18 Ιουν 2017

Στρατηγικός στόχος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η δημιουργία έδρας για τον ποντιακό και μικρασιασιατικό ελληνισμό

Ως επιτυχημένη δράση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας χαρακτήρισε ο πρύτανής του, Αχιλλέας Ζαπράνης την διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου, την
οποία υλοποίησε το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών και τόνισε πως «στρατηγικός στόχος στρατηγικός μας στόχος είναι η δημιουργία μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών και εν συνεχεία μιας ανάλογης Έδρας στο Πανεπιστήμιο, που θα μπει στην υπηρεσία της ιστορικής αλήθειας».
Στο χαιρετισμό του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέας Ζαπράνης, κατά την τελετή λήξης των μαθημάτων διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου και την απονομή βεβαιώσεων που έγινε στην αίθουσα συνεδρίων, το βράδυ της Πέμπτης 15 Ιουνίου 2017, τον οποίον διάβασε η υπεύθυνη του τμήματος δημοσίων και διεθνών σχέσεων Μαριέτ Βαϊνά, ανέφερε:
PONTIAKI.DIALEKTOS.PAMAK.BAINA.ANTHOPOYLOS.15.6.2017 2
Η Μαριέτ Βαϊνά και ο Κώστας Ανθόπουλος
Εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών και του συνόλου της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στην αποψινή εκδήλωση. Καλωσορίσω με ιδιαίτερη χαρά τους επισκέπτες και προσκαλεσμένους μας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Με τη σημερινή εκδήλωση υπηρετούνται δύο σημαντικοί στόχοι. Αφενός σηματοδοτούμε έναν ιδιαίτερης σημασίας σταθμό στις σχέσεις μας με το Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών. Αφετέρου αναδεικνύουμε και τιμούμε τους ανθρώπους που αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη για την προώθηση της μεταξύ μας συνεργασίας.
Ο σημαντικός σταθμός είναι η ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου μαθημάτων διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου που διοργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Και είναι σημαντικός σταθμός, επειδή η εξαιρετική επιτυχία που είχε το εγχείρημα, δείχνει ότι η συνεργασία μας, την οποία αρχίσαμε πέρυσι τέτοια εποχή, βρίσκεται σε σωστό δρόμο. Δείχνει, επίσης, ότι η αντίληψη από την οποία εμφορούνται οι δύο φορείς για την εξωστρέφεια, όχι απλώς είναι ταυτόσημη, αλλά επιπλέον λειτουργεί πολλαπλασιαστικά. Το προκύπτον «γινόμενον» είναι αναμφισβήτητο ότι λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας.
Ήταν πράγματι και εξ αποδείξεως, εξαιρετικά επιτυχημένος ο κύκλος διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου. Δυο λόγια θέλω να πω γι’ αυτήν: Είναι μια από τις γνησιότερες εκφάνσεις της ζωντάνιας και συνειδησιακής αυτοπεποίθησης του ελληνικού λαού για την αυθεντική του ταυτότητα ανά τους αιώνες. Ήταν πάντοτε ένα καντήλι αναμμένο στα χρόνια της σκλαβιάς, που μαζί με το φως που ρίχνει ώστε μέσα στα σκότη της σκλαβιάς να βλέπουμε όρθια και περήφανη την εθνική συνείδηση των Ελλήνων, φωτίζει και το γεγονός της παράλληλης διαχρονικότητας της ελληνικής γλώσσας.
Η μετάδοση - μετάγγιση και του υπέρτερου αυτού νοήματος της διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου στους εκατοντάδες μαθητές που συμμετείχαν στον εφετινό κύκλο, είναι ο οδηγός που θα μας βοηθήσει να επαναλάβουμε το εγχείρημα αυτό με ακόμη μεγαλύτερη ζέση και την επόμενη χρονιά.
Επιπλέον, όμως, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να θέσουμε ένα πλαίσιο ουσιαστικής ανάδειξης τόσο της ιστορικής αξίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ο οποίος λειτούργησε ως θεματοφύλακας υψηλών πολιτισμικών αρχών και διάσωσης της ελληνικής γλώσσας, όσο και ανεξίτηλης εγγραφής τους στην προοπτική του μέλλοντος.
ZAPRANHS.AXILLEAS.PAMAK.DIALEKTOS.29.8.2016
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέας Ζαπράνης
Όπως έχω τονίσει ήδη αρκετές φορές, στρατηγικός μας στόχος είναι η δημιουργία μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών και εν συνεχεία μιας ανάλογης Έδρας στο Πανεπιστήμιο, που θα μπει στην υπηρεσία της ιστορικής αλήθειας. Αυτής που δεν μπορεί να σκεπάζεται άλλο, της αλήθειας για τη Γενοκτονία του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού και των λοιπών χριστιανικών εθνοτήτων της Ανατολής.
Για εσάς και για εμάς στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η συστηματική μελέτη και ανάδειξη των ιστορικών δεδομένων, της φρικτής και επίμονα αμφισβητούμενης από τους ενόχους Γενοκτονίας, όχι μόνον θα κρατήσει ζωντανή τη μνήμη των αθώων και αδικαίωτων θυμάτων, αλλά περισσότερο κι από αυτό, φιλοδοξούμε να συμβάλει στην αποτροπή ανάλογων κακουργημάτων στο μέλλον.
Κυρίες και κύριοι
Όπως είπα και στην αρχή του χαιρετισμού μου, η χαρά και η ικανοποίησή μου είναι διπλή, καθώς σήμερα έχουμε την ευκαιρία να τιμήσουμε τους ανθρώπους που συνέβαλαν καθοριστικά στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε άσβεστη τη φλόγα για τη σωτηρία και ανάδειξη της ποντιακής διαλέκτου.
Είναι οι εθελοντές δάσκαλοι, αυτοί που με προσωπικούς κόπους και θυσίες προσέφεραν το μόχθο και τον χρόνο τους για να μεταλαμπαδεύσουν τις πολύτιμες γνώσεις τους στους εκατοντάδες διψασμένους να μάθουν την ποντιακή διάλεκτο μαθητές τους.
Είναι αυτοί που πραγματικά τιμούν την ιδιότητα του δασκάλου, αλλά ταυτόχρονα προσφέρουν και σε ένα υψηλότερο στόχο. Τη διατήρηση της ποντιακής κουλτούρας και παράδοσης μέσα από μια διάλεκτο που έλκει τις ρίζες της στα απώτερα χρόνια του Ελληνισμού.
Θέλω λοιπόν να τους συγχαρώ προσωπικά και να τους ευχαριστήσω για το έργο που έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα, όπως θέλω να συγχαρώ και τους εκατοντάδες μαθητές που ολοκλήρωσαν με επιτυχία τα μαθήματα της ποντιακής.
Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω όλους όσοι έχουν συμβάλει στην επιτυχημένη διεξαγωγή των μαθημάτων της ποντιακής από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών, καθώς και όσους με τις παράλληλες δράσεις τους πλαισιώνουν τις προσπάθειές μας για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων.
Ειδικότερα, θέλω να αναφερθώ στον επίκουρο καθηγητή Νίκο Φαχαντίδη, ο οποίος έχει θέσει τις πολύτιμες γνώσεις του στις νέες τεχνολογίες και την εκπαίδευση, καθώς και την πρωτοποριακή Ακαδημία Ρομποτικής την οποία έχει δημιουργήσει, στην υπηρεσία του φιλόδοξου στόχου μας.
Άφησα για το τέλος να ευχαριστήσω το Προεδρείο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών και τον Αντώνη Παυλίδη, καθώς είναι αυτονόητη η αξία και η σημασία της προσφοράς τους.
Πλέον, ως επίτιμο μέλος του Συνδέσμου και εγώ, αισθάνομαι την υποχρέωση να επισημάνω ότι το έργο που προσφέρει το Προεδρείο είναι ανεκτίμητο.
Η δε συνεισφορά των δύο αντιπροέδρων του που παρευρίσκονται σήμερα μαζί μας είναι καθοριστική. Τόσο του Ομότιμου Καθηγητή Ιστορίας του ΑΠΘ, Ευστάθιου Πελαγίδη, ο οποίος με το κύρος και την επιστημονική του γνώση δίνει ιδιαίτερο βάρος στις κοινές μας προσπάθειες όσο και του Κώστα Ανθόπουλου, ο οποίος με το πάθος του, τη δυναμική του, τις ανεξάντλητες ιδέες του και το καλώς εννοούμενο ποντιακό του πείσμα καταφέρνει να ξεπερνά τις αντιξοότητες και να δίνει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Σας ευχαριστώ και πάλι.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη