2 Νοε 2016

Στα "χαρακώματα" ο ακατάσχετος λογαριασμός

Ανυπέρβλητο φαντάζει το… τείχος που έχουν βάλει οι δανειστές για την θέσπιση του ακατάσχετού λογαριασμού για τις
επιχειρήσεις και την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων. Η κυβέρνηση έχει έρθει αντιμέτωπη με την άτεγκτη στάση των εκπροσώπων των Θεσμών, που δεν ανάβουν «πράσινο» φως στις ελληνικές προτάσεις.
Τα δύο σχετικά σχέδια νόμου, τα οποία μάλιστα έπρεπε να είχαν κατατεθεί στη Βουλή από τον περασμένο Μάιο, παραμένουν «κενό γράμμα», καθώς οι προτάσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης θεωρούνται από το κουαρτέτο «χαριστικές».
Για τον ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό οι εκπρόσωποι των Θεσμών, ζητούν να μην υπάρχει ειδική προστασία για κάποιον που οφείλει σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες.
Η πλευρά των δανειστών επιμένει στην άκαμπτη στάση της για ειδική προστασία από κατασχέσεις, στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων όπου θα καταλήγουν οι εισπράξεις από τις πληρωμές με «πλαστικό χρήμα».
Στο υπουργείο Οικονομικών αφήνουν πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει τελικά ο ακατάσχετος λογαριασμός για όλους αλλά να αντικατασταθεί η μη θεσμοθέτησή του από πρόσθετα κίνητρα για την εγκατάσταση συσκευών αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών (POS) όπως μείωση φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν ένα μέρος του τζίρου τους και άνω μέσω ηλεκτρονικών εισπράξεων (π.χ. άνω του 60%).
Για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει προσέγγιση μεταξύ οικονομικού επιτελείο και Θεσμών για το βασικό ζήτημα που είναι το κόστος για τον φορολογούμενο που θα αποκαλύψει εθελοντικά στην εφορία αδήλωτα εισοδήματα.
Έτσι, φαίνεται πως υπήρξε συμφωνία με τους δανειστές στο σχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων που, με βάση την κυβερνητική πρόταση, θα προβλέπει φόρο 50% αν δηλωθούν χρήματα πριν ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος ή 55% (ως 60%) αν ο έλεγχος ξεκίνησε, αλλά δεν έχει (ή έχει) ολοκληρωθεί.
Οι δανειστές ζητούν υψηλότερα ποσοστά και κλιμακούμενο συντελεστή που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φθάνει ακόμη και στο 90% του ποσού που θα νομιμοποιείται. Έχουν δεχτεί την κλιμάκωση του ποσοστού ανάλογα με το αν έχει ξεκινήσει ο έλεγχος και σε ποιο στάδιο βρίσκεται.
Οι εν λόγω συζητήσεις πάντως συνεχίζονται και τις ημέρες αυτές με τους εκπροσώπους των τεχνικών κλιμακίων, με την προοπτική να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των δύο πλευρών πριν από την επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου στις 14 Νοεμβρίου, ώστε να προωθηθούν οι όποιες λύσεις προκριθούν πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, για να εφαρμοστούν από τις αρχές του 2017.




ependisinews.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη