16 Ιουλ 2016

Πίσω στην Άγκυρα στέλνει η Ελλάδα τους 8 πραξικοπηματίες

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε ουσιαστικά την έκδοση των 8 στασιαστών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα με
ανάρτησή του στο twitter. Όπως αναφέρει ο κ. Τσαβούσογλου, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, ενώ προσθέτει πως οι οκτώ στρατιωτικοί θα εκδοθούν στην Τουρκία το συντομότερο δυνατό.
Η Αθήνα δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής την έκδοση, ωστόσο νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος είχε σημειώσει: «Σε ότι αφορά τους οκτώ συλληφθέντες θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας».
Η διαδικασία
Σε πρώτη φάση οι 8 συλληφθέντες στασιαστές θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα - πιθανόν την Κυριακή -και θα παραπεμφθούν στο Αυτόφωρο.
Θα λάβουν μια τριήμερη προθεσμία και μετά ή θα οριστεί τακτική δικάσιμος όπου θα αποφασιστεί ποινή , κατά πάσα πιθανότητα με αναστολή και διοικητική απέλαση.
Όμως επειδή έχει ζητηθεί η έκδοσή τους από την Τουρκία και έχουν υποβάλλει αίτημα για πολιτικό άσυλο υπάρχει μια διεθνής διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.
Εκτός δραματικού απροόπτου η επιτροπή που θα κρίνει θα αποφασίσει να απορρίψει το αίτημα παροχής πολιτικού ασύλου καθώς ψευδώς επικαλέστηκαν κατάσταση κινδύνου « may day» για να εισέλθουν παράνομα στη χώρα και ενώ ενέχονταν σε απόπειρα κατάλυσης συντάγματος σε γειτονικό κράτος.
Ωστόσο η Αθήνα έχει να λύσει μια εξαιρετικά δύσκολη πολιτική, διπλωματική και νομική εξίσωση με δεδομένο ότι η χώρα που ζητεί την έκδοση τους δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής για τους υπαίτιους του πραξικοπήματος.
Απλή η επιστροφή του ελικοπτέρου
Το ελικόπτερο Black HAwk θα παραδοθεί άμεσα στους Τούρκους.Η διαδικασία προβλέπει άμεση έλευση τούρκων πιλότων που θα οδηγήσουν το ελικόπτερο πίσω στην χώρα τους.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη