O ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΤΑ ΕΙΠΕ ΟΛΑ.ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ

6 Ιουν 2017

Τη θέση ότι «στην ελληνική περίπτωση είναι έκδηλη πια η προσπάθεια κάποιων ακραίων κύκλων να επιβάλουν ένα άλλο
μοντέλο στην Ευρώπη σήμερα», εκφράζει ο Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Με αφορμή επίσης τις επιθετικές δηλώσεις Σόιμπλε, ο υπουργός Εσωτερικών τονίζει ότι κάποιες δυνάμεις φαίνεται πως έχουν διαφορετικούς σχεδιασμούς για το μέλλον της Ευρώπης.
«Εμείς, όπως ξέρετε, θα επιχειρήσουμε ώστε να υπάρξει μια λύση που να περιλαμβάνει τα θέματα του χρέους. Είναι κάτι τέτοιο πιθανό; Η μέχρι τώρα κινητικότητα που έχει υπάρξει δεν μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε αισιόδοξοι. Βεβαίως μένει να δούμε, διότι ξέρετε ότι πολλές φορές έστω και για λόγους τακτικής πριν ολοκληρωθεί μια συμφωνία κάθε πλευρά φροντίζει να είναι ως ένα βαθμό ή να φαίνεται πιο σκληρή. Εμείς γνωρίζουμε τι θέλουμε εκ μέρους της χώρας μας και με βάση αυτή την επιδίωξη θα κινηθούμε, πηγαίνοντας αν χρειαστεί και στη Σύνοδο Κορυφής», τονίζει, ερωτηθείς αν εκτιμά πως μπορεί να υπάρξει ικανοποιητική λύση στο επικείμενο Eurogroup ή εάν αυτή θα δοθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου. Και προσθέτει: «Εμείς γνωρίζουμε τι θέλουμε εκ μέρους της χώρας μας και με βάση αυτή την επιδίωξη θα κινηθούμε, πηγαίνοντας αν χρειαστεί και στη Σύνοδο Κορυφής».
«Το θέμα δεν αρχίζει και τελειώνει στο πλαίσιο των συζητήσεων που αφορούν τη λεγόμενη δεύτερη αξιολόγηση. Ουσιαστικά πρόκειται για μια συνεχή συζήτηση, η οποία έχει ξεκινήσει από τα τέλη του προηγούμενου έτους. Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαπραγματευτική τακτική εκ μέρους της χώρας μας. Πρέπει να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος για να μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα μιλάει από τη θέση του πιο αδύνατου σε αυτό το σκληρό μπρα-ντε φερ που είπατε κι εσείς. Είναι δεδομένοι οι συσχετισμοί και επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ο κυρίαρχος ρόλος της Γερμανίας στη σημερινή Ευρώπη. Μόνο που αυτό το μοντέλο της νέας γερμανοκεντρικής Ευρώπης δεν είναι ένα ελκτικό μοντέλο και δεν είναι αυτό το οποίο μπορεί να διασφαλίσει το μέλλον της και τη συνοχή της», συνεχίζει απαντώντας στην ερώτηση αν έχουμε μπροστά μας ένα ακόμα σκληρό διαπραγματευτικό μπρα-ντε φερ και αν η κυβέρνηση θα αποδεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία.
Ασκώντας σκληρή κριτική στη ΝΔ αναφορικά με τη στάση της στην υπόθεση της αναδιάρθρωσης του χρέους, ο Πάνος Σκουρλέτης την κατηγορεί για «στείρο αρνητισμό» και για «καταστροφική πολιτική στάση», καταλογίζοντας της πως είναι «δέσμια στη λογική ότι το χρέος είναι βιώσιμο». Στο ερώτημα αν είναι απαραίτητο να συγκληθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ώστε να χαραχθεί μία τέτοια εθνική γραμμή για το χρέος, αναφέρει ότι πρόκειται για μια θεσμική διαδικασία «την οποία θα πρέπει να την αναζητούμε σε κάποιες στιγμές, εφόσον όμως έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλοι όροι και προϋποθέσεις». Αλλιώς, σημειώνει, το να γίνει μία σύσκεψη και απλά και μόνο να έρθει ο κ. Μητσοτάκης και να καταθέσει τον «στείρο και εθνικά επιζήμιο αρνητισμό του», δεν ωφελεί.
Αναφερόμενος στο ζήτημα με τους συμβασιούχους της καθαριότητας, επί του οποίου αναμένεται η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπογραμμίζει την κυβερνητική δέσμευση πως «αν τυχόν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα θα κινηθούμε ανάλογα έτσι ώστε και να μην χάσουν τα χρήματά τους οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, αλλά και να μην υπάρξει κανένα είδους πρόβλημα ως προς την συγκεκριμένη παροχή στους δήμους».
Ο υπουργός Εσωτερικών μιλά επίσης για τις κεντρικές κατευθύνσεις της αναθεώρησης του Καλλικράτη. «Θέλουμε η Αυτοδιοίκηση να παίξει τον δικό της ρόλο στην υπόθεση ενός αναγκαίου περιφερειακού δημοκρατικού προγραμματισμού στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας», τονίζει.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε το θέμα, τώρα, στο Taxalia.blogspot.com

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη