5 Αυγ 2017

Αξίζει 222 εκατομμύρια ο Νεϊμάρ;

Ο πρώην άσος της Μπατρσελόνα είπε το «ναι» στην Παρί Σεν Ζερμέν - Αξίζει όμως το ποσό-ρεκόρ των 222 εκατομμυρίων ευρώ που δαπανήθηκε για την απόκτησή του; διερωτάται σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle 

Το Παρίσι πανηγυρίζει για τον Βραζιλιάνο Νεϊμάρ. Με τα πολλά, ο πρώην άσος της Μπατρσελόνα είπε το «ναι» στην Παρί Σεν Ζερμέν. Αξίζει όμως το ποσό-ρεκόρ των 222 εκατομμυρίων ευρώ που δαπανήθηκε για την απόκτησή του; διερωτάται σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle (DW).

Τελικά, έγινε το όχι και τόσο αδιανόητο: ο 25χρονος Νεϊμάρ, η «σημαία» της Μπαρτσελόνα και της εθνικής Βραζιλίας, αφήνει την Καταλονία για τη γειτονική Γαλλία. Την απόκτησή του ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης η Παρί Σεν Ζερμέν με μόλις δύο γραμμές: «Είμαστε πολύ ευτυχείς που γνωστοποιούμε την άφιξη του Νεϊμάρ τζούνιορ. Ο Νεϊμάρ τζούνιορ θα ανήκει στον γαλλικό σύλλογο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022», λέει η λιτή ανακοίνωση. Εντυπωσιακή αυτοσυγκράτηση στο ύφος, αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για τη μετακίνηση της χρονιάς, επισημαίνει η DW.

Το ίδιο βράδυ, οι οπαδοί της Παρί συγκεντρώθηκαν στην επιβλητική Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων για να πανηγυρίσουν προκαταβολικά. Αλλά τι ακριβώς; Το πρωτάθλημα που έχασαν φέτος από τη Μονακό; Το Τσάμπιονς Λιγκ που χρόνια ονειρεύονται; Όχι, λέει στην DW ο Ζαν Μπαπτίστ Σουρντιγιά, οπαδός της Παρί. Αυτό που τους ενθουσιάζει, είναι ότι επιτέλους «αλλάζουν κατηγορία». Με άλλα λόγια, «τώρα ανεβαίνουμε επίπεδο. Και δεν μιλάμε μόνο για την αθλητική διάσταση, εδώ αλλάζει πλέον όλη η εικόνα της Παρί Σεν Ζερμέν. Τώρα θα παίζουμε στο ίδιο γήπεδο με τις μεγάλες ομάδες, με τη Ρεάλ Μαδρίτης, με την Μπαρτσελόνα, με τους μεγάλους συλλόγους...».

Ο Νεϊμάρ βλέπει «μία νέα πρόκληση»

Στο ίδιο γήπεδο έπαιζαν και μέχρι σήμερα βέβαια. Απλώς έχαναν. Τώρα, με την προσθήκη του Νεϊμάρ, οι Παριζιάνοι αρχίζουν να ονειρεύονται υψηλότερους στόχους από το πρωτάθλημα Γαλλίας. Όσο για τον ίδιο τον Βραζιλιάνο, λέει ότι έφυγε από την Μπαρτσελόνα γιατί χρειαζόταν μία «νέα πρόκληση». Η δήλωση αποκτά διφορούμενο νόημα, αν σκεφτούμε ότι η μετακίνηση του Νεϊμάρ στοίχισε συνολικά το απίστευτο ποσό των 222 εκατομμυρίων ευρώ. Ήταν η ακριβότερη όλων των εποχών.

Παράλογο; Λογικό το θεωρεί ο Ζαν Μπαπτίστ Ζαρέλ, ένας ακόμη εκστασιαζόμενος οπαδός της Παρί Σεν Ζερμέν. Όπως λέει, «έχει ένα νόημα, αν δούμε που έχουν πάει οι τιμές. Αν σκεφτούμε ότι πέρσι ο Πογκμπά αγοράστηκε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για 100 εκατομμύρια, δεν μου φαίνονται και τόσο παράλογα τα 220 εκατομμύρια για τον Νεϊμάρ. Δεν λέω, μοιάζει ανήθικο ένα τέτοιο ποσό, αλλά στο κάτω-κάτω δεν ευθύνεται ο Νεϊμάρ για τις τιμές στην αγορά. Εμένα πάντως, δεν μου προκαλεί έκπληξη...»

Με τη φανέλα της Βραζιλίας απέναντι στον αιώνιο ποδοσφαιρικό εχθρό

Έκπληξη προκαλεί και μία άλλη επινόηση του Νεϊμάρ, ή του νομικού επιτελείου που τον περιστοιχίζει: για να κλείσει η συμφωνία με την Παρί, ο Βραζιλιάνος πλήρωσε ο ίδιος την προβλεπόμενη ρήτρα για να σπάσει το συμβόλαιό του με την Μπαρτσελόνα. Αν όντως τα πλήρωσε και από την τσέπη του, είναι άλλη υπόθεση. Πολλοί αμφιβάλλουν εάν όλα αυτά συνάδουν με τους κανόνες του «οικονομικού fair play» που πρεσβεύει η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου ΟΥΕΦΑ. Τι είναι το fair play; Κάτι έχω ακούσει λέει ο εκπρόσωπος του Νεϊμάρ Μάρκος Μότα: «Οι ομάδες ελέγχονται πάντα από την ΟΥΕΦΑ. Το fair play δεν είναι κάτι καινούριο, ούτε για την ΟΥΕΦΑ, ούτε και για οποιονδήποτε ευρωπαϊκό σύλλογο. Ειδικά οι μεγάλες ομάδες, όπως η Μπαρτσελόνα και η Παρί, πάντα ελέγχονται. Και από την ΟΥΕΦΑ, αλλά και από τους εσωτερικούς κανονισμούς», διαβεβαιώνει ο Κόστα.
 

Πηγή: Deutsche Welle
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη