20 Οκτ 2016

Ποιοι ήταν οι πέντε Γιώργηδες στην ΚΑΤΟΧΗ;

Ο πατέρας του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη είχε διορισθεί επί Κατοχής στην επίζηλη θέση του γενικού γραμματέα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, λόγω της στενής φιλίας του με τον Γεώργιο Μερκούρη, αρχηγό του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδος και συμμετείχε στο άτυπο συμβούλιο των «Πέντε Γιώργηδων», που καθόριζαν κάθε βράδυ την τιμή της χρυσής λίρας στη μαύρη αγορά! Βεβαίως ο Γεώργιος Σημίτης εγκαίρως μεταστράφηκε προς την Αριστερά και την άνοιξη του 1944 ανέβηκε στα βουνά, αναλαμβάνοντας γενικός διοικητής Ρούμελης. Κατηγορήθηκε τότε ότι υπήρξε υπαίτιος εξαφάνισης 8.000 λιρών που είχαν στείλει οι Σύμμαχοι (βλ. «Μακεδονία» 13.6.1945).

http://www.amarysia.gr/boreia-proastia-xartis-eklogon/45412-

1) Ο Γεώργιος Ζωγράφος ζάπλουτος κτηματίας που καταγόταν απ’ τα Καλάβρυτα, είχε αγοράσει όλη την περιοχή που φέρει και σήμερα το όνομά του.
Πριν απ’ τον πόλεμο ανοικοδόμησε το αρχοντικό του, Πανεπιστημίου και Αμερικής. Είναι δίπλα στο μέγαρο Σλήμαν, είναι συνδεδεμένο με τη γερμανική κατοχή, διότι φιλοξένησε την Κομαντατούρ, και μετέπειτα τη Ζίμενς, που διατηρούσε έκθεση προϊόντων της στο ισόγειο επί πολλά έτη.
❍ ❍ ❍
2) Ο Γεώργιος Μαρής, πολιτικός απ’ την Κρήτη, στέλεχος των Φιλελευθέρων, στενός συνεργάτης του Βενιζέλου, είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών, τότε με τα μεγάλα σκάνδαλα, την τετραετία Βενιζέλου 1928-32.
❍ ❍ ❍
3) Ο Γεώργιος Πωλογιώργης, αντιβενιζελικός, όπως και ο πατέρας του, που είχε αγωνισθεί για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
Αυτός προτίμησε τις επιχειρήσεις. Ήταν κύριος μέτοχος πολλών σημαντικών εργοστασίων και του μοναδικού ελληνογερμανικού εργοστασίου λαμπτήρων Όσραμ, και πολλών μικρών εργοστασίων ηλεκτρισμού σε διάφορες επαρχιακές πόλεις.
4) Ο Γεώργιος Ράλλης, γιος και αδερφός πρωθυπουργών.
Το επάγγελμά του ήταν αντιπροσωπείες μεγάλων αμερικανικών εργοστασίων, αυτοκινητοβιομηχα-
νιών, συνεταίρος με τον Αμβρόσιο Πλυτά, δήμαρχο Αθηναίων όταν μπήκαν οι Γερμανοί. Ο Γεώργιος Δ. Ράλλης, ο διατελέσας πρωθυπουργός, δεν είχε εκτίμηση στον θείο του. Ο περί ου ο λόγος Ράλλης επί κατοχής διετέλεσε πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Αυτός με τον Νικ. Χριστοφοράκο καί τον καθηγητή Λογοθετόπουλο πέρασαν απ’ το δικαστήριο δοσιλόγων, αλλά αθωώθηκαν λόγω αμφιβολιών.
❍ ❍ ❍
5) Ο Γεώργιος Μερκούρης, ο θείος της Μελίνας, με τον οποίο έζησε η Μελίνα όταν χώρισαν οι γονείς της. Πατέρας της ήταν ο Σταμάτης Μερκούρης.
Ο θείος της ο Γιώργος Μερκούρης το 1933 είχε ιδρύσει το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας, που στη συνέχεια ατόνησε. Όταν το ’41 μπήκαν οι Γερμανοί το επανασύστησε, διεκδικώντας την κατοχική πρωθυπουργία. Στις αρχές του 1943 έγινε Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας.
Αυτοί είναι οι πέντε Γιώργηδες που συμμετείχαν στο κογκλάβιο της χρυσής λίρας. Ο Μερκούρης, που ασκούσε επίσημο επάγγελμα λόγω τραπέζης, για τη λίρα έστελνε αντικαταστάτη του τον φίλο του Γεώργιο Σημίτη, τον οποίο είχε διορίσει Γραμματέα στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών στην οποία ο Μερκούρης ήταν πρόεδρος.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη