Από χθες ξεκίνησε η διαδικασία για το Brexit. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, παρέλαβε από τον
πρέσβη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Τιμ Μπάρκου, την επιστολή της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι με την οποία ενεργοποιείται το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Η αντίστροφη μέτρηση για το πολυσυζητημένο Brexit έχει ξεκινήσει, ενώ η ολοκλήρωση διαδικασίας εξόδου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019.
Oι συνέπειες του Brexit αναμένεται να στοιχίσουν ακριβά τόσο στους Βρετανούς όσο και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ μερικοί από τους τομείς που πρόκειται να δεχθούν αλλαγές είναι, εμπόριο, σπουδές, ταξίδια, γάμος, ακόμη και η σοκολάτα.
Μέι: Η διαδικασία του άρθρου 50 ξεκίνησε
Τώρα είναι η ώρα για να ενωθεί η Βρετανία και να διασφαλίσει ότι θα επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, μετά την επίσημη ενεργοποίηση του Brexit.
«Η διαδικασία του άρθρου 50 έχει ξεκινήσει και, σύμφωνα με τις επιθυμίες του βρετανικού λαού, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε στην ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Η Μέι τόνισε ότι έχει ένα σχέδιο για μια νέα "βαθιά ειδική εταιρική σχέση" μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών.
Πρόσθεσε ότι στην επιστολή της ήταν σαφής πως μια τέτοια ειδική σχέση είναι προς το συμφέρον τόσο της Βρετανίας όσο και της Ε.Ε.
Τουσκ προς Βρετανούς: Σας ευχαριστούμε και αντίο
Την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία κήρυξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, παρουσιάζοντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, την κοινή θέση των 27 για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Αυτό είναι", είπε ο Ντόναλντ Τουσκ, "έξι σελίδες, η ειδοποίηση από την Τερέζα Μέι που ενεργοποιεί το άρθρο 50 και αρχίζει επίσημα τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση".
"Δεν υπάρχει λόγος να προσποιούμαστε ότι σήμερα είναι μια χαρούμενη μέρα, ούτε στις Βρυξέλλες, ούτε στο Λονδίνο. Σε τελική ανάλυση οι περισσότεροι Ευρωπαίοι περιλαμβανομένων των μισών σχεδόν Βρετανών ψηφοφόρων ήθελαν να μείνουμε μαζί και να μην χωρίσουμε", τόνισε ο Πρόεδρος Τουσκ.
"Όσο για μένα, δεν θα προσποιηθώ ότι είμαι χαρούμενος σήμερα, όμως παραδόξως, υπάρχει και κάτι θετικό στο Brexit. To Brexit, μας έκανε, εμάς την κοινότητα των 27, πιο αποφασισμένους και πιο ενωμένους από πριν. Είμαι απόλυτα βέβαιος για αυτό, ειδικά μετά την διακήρυξη της Ρώμης και μπορώ να σας πω σήμερα ότι θα παραμείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι και στο μέλλον, και κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων που έχουμε μπροστά μας", σημείωσε.
"Αυτό σημαίνει ότι τόσο εγώ, όσο και η Κομισιόν έχουμε μια ισχυρή πολιτική εντολή να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των 27", διευκρίνισε. "Δεν υπάρχει τίποτα να κερδίσουμε σε αυτή τη διαδικασία και μιλάω και για τις δύο πλευρές", εξηγεί. "Επί της ουσίας όλο αυτό είναι για τη διαχείριση των ζημιών".
"Ο σκοπός μας είναι καθαρός, να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος για τους Ευρωπαίους Πολίτες, τις επιχειρήσεις και τα κράτη μέλη. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν και έχουμε όλα τα μέσα για να επιτύχουμε το σκοπό μας. Και αυτό που πρέπει να τονίσουμε σήμερα είναι ότι προς το παρόν τίποτα δεν αλλάζει. Μέχρι να αποχωρήσει η Βρετανία, το κοινοτικό δίκαιο εφαρμόζεται και ισχύει για τη Βρετανία και στη Βρετανία", ξεκαθαρίζει ο Ντόναλντ Τουσκ.
Ο πρόεδρος σημείωσε ότι τα κράτη μέλη δήλωσαν ήδη με επίσημη ανακοίνωση το Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια τακτική αποχώρηση και πως την Παρασκευή ο ίδιος θα μοιραστεί την πρότασή του για τη διαπραγματευτική τακτική με τα κράτη μέλη, τα οποία θα την υιοθετήσουν στη Σύνοδο της 29ης Απριλίου.
"Τι να προσθέσω σε αυτά... Μας λείπετε ήδη. Ευχαριστώ και γεια σας", καταλήγει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Οι αλλαγές στα ταξίδια
Για πολλούς πολίτες της Ε.Ε. -μεταξύ των οποίων και αρκετοί συμπατριώτες μας, ακόμη και σε καιρούς κρίσης- οι αποδράσεις του Σαββατοκύριακου στο Λονδίνο είναι κάτι συνηθισμένο. Και μπορεί να υποχρεώνονταν μέχρι τώρα να κουβαλούν μαζί τους διαβατήρια (αφού το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ανήκει στη Ζώνη Σένγκεν) και να στήνονται στην ουρά του ελέγχου διαβατηρίων στο Χίθροου ή το Γκάτγουικ (το queueing συγκαταλέγεται, άλλωστε, στα εθνικά σπορ της Βρετανίας), αλλά απολάμβαναν κάποια προνόμια έναντι ταξιδιωτών από άλλες χώρες: δεν υποχρεώνονταν να εκτελωνίσουν ό,τι κουβαλούσαν μαζί τους, ούτε υπήρχε όριο στις ποσότητες αγαθών που μπορούσαν να μεταφέρουν για προσωπική χρήση.
Αυτά, όμως, θα αλλάξουν, αφού μία από τις βασικές υποσχέσεις των οπαδών του Brexit ήταν η ανάκτηση του ελέγχου των συνόρων τους. Πράγμα που σημαίνει ότι και οι πολίτες της ΕΕ μπορεί να υποβάλλονται μελλοντικά σε εξονυχιστικούς ελέγχους, με τον χρόνο αναμονής να εκτοξεύεται από τα 25′ σήμερα στα 45′, που ισχύει για όλους τους άλλους.
Σπουδές στο Cambridge
Για πολλούς νεαρούς Ευρωπαίους η καλύτερη περίοδος της φοιτητικής τους ζωής είναι η φοίτηση για ένα-δύο εξάμηνα σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού μέσω του προγράμματος «Erasmus», που ισχύει εδώ και 30 χρόνια.
Αλλά με το Brexit η συμμετοχή της Βρετανίας στο πρόγραμμα αυτό δεν είναι πλέον σίγουρη.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ελβετίας, την οποία απέκλεισε η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014 από το πρόγραμμα, όταν θέσπισε περιοριστικά μέτρα στην ελεύθερη κυκλοφορία πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αλλά και για τους εγγεγραμμένους στα βρετανικά πανεπιστήμια Ευρωπαίους φοιτητές αναμένεται να δυσκολέψουν τα πράγματα. Μέχρι τώρα πλήρωναν τα ίδια δίδακτρα με τους ντόπιους, αλλά στο μέλλον αυτό μπορεί να αλλάξει. Για παράδειγμα οι Κινέζοι και οι Αμερικάνοι πληρώνουν τριπλάσια δίδακτρα σε σχέση με τους πολίτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γάμοι με Bρετανούς υπηκόους
Τα πράγματα μπορεί να γίνουν πιο περίπλοκα στο μέλλον για όσους Βρετανούς ή Βρετανίδες έχουν συντρόφους από χώρες της Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γιατί ανάλογα με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit, οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θα έχουν αυτόματο δικαίωμα παραμονής στη Βρετανία -και αντιστρόφως.
Μια πιθανή διέξοδος για τα ζευγάρια θα είναι να παντρευτούν, ώστε να αποκτήσει και ο σύντροφος τη βρετανική υπηκοότητα.
Αλλά οι βρετανικές Αρχές ενδέχεται να εξετάσουν εξονυχιστικά τα κίνητρα, αφού οι εικονικοί γάμοι που οργανώνουν εγκληματικές οργανώσεις είναι μεγάλο πρόβλημα στη Βρετανία.
Πληρωμή του νοσοκομείου με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας
Η παραμονή σε νοσοκομείο του εξωτερικού σπάνια περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό των διακοπών. Αλλά οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διευκολύνονται σε κάποιο βαθμό με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας.
Η κάρτα αυτή προσφέρει πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία κρατική περίθαλψη κατά την προσωρινή διαμονή του κατόχου σε μια από τις χώρες της Ε.Ε., με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος (σε ορισμένες χώρες, δωρεάν) με τους ασφαλισμένους της εν λόγω χώρας.
Οι Βρετανοί θα χάσουν σύντομα αυτό το προνόμιο. Ο Guardian καθησυχάζει, πάντως, τους αναγνώστες του με το γνωστό βρετανικό φλέγμα: μέχρι το Brexit υπάρχουν ακόμη «πολλοί απλοί τρόποι να καταλήξει κανείς στο νοσοκομείο, π.χ. στη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ίμπιζα, το Άμστερνταμ ή την Αγία Νάπα στην Κύπρο».
Αγροτικές επιδοτήσεις
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, μεταξύ άλλων, μια τεράστια μηχανή αναδιανομής, αφού από τις εισφορές των κρατών-μελών χρηματοδοτούνται προγράμματα επιδοτήσεων για αγρότες, ερευνητές ή υπανάπτυκτες περιφέρειες.
Από αυτά τα προγράμματα επωφελήθηκαν επί δεκαετίες και οι Βρετανοί, λαμβάνοντας ετησίως κάπου τέσσερα δισ. λίρες από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών.
Οι υποστηρικτές του Brexit είχαν υποσχεθεί πριν από το δημοψήφισμα ότι η απώλεια χρηματοδότησης θα αντισταθμιστεί, αλλά στο μεταξύ έχουν αρχίσει να κάνουν νερά.
Ο υπουργός Οικονομικών Χάμοντ είπε στους Βρετανούς αγρότες ότι αυτό θα ισχύσει μέχρι το 2020.
Γνήσιο cheddar και φέτα
Ούζο από το Πόρτσμουθ και φέτα από το Νιούκαστλ: Μπορεί να φαίνεται αδιανόητο σήμερα, μετά το Brexit ίσως να είναι πραγματικότητα, αφού η Βρετανία μπορεί να εγκαταλείψει το σύστημα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης με το οποίο η Ε.Ε. προστατεύει μέχρι τώρα λογής τοπικά προϊόντα από τις απομιμήσεις.
Σοκολάτες σε κανονικό μέγεθος
Πολλοί λάτρεις της βρετανικής σοκολάτας έχουν ήδη αρχίσει να νιώθουν τις συνέπειες του Brexit.
Η σοκολατοποιία Mondelez μείωσε τον αριθμό των τριγώνων στις σοκολάτες Toblerone που διατίθενται στη βρετανική αγορά, ενώ ετοιμάζεται να μικρύνει και τις σοκολάτες Cadburry.
Κι αυτό γιατί ακρίβυνε η προμήθεια συστατικών όπως το κακάο από το εξωτερικό, αφού έπεσε η αξία της λίρας μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.
Τι συνέπειες θα έχει το Brexit στην Ελλάδα
«Το βάθος και το εύρος των συνεπειών του Brexit σαφώς θα εξαρτηθεί από την έκβαση των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Την επισήμανση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη δήλωσή του αναφέρεται στους κινδύνους που θα προκύψουν, σημειώνοντας: «Η προοπτική και μόνο μιας χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη από τους προηγούμενους εννέα μήνες που πραγματοποιήθηκε το βρετανικό δημοψήφισμα έδειξε να προβληματίζει εντονότατα το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το βάθος και το εύρος των συνεπειών του Brexit σαφώς θα εξαρτηθεί από την έκβαση των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν μεταξύ της Βρετανίας και των Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε κάθε περίπτωση, ως ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα, οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενους κινδύνους σε δύο επίπεδα.
Το πρώτο αφορά το πρακτικό μέρος των σχέσεων Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία στη μετά την έξοδο εποχή.
Το δεύτερο αφορά τον κίνδυνο για την ενίσχυση των φυγόκεντρων τάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφορμή το Brexit. Οφείλουμε, λοιπόν, ως επιχειρηματική κοινότητα να απευθύνουμε κάλεσμα στις Ευρωπαϊκές ηγεσίες να αντιμετωπίσουν αυτό τον κίνδυνο.
Προστατεύοντας τις θεμελιώδεις αξίες στις οποίες στηρίχθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και η ενιαία αγορά.
Εμπορικές συναλλαγές
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών με το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπερνά σε αξία τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ (1,70 δισ. λίρες).
Το διμερές εμπορικό ισοζύγιο κατέλειπε έλλειμμα ύψους 115,99 εκατ. λιρών.
Η αξία των ελληνικών εξαγωγών στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2016 ανήλθε στα 793,32 εκατ. λίρες, ενώ η αξία των ελληνικών εισαγωγών από το Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθε σε 909,33 εκατ. λίρες.
Ακριβότερα τα ελληνικά προϊόντα
Επομένως, η υποτίμηση της αγγλικής λίρας έναντι του ευρώ που εκτιμάται ότι θα συντελεστεί λόγω του Brexit θα κάνει ακριβότερα τα ελληνικά προϊόντα για τους Βρετανούς, κάτι που σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, θα έχει συνέπειες για τις ελληνικές εξαγωγές.
Επιπτώσεις σε τουρισμό και τράπεζες
Και στον τουρισμό αναμένεται μείωση του αριθμού των τουριστών προς την Ελλάδα.
Η σημασία της βρετανικής αγοράς είναι καίρια για τον ελληνικό τουρισμό δεδομένου του μεγάλου μεγέθους της (2,4 εκατ. επισκέπτες/ 2 δισ. ευρώ έσοδα το 2015).
Επίσης, προβλήματα θα υπάρξουν στις τράπεζες λόγω της μείωσης της αξίας του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών από τοποθετήσεις σε βρετανικές τράπεζες, ενώ ακόμη δεν είναι γνωστό τι θα συμβεί με τους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες εργαζομένους στο Βρετανία.
Κίνδυνος για τις εξαγωγές
Ο ΣΕΒ προειδοποίησε για τον κίνδυνο να υπάρξουν συνέπειες για τις ελληνικές εξαγωγές στη Βρετανία.
Η συγκεκριμένη χώρα είναι στην έβδομη θέση των εξαγωγικών προορισμών της Ελλάδας.
Οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Βρετανία φτάνουν 1 δισ. και οι εισαγωγές τα 1,2 δισ., για το 2016.
«Σε αυτό το πλαίσιο, η συμφωνία θα πρέπει να διασφαλίζει την αποτελεσματική πρόσβαση των ελληνικών προϊόντων σε μια παραδοσιακή εξαγωγική αγορά, η απώλεια της οποίας θα σημαντικές επιπτώσεις σε τομείς, όπως τα βιομηχανικά προϊόντα (€350εκ περίπου), τα χημικά (€200εκ περίπου), τα τρόφιμα (€350εκ περίπου) κ.α.», επισημαίνει ο ΣΕΒ σε κοινή ανακοίνωση με την Business Europe, την Ένωση των Βιομηχανικών και Εργοδοτικών Συνδέσμων της Ευρώπης.
Τα βήματα μέχρι το Brexit - Τι προβλέπει το άρθρο 50
Επίσημη «λίστα οδηγιών» και οδικό χάρτη για τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. εξέδωσε η Κομισιόν, επιχειρώντας να απαντήσει σε όλα τα ανοικτά ερωτήματα των πολιτών και του Τύπου για τη διαδικασία.
Συγκεκριμένα, η Κομισιόν καταρχήν εξηγεί τι είναι το άρθρο 50. Στο άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση ορίζεται η διαδικασία για την αποχώρηση κράτους μέλους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον το επιθυμεί.
Θεσπίστηκε για πρώτη φορά με τη Συνθήκη της Λισαβόνας το 2007.
Το κράτος μέλος οφείλει να γνωστοποιήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την πρόθεσή του να αποχωρήσει. Δεν προβλέπονται συγκεκριμένες απαιτήσεις όσον αφορά τη μορφή γνωστοποίησης.
Η διαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης πρέπει να γίνει σύμφωνα με το άρθρο 218 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη συνέχεια η Κομισιόν παραθέτει οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα:
Βήμα 1
Θα συγκληθεί έκτακτη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Donald Tusk. Η σύνοδος αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 29 Απριλίου.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει με συναίνεση σειρά κατευθυντήριων γραμμών για την ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στις εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές θα προσδιορίζονται οι γενικές αρχές που θα επιδιώξει η ΕΕ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με γνώμονα το κοινό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της.
Βήμα 2
Μετά την έγκριση των κατευθυντήριων γραμμών, η Επιτροπή θα υποβάλει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σύσταση στο Συμβούλιο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτή θα συμφωνηθεί από το Σώμα των Επιτρόπων 4 ημέρες μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Βήμα 3
Στη συνέχεια, το Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την έκδοση σειράς οδηγιών διαπραγμάτευσης. Αυτές πρέπει να εγκριθούν από ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία (72 % των 27 κρατών μελών, ήτοι 20 κράτη μέλη που εκπροσωπούν το 65 % του πληθυσμού της ΕΕ των 27).
Μετά την έγκριση των οδηγιών, ο διαπραγματευτής της Ένωσης, που έχει οριστεί από το Συμβούλιο, λαμβάνει την εντολή να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με το αποχωρούν κράτος μέλος.
Η Κομισιόν σημειώνει ότι "οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την ομαλή αποχώρηση πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός δύο ετών από την ενεργοποίηση του άρθρου 50.
Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία εντός αυτής της προθεσμίας, οι Συνθήκες θα παύσουν να ισχύουν στο αποχωρούν κράτος μέλος. Στο τέλος της περιόδου διαπραγμάτευσης ο διαπραγματευτής της Ένωσης θα παρουσιάσει πρόταση συμφωνίας στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ".
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να παράσχει την έγκρισή του, κατόπιν ψηφοφορίας με απλή πλειοψηφία, στην οποία θα συμμετάσχουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το Συμβούλιο θα συνάψει τη συμφωνία κατόπιν ψηφοφορίας με ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία.
Επίσης, η Βρετανία πρέπει να κυρώσει τη συμφωνία σύμφωνα με τις δικές του συνταγματικές ρυθμίσεις.
Άρα πόσο θα διαρκέσουν τελικά οι ίδιες οι διαπραγματεύσεις;
Οι ίδιες οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν περίπου 18 μήνες (από τις αρχές Ιουνίου του 2017 έως τον Οκτώβριο/Νοέμβριο του 2018).
Ποιος θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ των 27 ζήτησαν από το Συμβούλιο να ορίσει ως διαπραγματευτή της Ένωσης την Κομισιόν.
Εξέφρασαν ικανοποίηση για τον διορισμό, εκ μέρους της Κομισιόν του κ. Michel Barnier ως επικεφαλής διαπραγματευτή.
Η Κομισιόν ως διαπραγματευτής της Ένωσης και ο κ. Michel Barnier ως επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν θα υποβάλλουν συστηματικά εκθέσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο και τα προπαρασκευαστικά όργανα του Συμβουλίου.
Ο κ. Michel Barnier θα ενημερώνει στενά και τακτικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθ` όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Είναι σαφές ότι τα κράτη μέλη θα συμμετάσχουν ενεργά στην προετοιμασία των διαπραγματεύσεων, στην καθοδήγηση του διαπραγματευτή της Ένωσης και στην αξιολόγηση της προόδου.
Για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ειδική ομάδα εργασίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου, με μόνιμο πρόεδρο, για να διασφαλιστεί ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και με τις οδηγίες διαπραγμάτευσης του Συμβουλίου.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ενημερώνεται διαρκώς σχετικά με το ζήτημα και θα επικαιροποιεί τις κατευθυντήριες γραμμές του κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο.
Τα πρακτικά θέματα, όπως το γλωσσικό καθεστώς και η δομή των διαπραγματεύσεων, θα συμφωνηθούν από κοινού μεταξύ των διαπραγματευτών της Ε.Ε. και της Βρετανίας.
Οι διαπραγματεύσεις θα λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες.
Οι συνθήκες της Ε.Ε. παύουν να εφαρμόζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας ή εντός 2 ετών από τη γνωστοποίηση της αποχώρησης σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία. Το Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει ομόφωνα να παρατείνει την εν λόγω προθεσμία.
Μέχρι την αποχώρησή του, το κράτος μέλος εξακολουθεί να αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα του μέλους, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της καλόπιστης συνεργασίας που ορίζει ότι η Ένωση και όλα τα κράτη μέλη της εκπληρώνουν τα εκ της Συνθήκης καθήκοντα βάσει αμοιβαίας συνεργασίας.
Οι Συνθήκες της Ε.Ε. θα παύσουν απλώς να ισχύουν στη Βρετανία δύο έτη μετά τη γνωστοποίηση του άρθρου 50 στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν σε συμφωνία.
Στη συνέχεια, οποιαδήποτε χώρα που έχει αποχωρήσει από την Ε.Ε. μπορεί να υποβάλει εκ νέου αίτηση προσχώρησης. Σε αυτή την περίπτωση, θα υποχρεωθεί να ακολουθήσει τη διαδικασία προσχώρησης.
Εναπόκειται στη Βρετανία να ενεργοποιήσει το άρθρο 50.
Ωστόσο, αφού ενεργοποιηθεί, η ενεργοποίησή του δεν μπορεί να αναιρεθεί μονομερώς. Η γνωστοποίηση δεν είναι αναστρέψιμη. Το άρθρο 50 δεν προβλέπει τη δυνατότητα μονομερούς ανάκλησης της γνωστοποίησης.
Τι προβλέπει το άρθρο 50:
Άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ)
1. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση, σύμφωνα με τους εσωτερικούς συνταγματικούς του κανόνες.
2. Το κράτος μέλος που αποφασίζει να αποχωρήσει γνωστοποιεί την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Υπό το πρίσμα των προσανατολισμών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ένωση προβαίνει σε διαπραγματεύσεις και συνάπτει με το εν λόγω κράτος συμφωνία που καθορίζει τις λεπτομερείς ρυθμίσεις για την αποχώρησή του, λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο των μελλοντικών του σχέσεων με την Ένωση. Η διαπραγμάτευση της συμφωνίας αυτής γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 218, παράγραφος 3, της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμφωνία συνάπτεται εξ ονόματος της Ένωσης από το Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία, μετά από την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
3. Οι Συνθήκες παύουν να ισχύουν στο εν λόγω κράτος από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει τέτοιας συμφωνίας, δύο έτη μετά τη γνωστοποίηση που μνημονεύεται στην παράγραφο 2, εκτός εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το εν λόγω κράτος μέλος, αποφασίσει ομόφωνα την παράταση της προθεσμίας αυτής.
4. Για τους σκοπούς των παραγράφων 2 και 3, το μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου που αντιπροσωπεύει το αποχωρούν κράτος μέλος δεν συμμετέχει ούτε στις συζητήσεις ούτε στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου που το αφορούν. Η ειδική πλειοψηφία ορίζεται βάσει του άρθρου 238, παράγραφος 3, στοιχείο β), της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
5. Εάν το κράτος που αποχώρησε από την Ένωση ζητήσει την εκ νέου προσχώρησή του, η αίτηση αυτή υπόκειται στη διαδικασία του άρθρου 49.
Η πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας για το Brexit: Όχι διαζύγιο αλλά αρχή νέας σχέσης με την Ε.Ε.
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑNT1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου μίλησε η πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, Κέιτ Σμίθ.
Η Βρετανίδα πρέσβης έκανε λόγο για αρχή μίας νέας σχέσης της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η πρωθυπουργού μας παρουσίασε το σχέδιο και το όραμα της για την μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ήταν ξεκάθαρη ότι δεν πρόκειται για διαζύγιο, πρόκειται για την αρχή μίας νέας σχέσης. Επίσης, επισήμανε πως δεν θέλουμε να υπονομεύσουμε την Ευρώπη. Αντιθέτως, θέλουμε μία Ευρώπη να επιτύχει και να είναι ευημερούσα και ασφαλής. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας σε αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 η Κέιτ Σμιθ.
.real.gr
πρέσβη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Τιμ Μπάρκου, την επιστολή της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι με την οποία ενεργοποιείται το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Η αντίστροφη μέτρηση για το πολυσυζητημένο Brexit έχει ξεκινήσει, ενώ η ολοκλήρωση διαδικασίας εξόδου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019.
Oι συνέπειες του Brexit αναμένεται να στοιχίσουν ακριβά τόσο στους Βρετανούς όσο και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ μερικοί από τους τομείς που πρόκειται να δεχθούν αλλαγές είναι, εμπόριο, σπουδές, ταξίδια, γάμος, ακόμη και η σοκολάτα.
Μέι: Η διαδικασία του άρθρου 50 ξεκίνησε
Τώρα είναι η ώρα για να ενωθεί η Βρετανία και να διασφαλίσει ότι θα επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, μετά την επίσημη ενεργοποίηση του Brexit.
«Η διαδικασία του άρθρου 50 έχει ξεκινήσει και, σύμφωνα με τις επιθυμίες του βρετανικού λαού, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε στην ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Η Μέι τόνισε ότι έχει ένα σχέδιο για μια νέα "βαθιά ειδική εταιρική σχέση" μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών.
Πρόσθεσε ότι στην επιστολή της ήταν σαφής πως μια τέτοια ειδική σχέση είναι προς το συμφέρον τόσο της Βρετανίας όσο και της Ε.Ε.
Τουσκ προς Βρετανούς: Σας ευχαριστούμε και αντίο
Την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία κήρυξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, παρουσιάζοντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, την κοινή θέση των 27 για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Αυτό είναι", είπε ο Ντόναλντ Τουσκ, "έξι σελίδες, η ειδοποίηση από την Τερέζα Μέι που ενεργοποιεί το άρθρο 50 και αρχίζει επίσημα τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση".
"Δεν υπάρχει λόγος να προσποιούμαστε ότι σήμερα είναι μια χαρούμενη μέρα, ούτε στις Βρυξέλλες, ούτε στο Λονδίνο. Σε τελική ανάλυση οι περισσότεροι Ευρωπαίοι περιλαμβανομένων των μισών σχεδόν Βρετανών ψηφοφόρων ήθελαν να μείνουμε μαζί και να μην χωρίσουμε", τόνισε ο Πρόεδρος Τουσκ.
"Όσο για μένα, δεν θα προσποιηθώ ότι είμαι χαρούμενος σήμερα, όμως παραδόξως, υπάρχει και κάτι θετικό στο Brexit. To Brexit, μας έκανε, εμάς την κοινότητα των 27, πιο αποφασισμένους και πιο ενωμένους από πριν. Είμαι απόλυτα βέβαιος για αυτό, ειδικά μετά την διακήρυξη της Ρώμης και μπορώ να σας πω σήμερα ότι θα παραμείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι και στο μέλλον, και κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων που έχουμε μπροστά μας", σημείωσε.
"Αυτό σημαίνει ότι τόσο εγώ, όσο και η Κομισιόν έχουμε μια ισχυρή πολιτική εντολή να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των 27", διευκρίνισε. "Δεν υπάρχει τίποτα να κερδίσουμε σε αυτή τη διαδικασία και μιλάω και για τις δύο πλευρές", εξηγεί. "Επί της ουσίας όλο αυτό είναι για τη διαχείριση των ζημιών".
"Ο σκοπός μας είναι καθαρός, να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος για τους Ευρωπαίους Πολίτες, τις επιχειρήσεις και τα κράτη μέλη. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν και έχουμε όλα τα μέσα για να επιτύχουμε το σκοπό μας. Και αυτό που πρέπει να τονίσουμε σήμερα είναι ότι προς το παρόν τίποτα δεν αλλάζει. Μέχρι να αποχωρήσει η Βρετανία, το κοινοτικό δίκαιο εφαρμόζεται και ισχύει για τη Βρετανία και στη Βρετανία", ξεκαθαρίζει ο Ντόναλντ Τουσκ.
Ο πρόεδρος σημείωσε ότι τα κράτη μέλη δήλωσαν ήδη με επίσημη ανακοίνωση το Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια τακτική αποχώρηση και πως την Παρασκευή ο ίδιος θα μοιραστεί την πρότασή του για τη διαπραγματευτική τακτική με τα κράτη μέλη, τα οποία θα την υιοθετήσουν στη Σύνοδο της 29ης Απριλίου.
"Τι να προσθέσω σε αυτά... Μας λείπετε ήδη. Ευχαριστώ και γεια σας", καταλήγει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Οι αλλαγές στα ταξίδια
Για πολλούς πολίτες της Ε.Ε. -μεταξύ των οποίων και αρκετοί συμπατριώτες μας, ακόμη και σε καιρούς κρίσης- οι αποδράσεις του Σαββατοκύριακου στο Λονδίνο είναι κάτι συνηθισμένο. Και μπορεί να υποχρεώνονταν μέχρι τώρα να κουβαλούν μαζί τους διαβατήρια (αφού το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ανήκει στη Ζώνη Σένγκεν) και να στήνονται στην ουρά του ελέγχου διαβατηρίων στο Χίθροου ή το Γκάτγουικ (το queueing συγκαταλέγεται, άλλωστε, στα εθνικά σπορ της Βρετανίας), αλλά απολάμβαναν κάποια προνόμια έναντι ταξιδιωτών από άλλες χώρες: δεν υποχρεώνονταν να εκτελωνίσουν ό,τι κουβαλούσαν μαζί τους, ούτε υπήρχε όριο στις ποσότητες αγαθών που μπορούσαν να μεταφέρουν για προσωπική χρήση.
Αυτά, όμως, θα αλλάξουν, αφού μία από τις βασικές υποσχέσεις των οπαδών του Brexit ήταν η ανάκτηση του ελέγχου των συνόρων τους. Πράγμα που σημαίνει ότι και οι πολίτες της ΕΕ μπορεί να υποβάλλονται μελλοντικά σε εξονυχιστικούς ελέγχους, με τον χρόνο αναμονής να εκτοξεύεται από τα 25′ σήμερα στα 45′, που ισχύει για όλους τους άλλους.
Σπουδές στο Cambridge
Για πολλούς νεαρούς Ευρωπαίους η καλύτερη περίοδος της φοιτητικής τους ζωής είναι η φοίτηση για ένα-δύο εξάμηνα σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού μέσω του προγράμματος «Erasmus», που ισχύει εδώ και 30 χρόνια.
Αλλά με το Brexit η συμμετοχή της Βρετανίας στο πρόγραμμα αυτό δεν είναι πλέον σίγουρη.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ελβετίας, την οποία απέκλεισε η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014 από το πρόγραμμα, όταν θέσπισε περιοριστικά μέτρα στην ελεύθερη κυκλοφορία πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αλλά και για τους εγγεγραμμένους στα βρετανικά πανεπιστήμια Ευρωπαίους φοιτητές αναμένεται να δυσκολέψουν τα πράγματα. Μέχρι τώρα πλήρωναν τα ίδια δίδακτρα με τους ντόπιους, αλλά στο μέλλον αυτό μπορεί να αλλάξει. Για παράδειγμα οι Κινέζοι και οι Αμερικάνοι πληρώνουν τριπλάσια δίδακτρα σε σχέση με τους πολίτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γάμοι με Bρετανούς υπηκόους
Τα πράγματα μπορεί να γίνουν πιο περίπλοκα στο μέλλον για όσους Βρετανούς ή Βρετανίδες έχουν συντρόφους από χώρες της Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γιατί ανάλογα με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit, οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θα έχουν αυτόματο δικαίωμα παραμονής στη Βρετανία -και αντιστρόφως.
Μια πιθανή διέξοδος για τα ζευγάρια θα είναι να παντρευτούν, ώστε να αποκτήσει και ο σύντροφος τη βρετανική υπηκοότητα.
Αλλά οι βρετανικές Αρχές ενδέχεται να εξετάσουν εξονυχιστικά τα κίνητρα, αφού οι εικονικοί γάμοι που οργανώνουν εγκληματικές οργανώσεις είναι μεγάλο πρόβλημα στη Βρετανία.
Πληρωμή του νοσοκομείου με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας
Η παραμονή σε νοσοκομείο του εξωτερικού σπάνια περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό των διακοπών. Αλλά οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διευκολύνονται σε κάποιο βαθμό με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας.
Η κάρτα αυτή προσφέρει πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία κρατική περίθαλψη κατά την προσωρινή διαμονή του κατόχου σε μια από τις χώρες της Ε.Ε., με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος (σε ορισμένες χώρες, δωρεάν) με τους ασφαλισμένους της εν λόγω χώρας.
Οι Βρετανοί θα χάσουν σύντομα αυτό το προνόμιο. Ο Guardian καθησυχάζει, πάντως, τους αναγνώστες του με το γνωστό βρετανικό φλέγμα: μέχρι το Brexit υπάρχουν ακόμη «πολλοί απλοί τρόποι να καταλήξει κανείς στο νοσοκομείο, π.χ. στη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ίμπιζα, το Άμστερνταμ ή την Αγία Νάπα στην Κύπρο».
Αγροτικές επιδοτήσεις
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, μεταξύ άλλων, μια τεράστια μηχανή αναδιανομής, αφού από τις εισφορές των κρατών-μελών χρηματοδοτούνται προγράμματα επιδοτήσεων για αγρότες, ερευνητές ή υπανάπτυκτες περιφέρειες.
Από αυτά τα προγράμματα επωφελήθηκαν επί δεκαετίες και οι Βρετανοί, λαμβάνοντας ετησίως κάπου τέσσερα δισ. λίρες από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών.
Οι υποστηρικτές του Brexit είχαν υποσχεθεί πριν από το δημοψήφισμα ότι η απώλεια χρηματοδότησης θα αντισταθμιστεί, αλλά στο μεταξύ έχουν αρχίσει να κάνουν νερά.
Ο υπουργός Οικονομικών Χάμοντ είπε στους Βρετανούς αγρότες ότι αυτό θα ισχύσει μέχρι το 2020.
Γνήσιο cheddar και φέτα
Ούζο από το Πόρτσμουθ και φέτα από το Νιούκαστλ: Μπορεί να φαίνεται αδιανόητο σήμερα, μετά το Brexit ίσως να είναι πραγματικότητα, αφού η Βρετανία μπορεί να εγκαταλείψει το σύστημα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης με το οποίο η Ε.Ε. προστατεύει μέχρι τώρα λογής τοπικά προϊόντα από τις απομιμήσεις.
Σοκολάτες σε κανονικό μέγεθος
Πολλοί λάτρεις της βρετανικής σοκολάτας έχουν ήδη αρχίσει να νιώθουν τις συνέπειες του Brexit.
Η σοκολατοποιία Mondelez μείωσε τον αριθμό των τριγώνων στις σοκολάτες Toblerone που διατίθενται στη βρετανική αγορά, ενώ ετοιμάζεται να μικρύνει και τις σοκολάτες Cadburry.
Κι αυτό γιατί ακρίβυνε η προμήθεια συστατικών όπως το κακάο από το εξωτερικό, αφού έπεσε η αξία της λίρας μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.
Τι συνέπειες θα έχει το Brexit στην Ελλάδα
«Το βάθος και το εύρος των συνεπειών του Brexit σαφώς θα εξαρτηθεί από την έκβαση των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Την επισήμανση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη δήλωσή του αναφέρεται στους κινδύνους που θα προκύψουν, σημειώνοντας: «Η προοπτική και μόνο μιας χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη από τους προηγούμενους εννέα μήνες που πραγματοποιήθηκε το βρετανικό δημοψήφισμα έδειξε να προβληματίζει εντονότατα το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το βάθος και το εύρος των συνεπειών του Brexit σαφώς θα εξαρτηθεί από την έκβαση των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν μεταξύ της Βρετανίας και των Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε κάθε περίπτωση, ως ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα, οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενους κινδύνους σε δύο επίπεδα.
Το πρώτο αφορά το πρακτικό μέρος των σχέσεων Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία στη μετά την έξοδο εποχή.
Το δεύτερο αφορά τον κίνδυνο για την ενίσχυση των φυγόκεντρων τάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφορμή το Brexit. Οφείλουμε, λοιπόν, ως επιχειρηματική κοινότητα να απευθύνουμε κάλεσμα στις Ευρωπαϊκές ηγεσίες να αντιμετωπίσουν αυτό τον κίνδυνο.
Προστατεύοντας τις θεμελιώδεις αξίες στις οποίες στηρίχθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και η ενιαία αγορά.
Εμπορικές συναλλαγές
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών με το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπερνά σε αξία τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ (1,70 δισ. λίρες).
Το διμερές εμπορικό ισοζύγιο κατέλειπε έλλειμμα ύψους 115,99 εκατ. λιρών.
Η αξία των ελληνικών εξαγωγών στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2016 ανήλθε στα 793,32 εκατ. λίρες, ενώ η αξία των ελληνικών εισαγωγών από το Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθε σε 909,33 εκατ. λίρες.
Ακριβότερα τα ελληνικά προϊόντα
Επομένως, η υποτίμηση της αγγλικής λίρας έναντι του ευρώ που εκτιμάται ότι θα συντελεστεί λόγω του Brexit θα κάνει ακριβότερα τα ελληνικά προϊόντα για τους Βρετανούς, κάτι που σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, θα έχει συνέπειες για τις ελληνικές εξαγωγές.
Επιπτώσεις σε τουρισμό και τράπεζες
Και στον τουρισμό αναμένεται μείωση του αριθμού των τουριστών προς την Ελλάδα.
Η σημασία της βρετανικής αγοράς είναι καίρια για τον ελληνικό τουρισμό δεδομένου του μεγάλου μεγέθους της (2,4 εκατ. επισκέπτες/ 2 δισ. ευρώ έσοδα το 2015).
Επίσης, προβλήματα θα υπάρξουν στις τράπεζες λόγω της μείωσης της αξίας του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών από τοποθετήσεις σε βρετανικές τράπεζες, ενώ ακόμη δεν είναι γνωστό τι θα συμβεί με τους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες εργαζομένους στο Βρετανία.
Κίνδυνος για τις εξαγωγές
Ο ΣΕΒ προειδοποίησε για τον κίνδυνο να υπάρξουν συνέπειες για τις ελληνικές εξαγωγές στη Βρετανία.
Η συγκεκριμένη χώρα είναι στην έβδομη θέση των εξαγωγικών προορισμών της Ελλάδας.
Οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Βρετανία φτάνουν 1 δισ. και οι εισαγωγές τα 1,2 δισ., για το 2016.
«Σε αυτό το πλαίσιο, η συμφωνία θα πρέπει να διασφαλίζει την αποτελεσματική πρόσβαση των ελληνικών προϊόντων σε μια παραδοσιακή εξαγωγική αγορά, η απώλεια της οποίας θα σημαντικές επιπτώσεις σε τομείς, όπως τα βιομηχανικά προϊόντα (€350εκ περίπου), τα χημικά (€200εκ περίπου), τα τρόφιμα (€350εκ περίπου) κ.α.», επισημαίνει ο ΣΕΒ σε κοινή ανακοίνωση με την Business Europe, την Ένωση των Βιομηχανικών και Εργοδοτικών Συνδέσμων της Ευρώπης.
Τα βήματα μέχρι το Brexit - Τι προβλέπει το άρθρο 50
Επίσημη «λίστα οδηγιών» και οδικό χάρτη για τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. εξέδωσε η Κομισιόν, επιχειρώντας να απαντήσει σε όλα τα ανοικτά ερωτήματα των πολιτών και του Τύπου για τη διαδικασία.
Συγκεκριμένα, η Κομισιόν καταρχήν εξηγεί τι είναι το άρθρο 50. Στο άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση ορίζεται η διαδικασία για την αποχώρηση κράτους μέλους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον το επιθυμεί.
Θεσπίστηκε για πρώτη φορά με τη Συνθήκη της Λισαβόνας το 2007.
Το κράτος μέλος οφείλει να γνωστοποιήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την πρόθεσή του να αποχωρήσει. Δεν προβλέπονται συγκεκριμένες απαιτήσεις όσον αφορά τη μορφή γνωστοποίησης.
Η διαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης πρέπει να γίνει σύμφωνα με το άρθρο 218 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη συνέχεια η Κομισιόν παραθέτει οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα:
Βήμα 1
Θα συγκληθεί έκτακτη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Donald Tusk. Η σύνοδος αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 29 Απριλίου.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει με συναίνεση σειρά κατευθυντήριων γραμμών για την ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στις εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές θα προσδιορίζονται οι γενικές αρχές που θα επιδιώξει η ΕΕ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με γνώμονα το κοινό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της.
Βήμα 2
Μετά την έγκριση των κατευθυντήριων γραμμών, η Επιτροπή θα υποβάλει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σύσταση στο Συμβούλιο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτή θα συμφωνηθεί από το Σώμα των Επιτρόπων 4 ημέρες μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Βήμα 3
Στη συνέχεια, το Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την έκδοση σειράς οδηγιών διαπραγμάτευσης. Αυτές πρέπει να εγκριθούν από ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία (72 % των 27 κρατών μελών, ήτοι 20 κράτη μέλη που εκπροσωπούν το 65 % του πληθυσμού της ΕΕ των 27).
Μετά την έγκριση των οδηγιών, ο διαπραγματευτής της Ένωσης, που έχει οριστεί από το Συμβούλιο, λαμβάνει την εντολή να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με το αποχωρούν κράτος μέλος.
Η Κομισιόν σημειώνει ότι "οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την ομαλή αποχώρηση πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός δύο ετών από την ενεργοποίηση του άρθρου 50.
Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία εντός αυτής της προθεσμίας, οι Συνθήκες θα παύσουν να ισχύουν στο αποχωρούν κράτος μέλος. Στο τέλος της περιόδου διαπραγμάτευσης ο διαπραγματευτής της Ένωσης θα παρουσιάσει πρόταση συμφωνίας στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ".
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να παράσχει την έγκρισή του, κατόπιν ψηφοφορίας με απλή πλειοψηφία, στην οποία θα συμμετάσχουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το Συμβούλιο θα συνάψει τη συμφωνία κατόπιν ψηφοφορίας με ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία.
Επίσης, η Βρετανία πρέπει να κυρώσει τη συμφωνία σύμφωνα με τις δικές του συνταγματικές ρυθμίσεις.
Άρα πόσο θα διαρκέσουν τελικά οι ίδιες οι διαπραγματεύσεις;
Οι ίδιες οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν περίπου 18 μήνες (από τις αρχές Ιουνίου του 2017 έως τον Οκτώβριο/Νοέμβριο του 2018).
Ποιος θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ των 27 ζήτησαν από το Συμβούλιο να ορίσει ως διαπραγματευτή της Ένωσης την Κομισιόν.
Εξέφρασαν ικανοποίηση για τον διορισμό, εκ μέρους της Κομισιόν του κ. Michel Barnier ως επικεφαλής διαπραγματευτή.
Η Κομισιόν ως διαπραγματευτής της Ένωσης και ο κ. Michel Barnier ως επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν θα υποβάλλουν συστηματικά εκθέσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο και τα προπαρασκευαστικά όργανα του Συμβουλίου.
Ο κ. Michel Barnier θα ενημερώνει στενά και τακτικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθ` όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Είναι σαφές ότι τα κράτη μέλη θα συμμετάσχουν ενεργά στην προετοιμασία των διαπραγματεύσεων, στην καθοδήγηση του διαπραγματευτή της Ένωσης και στην αξιολόγηση της προόδου.
Για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ειδική ομάδα εργασίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου, με μόνιμο πρόεδρο, για να διασφαλιστεί ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και με τις οδηγίες διαπραγμάτευσης του Συμβουλίου.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ενημερώνεται διαρκώς σχετικά με το ζήτημα και θα επικαιροποιεί τις κατευθυντήριες γραμμές του κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο.
Τα πρακτικά θέματα, όπως το γλωσσικό καθεστώς και η δομή των διαπραγματεύσεων, θα συμφωνηθούν από κοινού μεταξύ των διαπραγματευτών της Ε.Ε. και της Βρετανίας.
Οι διαπραγματεύσεις θα λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες.
Οι συνθήκες της Ε.Ε. παύουν να εφαρμόζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας ή εντός 2 ετών από τη γνωστοποίηση της αποχώρησης σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία. Το Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει ομόφωνα να παρατείνει την εν λόγω προθεσμία.
Μέχρι την αποχώρησή του, το κράτος μέλος εξακολουθεί να αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα του μέλους, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της καλόπιστης συνεργασίας που ορίζει ότι η Ένωση και όλα τα κράτη μέλη της εκπληρώνουν τα εκ της Συνθήκης καθήκοντα βάσει αμοιβαίας συνεργασίας.
Οι Συνθήκες της Ε.Ε. θα παύσουν απλώς να ισχύουν στη Βρετανία δύο έτη μετά τη γνωστοποίηση του άρθρου 50 στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν σε συμφωνία.
Στη συνέχεια, οποιαδήποτε χώρα που έχει αποχωρήσει από την Ε.Ε. μπορεί να υποβάλει εκ νέου αίτηση προσχώρησης. Σε αυτή την περίπτωση, θα υποχρεωθεί να ακολουθήσει τη διαδικασία προσχώρησης.
Εναπόκειται στη Βρετανία να ενεργοποιήσει το άρθρο 50.
Ωστόσο, αφού ενεργοποιηθεί, η ενεργοποίησή του δεν μπορεί να αναιρεθεί μονομερώς. Η γνωστοποίηση δεν είναι αναστρέψιμη. Το άρθρο 50 δεν προβλέπει τη δυνατότητα μονομερούς ανάκλησης της γνωστοποίησης.
Τι προβλέπει το άρθρο 50:
Άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ)
1. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση, σύμφωνα με τους εσωτερικούς συνταγματικούς του κανόνες.
2. Το κράτος μέλος που αποφασίζει να αποχωρήσει γνωστοποιεί την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Υπό το πρίσμα των προσανατολισμών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ένωση προβαίνει σε διαπραγματεύσεις και συνάπτει με το εν λόγω κράτος συμφωνία που καθορίζει τις λεπτομερείς ρυθμίσεις για την αποχώρησή του, λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο των μελλοντικών του σχέσεων με την Ένωση. Η διαπραγμάτευση της συμφωνίας αυτής γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 218, παράγραφος 3, της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμφωνία συνάπτεται εξ ονόματος της Ένωσης από το Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία, μετά από την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
3. Οι Συνθήκες παύουν να ισχύουν στο εν λόγω κράτος από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει τέτοιας συμφωνίας, δύο έτη μετά τη γνωστοποίηση που μνημονεύεται στην παράγραφο 2, εκτός εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το εν λόγω κράτος μέλος, αποφασίσει ομόφωνα την παράταση της προθεσμίας αυτής.
4. Για τους σκοπούς των παραγράφων 2 και 3, το μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου που αντιπροσωπεύει το αποχωρούν κράτος μέλος δεν συμμετέχει ούτε στις συζητήσεις ούτε στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου που το αφορούν. Η ειδική πλειοψηφία ορίζεται βάσει του άρθρου 238, παράγραφος 3, στοιχείο β), της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
5. Εάν το κράτος που αποχώρησε από την Ένωση ζητήσει την εκ νέου προσχώρησή του, η αίτηση αυτή υπόκειται στη διαδικασία του άρθρου 49.
Η πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας για το Brexit: Όχι διαζύγιο αλλά αρχή νέας σχέσης με την Ε.Ε.
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑNT1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου μίλησε η πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, Κέιτ Σμίθ.
Η Βρετανίδα πρέσβης έκανε λόγο για αρχή μίας νέας σχέσης της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η πρωθυπουργού μας παρουσίασε το σχέδιο και το όραμα της για την μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ήταν ξεκάθαρη ότι δεν πρόκειται για διαζύγιο, πρόκειται για την αρχή μίας νέας σχέσης. Επίσης, επισήμανε πως δεν θέλουμε να υπονομεύσουμε την Ευρώπη. Αντιθέτως, θέλουμε μία Ευρώπη να επιτύχει και να είναι ευημερούσα και ασφαλής. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας σε αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 η Κέιτ Σμιθ.
.real.gr