29 Σεπ 2017

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α.Θ.Π. ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΤΗΣ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΥ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΟΣ ΑΝΔΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



Την 26η Σεπτεμβρίου 2017, ημέρα Τρίτη και ώρα 10η πρωινή, η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, Επίτιμος Πρόεδρος της
Αδελφότητος, επισκέφθηκε το Αγίασμα και το Ναΐδριο του Αποστόλου Παύλου στο Κτήμα της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο υποδέχθηκαν στην είσοδο του Κτήματος ο Πρόεδρος της Αδελφότητος κ. Λεωνίδας Παπαδόπουλος και ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ.Θ. Στέφανος Τόλιος ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Φ.Α.Α.Θ., μέλη και φίλοι  της Αδελφότητας. Στην υποδοχή παρέστησαν εκπρόσωποι των Αρχών της πόλης, του Προξενικού Σώματος, βουλευτές και Άρχοντες του Θρόνου, πιστοί και μαθητές και μαθήτριες από το 7ο Γυμνάσιο – Λύκειο και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Παύλου, το οποίο οικοδομήθηκε επί εκτάσεως 3,5 στρεμμάτων, την οποία δώρισε για το σκοπό αυτό η Φ.Α.Α.Θ. το έτος 1981.

Κατά την είσοδο της Α.Θ.Π. στο Ναΐδριο, εψάλετο το Άξιον Εστί, το Απολυτίκιο του Αποστόλου Παύλου, το Απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου και το πολυχρόνιο Αυτού από τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Γρηγόριο Παπαεμμανουήλ  και από κλιμάκιο του Ελληνικού Βυζαντινού Χορού «Οι Δομέστικοι».

Προσφωνώντας την Α.Θ.Π. ο Πρόεδρος αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό του Αγιάσματος, του Ναϊδρίου και του όλου Κτήματος της Φ.Α.Α.Θ., μεταξύ άλλων είπε:
«Παναγιώτατε,
Η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης, που Σας υποδέχεται ευγνωμόνως, συμπληρώνει ήδη 146 χρόνια αδιάλειπτης ζώσας και δρώσας παρουσίας. Και όλα αυτά τα χρόνια, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, διαθέτουσα μια ανοιχτότητα, μια διευρυμένη περί φιλανθρωπίας αντίληψη και μια υψοποιό του ανθρώπου θεώρηση έχουσα ως οδηγόνημα τον διαπιστωτικό στίχο του Νικηφόρου Βρεττάκου «Ο πλησιέστερος δρόμος προς τον Θεό περνάει μέσα από τον άλλο άνθρωπο». Ασκεί μια συγκροτημένη κοινωνική παρεμβατική, η οποία καλύπτει όλες τις εκφάνσεις του ατομικού, κοινωνικού, θρησκευτικού και εθνικού βίου.
Και το πολύ βασικό, έχουσα ως πνευματική σκευή τη δική Σας στηρικτική ευλογία, πιστεύουμε και στη συνέχεια και στο ό,τι πιο φωτεινό και πιο ωραίο.
Και γι’ αυτήν ευγνωμόνως Σας ευχαριστούμε»
Και κατέληξε:
«Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα,
Με την 25χρονη φωτεινή Πατριαρχεία Σας αναδείξατε και ουσιαστικοποιήσατε        – έργω και λόγω – την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου μας και ταυτόχρονα, νοηματίσατε αυτήν (την οικουμενικότητα) ως ανάχωμα εις την – απειλούσα λαούς και περιβάλλον – παγκοσμιοποίησιν»

«ΖΗΘΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΕ,
ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ ΚΑΙ ΕΥΚΑΛΟΝ ΕΡΓΟΝ ΣΑΣ ΚΑΛΥΚΑΡΠΟΝ ΕΙΗ!»

Μετά την προσφώνησή του, ο Πρόεδρος προσέφερε στην Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη και εκ μέρους όλων των μελών της Αδελφότητας ως ορατό τεκμήριο της ιστορικής επίσκεψής Του αργυρό δίσκο φέροντας εγχάρακτη αφιέρωση και το λογότυπο της Φ.Α.Α.Θ.

Κατά την αντιφώνησή Του, η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αναφέρθηκε στις από ετών σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Αδελφότητα και στη βεβαιότητα συνέχισης και ενδυνάμωσής τους στο μέλλον και εξήρε το επιτελούμενο από την Αδελφότητα υπέρ του Ανθρώπου έργο.
Αντιδώρησε δε στην Αδελφότητα βαρύτιμο αργυρό θυμιατήρι για τις λειτουργικές ανάγκες του Ναϊδρίου της.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη