8 Ιουλ 2016

ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥΣ 200 ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ!

Κατέθεσε η κυβέρνηση τη νομοτεχνική βελτίωση με την οποία εκτιμά ότι μπορεί να δημιουργήσει συναίνεση 200 ψήφων.

Με την βελτίωση που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής στη συνεδρίαση της Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής που συζητά την καθιέρωση της απλής αναλογικής:
α) διασπάται το άρθρο 2 του νομοσχεδίου που αφορά την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την κατανομή των εδρών διατηρώντας το όριο εισόδου στο 3%.
Έτσι δημιουργείται:
- ένα άρθρο (πλέον άρθρο 2) που καταργεί το μπόνους στην κατάργηση του οποίου συμφωνούν πολλά κόμματα και
- ένα άρθρο (πλέον άρθρο 3) που μοιράζει τις 300 έδρες, αλλά με όριο 3%, στο οποίο δεν συμφωνεί το ΚΚΕ.
β) αναδιατυπώνεται το άρθρο για την έναρξη ισχύος ορίζοντας ότι:
- η ισχύς του άρθρου για την ψήφο στα 17 έτη αρχίζει από τις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν.
- τα υπόλοιπα άρθρα (κατάργηση μπόνους, θέσπιση απλής αναλογικής, κατανομή εδρών με όριο 3%) εφαρμόζονται από τις επόμενες εκλογές εφόσον λάβουν πλειοψηφία 200 εδρών το καθένα.
Θρίλερ για τους 200
Με τις έως τώρα τοποθετήσεις των εισηγητών υπέρ των προωθούμενων διατάξεων είναι οι 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 15 του ΚΚΕ, οι 9 των ΑΝΕΛ, οι 9 της Ενωσης Κεντρώων, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος και ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Της συζήτησης είχε προηγηθεί νομοτεχνική βελτίωση από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Κουρουμπλή που «έσπασε» σε δύο ξεχωριστά άρθρα την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και της διατήρησης του ορίου 3% για την είσοδο στην Βουλή, διευκολύνοντας το ΚΚΕ να δηλώσει την στήριξή του για το πρώτο.
Οι 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν έχουν αποκαλύψει τις προθέσεις τους επιχειρώντας να αποκτήσουν ρυθμιστικό ρόλο σε ένα κρίσιμο ζήτημα για την δημοκρατική λειτουργία της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι το προωθούμενο νομοσχέδιο επιχειρεί να επιφέρει δύο τομές: το δικαίωμα ψήφου σε όσους έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Σύμφωνα με συνταγματολόγους η πρώτη ρύθμιση μπορεί να ισχύσει άμεσα, στις ερχόμενες εκλογές, αρκεί να ψηφιστεί από την σχετική πλειοψηφία της Ολομέλειας. Η κατάργηση του μπόνους ωστόσο απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία – τουλάχιστον 200 ψήφους – για την άμεση εφαρμογή της. Ειδάλλως, εάν ψηφιστεί με σχετική ψηφοφορία θα ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Να σημειωθεί ότι η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην επιτροπή θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα για να μπει στην Ολομέλεια στις 19 Ιουλίου και να ψηφιστεί στις 20.
Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου ελπίζει ότι εκτός από την στήριξη των 15 βουλευτών του Περισσού στην διάταξη για την κατάργηση του μπόνους θα αποσπάσει την θετική ψήφο και των 18 βουλευτών της Χρυσής Αυγής φθάνοντας έτσι στους 197.
Να σημειωθεί ότι η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην επιτροπή θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα για να μπει στην Ολομέλεια στις 19 Ιουλίου και να ψηφιστεί στις 20.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη