27 Ιουν 2017

ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ: ΠΟΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ή ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ;

Ένα ρεαλιστικό σχέδιο ανάπτυξης του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα της περιοχής της Καλαμαριάς παρουσίασε χθες ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, κ. Στράτος Σιμόπουλος, αναλύοντας τα βήματα που απαιτούνται για να γίνει πραγματικότητα.

Στο Θεατράκι της Χηλής στην Καλαμαριά, μέσα σε μία κατάμεστη αίθουσα, ο κ. Σιμόπουλος σημείωσε με έμφαση πως υφίστανται δύο δρόμοι, προκειμένου το θαλάσσιο μέτωπο της Καλαμαριάς να ξεφύγει από την απαξίωση.

Ο ένας, θεωρητικά, μετατρέπει σε βάθος χρόνου την περιοχή σε έναν σημαντικό χώρο αναψυχής και πολιτισμού, υπερτοπικής σημασίας, χωρίς όμως να διευκρινίζεται από τους θιασώτες αυτής της άποψης πως θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο χωρίς ιδιωτικά κεφάλαια, χωρίς εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό και χωρίς μία σοβαρή μελέτη.

Επί της ουσίας, όπως τόνισε ο κ. Σιμόπουλος, με την παραπάνω επιλογή η περιοχή θα παραμείνει σε εγκατάλειψη για πολλά χρόνια και ίσως το Στρατόπεδο Κόδρα να μετατραπεί σε πάρκο με προβλήματα συντήρησης και φύλαξης.

Ο άλλος δρόμος προϋποθέτει πως θα δημιουργηθεί αρχικά μια 100% κρατική εταιρεία με την επωνυμία «Παραλιακό Μέτωπο Καλαμαριάς» και θα μεταβιβασθούν σ’ αυτή όλα τα εμπλεκόμενα κρατικά ακίνητα, εάν χρειαστεί θα προχωρήσει και σε απαλλοτριώσεις ιδιωτικών εκτάσεων, ενώ φορείς όπως ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης μπορούν να αποφασίσουν να ενταχθούν ή να μην ενταχθούν στο περιγραφόμενο πλαίσιο.

Η εταιρεία «Παραλιακό Μέτωπο Καλαμαριάς» θα εκπονήσει ένα σχέδιο τουριστικής αξιοποίησης, θα αναλάβει τη διαδικασία έκδοσης όλων των απαραίτητων αδειών, μεταξύ των οποίων θα είναι π.χ η δημιουργία ενός σύγχρονου καταφυγίου σκαφών αλιείας, η μετατροπή του πρώην νοσοκομείου Παναγία σε ξενοδοχείο, η κατασκευή σύγχρονης μαρίνας και VIP ξενοδοχείου στην αποβάθρα, η υλοποίηση σύγχρονων εγκαταστάσεων στην πλαζ, η ανάπτυξη ενός Κέντρου Εκδηλώσεων στο Παλατάκι και χώρων αθλοπαιδιών ή θαλάσσιων αθλημάτων όπου επιτρέπεται.

Μέσα σε αυτό το σχέδιο θα περιλαμβάνεται η πρόβλεψη οι σύλλογοι και οι φορείς της περιοχής να διατηρούν εγκαταστάσεις δωρεάν, ενώ θα κατασκευαστεί και υπαίθριο συνεδριακό κέντρο (ίσως στο στρατόπεδο Κόδρα) με την πλήρη χρήση του να έχει ο Δήμος Καλαμαριάς.

Όλο αυτό το σχέδιο δεν πρόκειται να οδηγήσει σε τσιμεντοποίηση της παραλίας, καθώς επί της ουσίας θα δημιουργηθεί μόνο το VIP ξενοδοχείο στην Μαρίνα.
Ακόμη, η μελέτη μπορεί να προβλέπει την υλοποίηση ενός διαδρόμου αναψυχής, που θα ξεκινά από την Τούμπα και πάνω από την εξωτερική τάφρο θα περιλαμβάνει πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο έως τη Μίκρα.

Το σύνολο του σχεδίου ανάπτυξης του θαλάσσιου μετώπου της Καλαμαριάς θα γίνει πραγματικότητα με ιδιωτικά κεφάλαια.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα απαιτηθεί η δημιουργία ενός ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) για να βρεθεί επενδυτής με τα κατάλληλα κεφάλαια. Βασική πρόβλεψη του ΣΔΙΤ θα είναι ότι ένα μεγάλο τμήμα των μετοχών της κρατικής εταιρείας «Παραλιακό Μέτωπο Καλαμαριάς», μεγαλύτερο από το 33%, θα μεταβιβασθεί χωρίς τίμημα στο Δήμο Καλαμαριάς.

Τα έσοδα του Δήμου από τα κέρδη της συμμετοχής του και τα τέλη θα είναι πολύ μεγάλα και θα του επιτρέψουν να μειώσει τα τέλη προς τους δημότες, αλλά κυρίως να αυξήσει τις παροχές του, κυρίως τις κοινωνικές.

Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σιμόπουλος, «η πρόταση που περιγράφω είναι απολύτως υλοποιήσιμη, κάνει τον Δήμο μεγαλομέτοχο σε ένα μεγάλο αναπτυξιακό σχέδιο, συντηρεί ουσιαστικά τους υπάρχοντες χώρους πολιτισμού και τους χώρους δράσεις Συλλόγων και Ομίλων, αλλά, κυρίως, φέρνει δουλειές στην Καλαμαριά».

Ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων κάλεσε τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση να μείνουν μακριά από τις απόψεις που οχυρωμένες πίσω από την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτισμού κρατούν τη χώρα πίσω.


«Είναι δυνάμεις που έχουν σήμερα έκφραση τόσο σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι δυνάμεις που αναρωτιούνται σήμερα αν η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων γίνεται εις βάρος των δημοσίων αγαθών και βγάζουν εναντίον μου ανακοινώσεις σε προσωπικό επίπεδο, χωρίς καμία ουσιαστική αναφορά στην ταμπακιέρα», κατέληξε ο κ. Σιμόπουλος.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη