίτι που μένει, άμα το σπίτι είναι στο όνομά του ή άμα θέλει ο σπιτονοικοκύρης του να το κάνει. Τις περισσότερες φορές δεν είναι τόσο απλό ή εφικτό να συμβεί.
Συμβουλή: Βάλε τον κολλητό σου να ρωτήσει αν σίγουρα μπορεί να σε δηλώσει στο σπίτι του, και αν όχι, ρώτα τον πόσο καιρό μπορείς να κάτσεις εκεί μέχρι να βρεις μία νόμιμη διεύθυνση (σπίτι ή δωμάτιο) για να μπορέσεις να γραφτείς στον Δήμο.

Ψέμα #6. Δε χρειάζεσαι πολλά λεφτά για την αρχή μιας και θα μένεις σε μένα

Η αλήθεια: Στην αρχή θα βρεθείς μπροστά σε έξοδα που δεν τα είχες υπολογίσει. Πέρα από τα ακριβά ενοίκια που θα χρειαστεί να πληρώσεις για να βρεις σπίτι ή δωμάτιο, υπάρχει μία περίπτωση να χρειαστείς μεσίτη για να σου βρει σπίτι. Ο μεσίτης κοστίζει 1 νοίκι + φπα (21%) και το συμβόλαιο που θα υπογράψεις κοντά στα 200 ευρώ. Επίσης, είτε με μεσίτη είτε χωρίς μπορεί να σου ζητήσουν από 1 έως και 3 νοίκια μπροστά, άμα δεν έχεις καλό συμβόλαιο εργασίας ή δεν τηρείς κάποιες προϋποθέσεις.
Κάθε μήνα θα πρέπει να πληρώνεις ασφάλεια υγείας. Είναι 80-120 ευρώ η απλή. Την ασφάλεια την πληρώνεις από την πρώτη μέρα που γράφεσαι στο Δήμο, και ακόμα και άμα ασφαλιστείς πολύ αργότερα, θα πληρώσεις αναδρομικά τα χρήματα σαν να ήσουν ασφαλισμένος από εκείνη την ημερομηνία. Οπότε μη το καθυστερήσεις, σκεπτόμενος ότι θα κάνεις οικονομία ή ότι δε την χρειάζεσαι.
Συμβουλή: Μην έρθεις στην Ολλανδία με 2.000 ευρώ. Ο τρόπος ζωής είναι πολύ ακριβός και ακόμα και αν φιλοξενείσαι θα χρειαστείς αρκετά χρήματα μέχρι να καταφέρεις να σταθείς στα πόδια σου. Μη “καπνίσεις” και μη “πιεις” όλα τα λεφτά σου στην αρχή. Πρώτα βρες μία δουλειά και μετά άρχισε να κάνεις τη ζωή που ονειρευόσουν.

Ψέμα #7. Όλοι κάνουνε ποδήλατο και η συγκοινωνία είναι τέλεια

Η αλήθεια: Όλοι οι Ολλανδοί κάνουν ποδήλατο. Και κάνουνε από 5 χρονών κάθε μέρα, μέσα στη βροχή, με κόντρα αέρα, ανοιχτό μπουφάν, τσιγάρο στο ένα χέρι, κινητό τηλέφωνο στο άλλο και δεν αρρωσταίνουν. Εσύ όμως αυτό το έκανες με το αυτοκίνητο, κλειστά παράθυρα και τέρμα καλοριφέρ. Άμα είναι να το κάνεις, τουλάχιστον κάντο σωστά και ντύσου σαν Έλληνας, γιατί γρίπη, πνευμονία και Ολλανδοί ποδηλάτες είναι επικίνδυνοι για την υγεία σου.
Στην περίπτωση που το ποδήλατο δεν κάνει για σένα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την αστική συγκοινωνία. Είναι φορές που τα λεωφορεία και τα τραμ δεν έρχονται και τα τρένα αργούν, αλλά τις περισσότερες φορές είσαι στο ραντεβού σου στην ώρα σου, πιο εύκολα, πιο γρήγορα, αλλά όχι οικονομικά.
Συμβουλή: Έλα προετοιμασμένος να κάνεις ποδήλατο σε πολύ κακές καιρικές συνθήκες. Είναι πολλές φορές που δεν έχεις καν αυτή την επιλογή λόγω καιρού και θα πρέπει να χρησιμποιήσεις την αστική συγκοινωνία που είναι ακριβή, ειδικά το τρένο.

Ψέμα #8. Το φαγητό και το σουπερμάρκετ είναι φθηνά

Η αλήθεια: Το φαγητό στην Ολλανδία είναι κατά γενική ομολογία απαράδεκτο. Για να φας καλά ή θα το μαγειρέψεις ή θα το πληρώσεις 30 ευρώ το άτομο. Το μάρκετ είναι πολύ φθηνό και έχει έτοιμο φαγητό για κάθε γούστο, αλλά η γεύση και η ποιότητα είναι πολύ πιο κάτω από το φαγητό που έχεις συνηθίσει. Το χειρότερο γυράδικο στη Θεσσαλονίκη έκανε καλύτερο φαγητό από το καλύτερο fast food του Amsterdam (πάντα σε σχέση ποιότητας, τιμής αλλά και γεύσης).
Συμβουλή: Πάρε ό,τι συνταγή μπορείς από τη μαμά σου, και ετοιμάσου να μάθεις να μαγειρεύεις γιατί αλλιώς θα πεινάσεις.

Ψέμα #9. Υπάρχουν νόμοι και θα βρεις το δίκιο σου

Η αλήθεια: Υπάρχουν νόμοι και θα βρεις πολύ πιο εύκολα το δίκιο σου. Παρόλα αυτά υπάρχουν περιπτώσεις που ο ντόπιος παίζει το παιχνίδι των νόμων πιο έξυπνα από σένα. Το αφεντικό σου κάνει συμβόλαιο με λιγότερες ώρες ή και καθόλου, το σπίτι που νοίκιασες δεν υπάρχει, η αντίστοιχη ΔΕΗ σου ζητάει τρελά λεφτά γιατί κάποιος σου έκλεβε το ρεύμα, ο λογιστής σου χρέωσε 440 ευρώ για ένα τηλεφώνημα. Όπου υπάρχουν άνθρωποι και λεφτά, υπάρχει διαφθορά και εδώ δεν είναι διαφορετικά.
Συμβουλή: Έχε πάντα μέσα στο πορτοφόλι σου μια κάρτα από ένα δικηγόρο, ένα λογιστή και ένα μεταφραστή. Άμα δε γνωρίζεις τη γλώσσα, θα χαθείς στη μετάφραση πάρα πολλές φορές και θα χρειαστείς κάποιον που ξέρει να σε βγάλει από το μπέρδεμα.

Ψέμα #10. Οι Ολλανδοί είναι ευγενικοί, καθόλου ρατσιστές και φιλόζωοι

Η αλήθεια: Οι Ολλανδοί είναι περίεργοι άνθρωποι. Είναι ένα μείγμα Άγγλων, Γερμανών και Ελλήνων. Είναι πολύ αγενείς, το οποίο το δικαιολογούν σαν ευθύτητα. Είναι καλοί έμποροι και δίνουν πολύ μεγάλη αξία στο χρήμα. Από την άλλη είναι ανοιχτόμυαλοι, δε σοκάρονται, είναι ευγενικοί στην καθημερινή τους ζωή, ήρεμοι, χαλαροί και πολύ φιλόζωοι – μέχρι να τους πεις ότι θα βάλεις σκύλο μέσα στο σπίτι τους.
Συμβουλή: Μην παρεξηγείς γνώμες και απόψεις των ντόπιων για θέματα που αφορούν την εθνικότητά σου και τη χώρα σου. Άμα διαφωνείς προπάθησε να τους εξηγήσεις τη δική σου οπτική μιας και γνωρίζεις καλύτερα. Σκέψου ότι και αυτοί τα νέα τα μαθαίνουν από κανάλια και εφημερίδες.

Τι ακόμα δε σου είπε ο κολλητός σου

Και παρόλα τα παραμύθια, είναι και αλλά τόσα πράγματα που δε σου είπε ο κολλητός σου.
Το σπίτι που σου προσφέρει να μείνεις μέχρι να τακτοποιηθείς, έκανε και αυτός τον ίδιο κόπο να το βρει και το πληρώνει μαζί με τους λογαριασμούς χωρίς να σου ζητάει τίποτα.
Έχει δώσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ελεύθερου του χρόνου για να σου δείξει και να σου μάθει τη ζωή εδώ.
Έχει δεχτεί να περάσει μαζί σου την κατάθλιψη και την απόγνωση μία καινούριας αρχής.
Υπομονή, λεφτά, διάθεση, χρόνο. Αυτά σου έδωσε και ξέρει ότι δε θα πάρει πίσω ούτε ένα ευχαριστώ.Γι αυτό όταν κάνεις το βήμα και μπεις μέσα στο σπίτι του με τα όνειρά σου τυλιγμένα προσεχτικά μέσα στις 2 βαλίτσες που μπόρεσες να κουβαλήσεις, σκέψου και τα καλά και τα κακά.Άμα θες αυτή τη φιλία να υπάρχει και μετά τους πρώτους 6 μήνες στην Ολλανδία, έλα οργανωμένος, με έτοιμα βιογραφικά, δίψα να γνωρίσεις καινούριο κόσμο, να βγεις μόνος να μοιράσεις βιογραφικά, να ανακαλύψεις καινούριους τρόπους να περνάς το χρόνο σου, να βρεις το δικό σου σπίτι και να έχεις την ιδιωτικότητά σου.Κοίτα να εκτιμήσεις αυτή την ευκαιρία.
(Πηγή: Newdiaspora.com)
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη