28 Ιουν 2017

Παγκόσμιος συναγερμός: Στο έλεος των χάκερς ο επιχειρηματικός κόσμος

Δεν έχουν τέλος οι κυβερνοεπιθέσεις το τελευταίο διάστημα, με τους χάκερς να έχουν στήσει «χορό» προκαλώντας σύγχυση σε
εταιρίες , Μέσα ενημέρωσης, πολιτικά πρόσωπα ακόμη και κυβερνήσεις.
Τελευταίο θύμα χάκινγκ φέρεται να έπεσε η ναυτιλιακή εταιρεία A.P. Moller-Maersk που εδρεύει στη Δανία ανακοίνωσε ότι δέχτηκε κυβερνοεπίθεση με αποτέλεσμα να προκληθεί βλάβη στο σύστημα πληροφορικής της.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η βλάβη προκλήθηκε από κυβερνοεπίθεση» είπε μια εκπρόσωπος της εταιρείας, διευκρινίζοντας ότι έχουν πληγεί τα συστήματά της σε πολλές περιοχές όπου διατηρεί γραφεία.
Λίγο νωρίτερα η Maersk με μήνυμά της στο Twitter ανέφερε ότι τα συστήματά της έχουν πέσει «σε πολλές τοποθεσίες» και ότι ερευνά την υπόθεση.
Στο στόχαστρο των χάκερς βρέθηκε και η μεγαλύτερη διαφημιστική εταιρεία παγκοσμίως, η Βρετανική WPP, η οποία ανέφερε πως έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή της. Ένας εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι έχει πληγεί η εταιρεία, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Ο ιστότοπός της δεν ήταν διαθέσιμος.
Η μεγαλύτερη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία, η Rosneft, έκανε γνωστό ότι οι διακομιστές της χτυπήθηκαν από κυβερνοεπίθεση ευρείας κλίμακας, αλλά δεν έχει επηρεαστεί η παραγωγή της.
Επίθεση δέχτηκαν επίσης το κυβερνητικό δίκτυο πληροφορικής στην Ουκρανία, το αεροδρόμιο του Κιέβου, καθώς και τράπεζες και επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η αεροπορική βιομηχανία Antonov.
Για την επίθεση αυτή χρησιμοποιήθηκε ο ιός Petya.A, ένα «λυτρισμικό» (ransomware) που μπλοκάρει τον υπολογιστή και τον απελευθερώνει μόνο όταν ο χρήστης πληρώσει λύτρα, ανακοίνωσε η ουκρανική επιχείρηση Novaia Potchta, η οποία «βρίσκεται προσωρινά σε αδυναμία να παράσχει υπηρεσίες στους πελάτες της».



 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη