14 Σεπ 2017

ΑΛΛΑ ΛΕΕΙ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΑΛΛΑ ΤΟ ΥΠΟΙΚ


Θολώνει το αφήγημα Τσίπρα για «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο


Στο πλαίσιο της αξιολόγησης, το οικονομικό επιτελείο δείχνει να ανησυχεί περισσότερο απ’ όλα για τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Συνέπεια στις δεσμεύσεις του μνημονίου, ακόμη κι αν αυτές απαιτήσουν κάποια πρόσθετα μέτρα το 2018, δηλώνει αποφασισμένο να επιδείξει το οικονομικό επιτελείο. Παράλληλα, σε μια επίδειξη ρεαλισμού και ειλικρίνειας, που θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως μήνυμα στον πρωθυπουργό, υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει «καθαρή έξοδος» από το μνημόνιο, αλλά κάτι πιο περιοριστικό.
Ανάμεσα στην «καθαρή έξοδο» και στις προληπτικές γραμμές στήριξης υπάρχει ένα πολύ μεγάλο φάσμα επιλογών, είπε το υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, την ώρα που ο πρωθυπουργός έχει ξεκάθαρα θέσει ως στόχο της κυβέρνησης την «καθαρή έξοδο». Σημειώνεται ότι η προληπτική γραμμή στήριξης, που θεωρείται ένα πιθανό σενάριο για τη μεταμνημονιακή στήριξη της Ελλάδας, προβλέπει εποπτεία, έστω και χαλαρότερης μορφής από τη σημερινή.
Σχετικά με το ενδεχόμενο νέων μέτρων, το στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε: «Εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη απόκλιση το 2018. Αν υπάρξει, θα το δούμε, είμαστε δεσμευμένοι στον στόχο 3,5% του ΑΕΠ».
Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν με την έλευση των θεσμών στην Αθήνα, τον Οκτώβριο, με βάση την πορεία των φορολογικών εσόδων και της επισκόπησης δαπανών. Καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος του ΔΝΤ.
Με μνημονιακή συνταγή, εξάλλου, μετέφερε το εν λόγω στέλεχος ότι θα μοιραστεί φέτος το κοινωνικό μέρισμα που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Η 13η σύνταξη φαίνεται ότι αποτελεί πλέον παρελθόν, μετά την αντίδραση που είχε προκαλέσει η ανάλογη σχετική παροχή το 2016 και ας είχαν υποσχεθεί κυβερνητικά στελέχη την επανάληψή της. Φέτος, όπως εξήγησε το στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, τα χρήματα θα δοθούν στο πλαίσιο του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και για αναπτυξιακά προγράμματα.
Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, σε συνεργασία με τους θεσμούς, είπε ο ίδιος.
Εν τω μεταξύ, η αξιολόγηση δεν αποκλείεται να τραβήξει ώς τον Ιανουάριο, όπως είπε το ίδιο στέλεχος, αν και επισήμως η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.
Το σημαντικό, όπως εξήγησε, είναι «να μην είμαστε μέρος του προβλήματος» όταν θα γίνουν οι σημαντικές συζητήσεις την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος. Οι συζητήσεις αυτές αφορούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, το χρέος και την έξοδο από το μνημόνιο. Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της αξιολόγησης, το οικονομικό επιτελείο δείχνει να ανησυχεί περισσότερο απ’ όλα για τη στάση του ΔΝΤ. Πέρα από τα δημοσιονομικά, προβληματίζει η απαίτησή του για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το υψηλόβαθμο στέλεχος, πάντως, πήρε θέση υπέρ της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών, που έχουν ξεκαθαρίσει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. Προβληματισμός επικρατεί, όμως, στην οδό Νίκης για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, καθώς μια πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας Χριστιανοδημοκρατών με Φιλελεύθερους «δεν είναι ό,τι καλύτερο» σε σχέση με τις ελληνικές επιδιώξεις.
Η Ελλάδα σκοπεύει να προχωρήσει σε νέες εξόδους στις αγορές τους προσεχείς 6 με 9 μήνες, είτε για την αναδιάρθρωση των υφιστάμενων εκδόσεων είτε για την άντληση νέων κεφαλαίων, είπε, εξάλλου, ο ίδιος. Επίσης, δεν έδειξε ανησυχία για την έγκαιρη εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, που θα επιτρέψει την άντληση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ.
Αισιόδοξος εμφανίστηκε, πάντως, ο εν λόγω παράγων για την επίτευξη του στόχου του 1,8% για την ανάπτυξη φέτος.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη