14 Μαρ 2017

O Aλέξης δεν θα κατάσχει τα ΦΤΩΧΟΣΠΙΤΑ αφήνοντας ανέγγιχτες τις χασιέντες των μηντιαρχών

 Χρωστάνε σε ότι κινείται την ίδια ώρα που απολαμβάνουν πολυτελή βίο
OXI! Δεν θα το κάνει (και) αυτό ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν είναι δυνατόν να βγάζει σε πλειστηριασμό τα φτωχοκάλυβα της Μαρίας της ξυπόλητης και να επιτρέπει σε θαλασσοδανεισμένους μηντιάρχες και λοιπούς κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες να κυκλοφορούν ελεύθεροι και δίχως να έχουν κατασχεθεί οι περιουσίες τους.
-Οχι άλλο κάρβουνο, παιδιά!
Το Πόρισμα της Εξεταστικής της Βουλής για τα θαλασσοδάνεια δεν αφήνει περιθώρια: Σχεδόν κανένας από τους σημερινούς μηντιακούς ομίλους και εκδοτικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν εάν οι ιδιοκτήτες τους δεν βάλουν ίδια κεφάλαια. Κι επειδή δεν θέλουν ή δεν μπορούν να βάλουν οφείλει το στρατιωτικό καθεστώς Τσίπρα-Καμμένου να κατάσχει τις περιουσίες τους και τους ίδιους ώστε να μην κυκλοφορούν και ρυπαίνουν περαιτέρω την ατμόσφαιρα.
Δεκαετίες ολόκληρες μια χούφτα θαλασσοδανεισμένοι μηντιάρχες και τα  ακριβοπληρωμένα στελέχη της συμφοράς μαμούσαν και έδερναν με δάνεια από τις τράπεζες τα οποία έλαβαν αν όχι με πολιτικές πλάτες, σίγουρα με πολιτική ανοχή, και τα οποία πληρώνει ήδη ο ελληνικός λαός. Με αυτό τον άθλιο και πέρα από κάθε επιχειρηματική ηθική διαμόρφωναν την επικοινωνιακή πραγματικότητα και είχαν καταλυτική παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις.
Μόνο καμμιά δεκαριά από δαύτους κατάφεραν να χρωστάνε 2,3 δις ευρώ θαλασσοδάνεια στις τράπεζες που δεν πρόκειται να τα αποπληρώσουν ούτε στον επόμενο αιώνα. Θα είναι εθνικό έγκλημα το οποίο θα χρεωθούν οι Τσίπρας-Καμμένος σε περίπτωση που διά μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού τους χαριστεί το μεγαλύτερο μέρος των θαλασσοδανείων χωρίς να υποστούν κατασχέσεις και δημεύσεις των λογαριασμών τους. ΔΕΝ έχουν κανένα δικαίωμα οι Τσίπρας-Καμμένος να επιτρέψουν σ΄αυτόν τον άθλιο κρατικοδίαιτο επιχειρηματικό συρφετό να συνεχίσει να κατέχει τα χρεοκοπημένα ΜΜΕ αδικώντας έτσι άλλες υγιείς επιχειρήσεις του χώρου αλλά και χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις που προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς θαλασσοδάνεια και με θυσίες εργοδοτών και εργαζομένων.
Δεν είναι δυνατόν να βγαίνουν τα φτωχόσπιτα στους πλειστηριασμούς και μια χούφτα επιχειρηματίες και στελέχη των ΜΜΕ που λεηλάτησαν τις τράπεζες και το δημόσιο χρήμα, να εξακολουθούν να έχουν στην διάθεσή τους ΜΜΕ και μικρόφωνα για να κάνουν τις βαρύγδουπες αναλύσεις τους.
Δεν είναι δυνατόν ο Τσίπρας αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδας να επιτρέψουν να συνεχίζεται αυτό το άθλιο βιολί. Ηδη ο Γιάννης Στουρνάρας έστειλε στην δικαιοσύνη  πορίσματα φωτιά για 2 εκδότες που χρωστούν αθροιστικά κοντά στα 250 εκατ. ευρώ. Χρωστάνε σε ότι κινείται δηλαδή. Την ίδια ώρα απολαμβάνουν πολυτελείς διακοπές και αντίστοιχη διαβίωση στις βίλες και τις χασιέντες τους στα βόρεια και τα νότια προάστεια. Μάλιστα για χάρη τους έχουν γίνει όργια και στο ΙΚΑ με τις ασφαλιστικές εισφορές και τα “κυκλικά” ένσημα. Ειδικά ένας πρώην διοικητής του Οργανισμού θα καταλήξει στον Κορυδαλλό όταν θα μπει ο Εισαγγελέας στο ΙΚΑ.
Στο μεταξύ επιθετικότερη δράση στο μέτωπο της μείωσης των κόκκινων δανείων, προκειμένου να απελευθερωθούν κεφάλαια προς χρηματοδότηση των περισσότερο παραγωγικών κλάδων της οικονομίας και να καταστεί εφικτή η έξοδος από την ύφεση, αναμένεται να ζητήσει από τις τράπεζες η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί που  βρίσκεται (15 Μαρτίου) στην Αθήνα.
Στη διήμερη επίσκεψή της, η κ. Νουί θα έχει επαφές με την ΤτΕ, το ΤΧΣ και τις τράπεζες, λαμβάνοντας ενημέρωση για το μακροοικονομικό περιβάλλον και τις επιπτώσεις του στην υλοποίηση των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και δίνοντας το στίγμα των ζητούμενων για τις τράπεζες ενόψει των stress tests του 2018. Για το ίδιο θέμα η συνεργάτριά μας Gillian Rothschild έγραφε:
Ανακάτεμα της επιχειρηματικής τράπουλας προ των πυλών ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης των κόκκινων δανείων. Παλιά τζάκια ή νεότερα θα μείνουν εκτός αφού αρνούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη. ..Οι τράπεζες έχουν δρομολογήσει σχεδιασμό εκπαραθύρωσης μετόχων και μάνατζερς που αντιστέκονται στη διάσωση των εταιρειών τους.
Οι λύσεις για τα επιχειρηματικά δάνεια διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: στις ευκολότερες περιπτώσεις υλοποιούνται σχέδια αναδιάρθρωσης, σε πιο σύνθετες περιπτώσεις οι τράπεζες αναμένουν την θεσμοθέτηση «εργαλείων»  για να απομακρυνθούν οι διοικήσεις και οι μη συνεργαζόμενοι μέτοχοι ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες και η μεταλλουργία, οι λύσεις περνάνε από ολόκληρους κλάδους, διαμορφώνοντας έτσι έναν νέο επιχειρηματικό χάρτη.
Αρχής γενομένης από την εταιρεία Καλογήρου που οδεύει στην Pillarstone, την εταιρεία διαχείρισης που έχουν συστήσει το αμερικανικό KKR, η Alpha Bank και την Eurobank. Ακολουθώντας την Φαμάρ της οικογένειας Μαρινόπουλου, την εταιρεία εμπορίας πολυτελών υποδημάτων αναμένεται να αναλάβει η Pillarstone αφού η οικογένεια Λεμονή για μεγάλο διάστημα δεν βρήκε σημείο επαφής με τις τράπεζες και δεν συναίνεσε σε μια λύση κοινής αποδοχής. Η εταιρεία έχει δάνεια της τάξης των 50 εκ.ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 80 εκ.ευρώ.
Οι τράπεζες βρίσκονται σε επαφές με δύο επενδυτικά funds, αναζητώντας λύση για τον όμιλο Χαραγκιώνη, η οποία έχει τουλάχιστον 60 επαγγελματικά ακίνητα και εμπορικά κέντρα στο χαρτοφυλάκιό του, αλλά και δάνεια της τάξης των 80 εκ.ευρώ. Η συμμετοχή νέων επενδυτών θα επιτρέψει την παροχή νέων κεφαλαίων στην εταιρεία με ταυτόχρονο «κούρεμα» οφειλών.
Δύσκολο εγχείρημα είναι οι επιχειρήσεις Λιακουνάκου, με την Axon και την Euromedica να βαρύνονται με συνολικά δάνεια ύψους 750 εκ.ευρώ. Μόνη η Euromedica έχει σχεδόν 400 εκ.ευρώ και πιθανό σενάριο είναι η ρευστοποίηση ακινήτων και η μετοχοποίηση δανείων σε συνδυασμό με αλλαγή μάνατζμεντ. 
Αγνωστο είναι το μέλλον της Βωβός για την οποία εκκρεμεί αύξηση κεφαλαίου από τις τράπεζες και της ΕΛΥΦ της οικογένειας Ακκά, που έχει δανεισμό 90 εκ.ευρώ και πρόσθετα 50 εκ.ευρώ της εταιρείας Εκκοκιστήρια Θράκης.
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η εκπόνηση σχεδίου αναδιάρθρωσης για την Μεβγάλ, η οποία βαρύνεται με δάνεια της τάξης των 50 εκ.ευρώ με τη συμβολή της οικογένειας Χατζάκου και την εξόφληση των οφειλών προς το fund Βartons ενώ σε συζητήσεις για αναδιάρθρωση δανείων ύψους 27 εκ.ευρώ βρίσκεται η Δωδώνη στην οποία μετέχουν δύο μεγάλα funds, της Deutsche Bank και της Goldman Sachs.
H λύση του στρατηγικού επενδυτή διερευνάται για την Αλφα Γκρίσιν που έχει βάρη άνω των 20 εκ.ευρώ, όπως και την Σφακιανάκης που έχει υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τα 300 εκ.ευρώ.
Για τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών αναμένεται η πρόταση των τριών συμβούλων (Alvarez&Marsal, PwC και Lazard) για την τύχη της Σελόντα και του Νηρέα, μαζί ή χωριστά ενώ έχει καταγραφεί επενδυτικό ενδιαφέρον από τον τουρκικό όμιλο Kilic και από ομίλους της βόρειας Ευρώπης.
Και για τη Χαλυβουργία αναμένεται η μελέτη της Alvarez&Marsal με πιθανότερο σενάριο το κλείσιμο των εταιρειών Χαλυβουργική, Χαλυβουργία και Σιδενόρ και την ενοποίηση μονάδων.
Τελική λύση, μέσω πτωχευτικής διαδικασίας και πλειστηριασμού των μονάδεων δρομολογείται για τα εργοστάσια της Ενωμενης Κλωστουφαντουργίας της οικογένειας Λαναρά για τα οποία ενδιαφέρεται το fund Aiglon με στόχο την επαναλειτουργία τους εντός μιας νέας εταιρείας. 
Λύση πιλότος για την διαχείριση επιχειρηματικών δανείων εφαρμόστηκε στη Νίκας όπου το σχέδιο εξυγίανσης στήριξε ως στρατηγικός επενδυτής η Chipita. Το σχέδιο περιλάμβανε νέα κεφάλαια από τον επενδυτή και απομείωση του δανεισμού με άμεσο κούρεμα αλλά και πώληση εγκαταστάσεων.
Πιλότος ήταν και η περίπτωση του Μπουτάρη όπου οι πιστωτές συμφώνησαν επιμήκυνση της αποπληρωμής οφειλών σε τράπεζες και δημόσιο και χορήγηση νέας χρηματοδότησης. Στην Pillarstone θα μεταφερθεί η Φαμάρ με στόχο την αναδιάρθρωση με τη βοήθεια, και τη χρηματοδότηση από το fund ενώ στην περίπτωση της Yalco συνεργάστηκαν οι μέτοχοι και αποφάσισαν ριζικές κινήσεις εξυγίανσης.









/kourdistoportocali.com/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη