Το 2017 πέφτει η αυλαία για τα μετρητά και τις αποδείξεις στην Ελλάδα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να κλιμακώνει τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής και ετοιμάζει νομοσχέδιο για τη διεύρυνση χρήσης του πλαστικού χρήματος. Για να χτίσει ένας φορολογούμενος το αφορολόγητό του, θα πρέπει να πραγματοποιεί το 10 έως το 30% (ανάλογα με το εισόδημά του) των αγορών που κάνει, με κάρτες ή ηλεκτρονικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο νομοσχέδιο, που θα έλθει το επόμενο διάστημα στη Βουλή θα προβλέπει τη σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με τις δαπάνες μέσω πιστωτικών καρτών καθώς και τη διασύνδεση των φορολογικών ταμειακών μηχανών με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Συγκεκριμένα:
- για εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα απαιτείται το 10%,
- για εισόδημα έως 20.000 ευρώ το 15%,
- για εισόδημα έως 40.000 ευρώ το 20%
- και για υψηλότερο το 30%.
Επίσης, το ΥΠΟΙΚ εξετάζει την παροχή κινήτρων για την προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών,
- όπως λοταρίες με Ακίνητα του Δημοσίου (για αγορές που έγιναν ηλεκτρονικά άνω ενός συγκεκριμένου ορίου) και
- επιστροφή χρηματικού ποσού σε συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής κλπ.
Τι άλλο εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών:
- Η υποχρεωτική αποδοχή Ηλεκτρονικών Μέσων Πληρωμών από επαγγελματίες και επιχειρήσεις σε περίπτωση που ο καταναλωτής επιθυμεί να πληρώσει με αυτό τον τρόπο. Θα υπάρξει σταδιακή μετάβαση στο καθεστώς αυτό, ανά κλάδο δραστηριότητας. Προτεραιότητα θα δοθεί σε κλάδους υψηλής επικινδυνότητας φοροδιαφυγής.
- Η δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών για τις επιβαλλόμενες χρεώσεις από τα τραπεζικά ιδρύματα και τους παρόχους πληρωμών. Έτσι οι καταναλωτές και οι επαγγελματίες θα μπορούν να έχουν πλήρη εικόνα των χρεώσεων, προάγοντας τον υγιή ανταγωνισμό.
- Να γίνεται υποχρεωτική η ταυτοποίηση του πολίτη (μέσω ΑΦΜ) με το ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής που κατέχει (κάρτες, τραπεζικοί λογαριασμοί κτλ). Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται φαινόμενα νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, που προκύπτουν από την χρήση μέσων πληρωμών τα οποία δεν συνδέονται ονομαστικά με τον χρήστη που τα χρησιμοποιεί.
- Να διευρυνθεί το «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών» (Σ.Μ.Τ.Λ. και Λ.Π.) των πιστωτικών ιδρυμάτων, των ιδρυμάτων πληρωμών και των ιδρυμάτων ηλεκτρονικού χρήματος που λειτουργούν στην Ελλάδα.
- Η παροχή στοιχείων στο Υπουργείο Οικονομικών από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, φορείς αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών με τη χρήση καρτών πληρωμών (card acquirers), με έδρα το εξωτερικό σε περίπτωση που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
- Η επιστροφή και πληρωμή εισπραχθέντων ποσών στους φορολογούμενους θα πραγματοποιείται με ηλεκτρονικό τρόπο, βάση σχεδίου Υπουργικής Απόφασης που έχει ήδη προωθηθεί. Με την διάταξη αυτή επίσης, δίνεται η δυνατότητα στα Τελωνεία να μεταφέρουν ηλεκτρονικά τις εισπράξεις τους, χωρίς να χρησιμοποιούν ανάδοχες εταιρείες χρηματαποστολών.
- Η ηλεκτρονική διασύνδεση των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανών με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και η online διαβίβαση στοιχείων στο Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να πραγματοποιείται αποτελεσματικότερα ο φορολογικός έλεγχος.