29 Μαΐ 2018

ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΜΠΑΤΖΑΚΙΑ ΜΑΣ!!!

Τον Ιούνιο του 2016 θα έπρεπε κανονικά να είχε ολοκληρωθεί το e-περιουσιολόγιο, αλλά μετά
από συνεχείς παρατάσεις μεταφέρθηκε για υλοποίηση στο τέλος Μαρτίου του 2019.

Πλέον το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων το μεταθέτει για το 2020.


Μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς εντός του έτους θα τεθεί σε εφαρμογή το πρώτο τμήμα του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου ενώ σε πλήρη λειτουργία θα τεθεί το 2020 με την ολοκλήρωση και του κτηματολογίου.

Με το περιουσιολόγιο ο ελεγκτικός μηχανισμός συνολικά τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν φορολογούμενοι είτε αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Επί της ουσίας η φορολογική διοίκηση δημιουργεί μία τεράστια βάση δεδομένων με τα περιουσιακά στοιχεία 8,5 εκατ. φορολογουμένων και όλων των επιχειρήσεων.

Στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα γίνει καταγραφή του συνόλου της ακίνητης, κινητής και άυλης όλων των φυσικών προσώπων, επιχειρήσεων και νομικών προσώπων.

Μεταξύ άλλων η βάση θα περιλαμβάνει στοιχεία όπως, κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη, μεγάλα χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στα… στρώματα, καταθέσεις σε τράπεζες, πλάκες χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια κλπ.

Με την πλήρη λειτουργία του περιουσιολογίου και την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου η εφορία θα έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα κάθε φορολογούμενου με βάση όλα τα έσοδα και τα έξοδά του, τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα) και τις καταθέσεις του στις τράπεζες.

Παράλληλα, από τις μεταβολές στην ακίνητη και κινητή περιουσία κάθε φορολογούμενου θα εντοπίζεται ευκολότερα η φοροδιαφυγή καθώς κάθε προσαύξηση περιουσίας που θα καταγράφεται στο περιουσιολόγιο θα πρέπει να δικαιολογείται από τα εισοδήματα του φορολογούμενου.

Παράλληλα, δέκα νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογούμενων έχει δρομολογήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Όπως προκύπτει από το περιεχόμενο του επιχειρησιακού σχεδίου της ΑΑΔΕ για το 2018 έρχονται παρεμβάσεις «ηλεκτρονικού τύπου» για σειρά από συναλλαγές και πεδία φορολόγησης.

Ειδικότερα έχει δρομολογηθεί η δημιουργία:

-ηλεκτρονικής εφαρμογής για την παρακολούθηση των βραχυχρόνιων μισθώσεωνακινήτων μέσω διαδικτυακών πλατφορμών διαμοιρασμού (π.χ. AirBnB). Οι φορολογικές αρχές θα παρακολουθούν μέσω της εφαρμογής και των στοιχείων που θα δηλώνουν σε αυτήν οι ιδιοκτήτες τη σχετική δραστηριότητα και θα προβαίνουν σε ελέγχους και διασταυρώσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ήδη η ΑΑΔΕ έχει πραγματοποιήσει σε πιλοτική βάση ελέγχους για τον εντοπισμό αδήλωτων μισθώσεων μέσω εφοριακών που προσποιούνται τους ενδιαφερόμενους πελάτες

– εφαρμογής ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων Φόρου Χρηματικής Δωρεάς/Γονικής Παροχής. Από την εφαρμογή θα μειωθεί η γραφειοκρατία και το διοικητικό κόστος υποβολής και υποδοχής δηλώσεων

-συστήματος ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Το ηλεκτρονικό τιμολόγιο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε πιλοτική βάση από το 2019 και σε καθολική βάση από το 2020. Με τη δημιουργία του ηλεκτρονικού τιμολογίου θα καταπολεμηθεί η έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων ενώ θα διευκολυνθούν και οι επιχειρήσεις για την τήρηση βιβλίων.

-δημιουργία Ηλεκτρονικού Δελτίου Αποστολής. Το δελτίο αποστολής σε ηλεκτρονική μορφή θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή στη διακίνηση προϊόντων.

-ηλεκτρονικής εφαρμογής αιτήσεων επιστροφής Φ.Π.Α. μέσω TAXISnet. Στόχος είναι να επιταχυνθούν οι επιστροφές.

-εγκατάσταση συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης POS και στα τελωνεία.

– ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή των δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενων φόρων από τόκους, μερίσματα και δικαιώματα.

-ηλεκτρονικής εφαρμογής αναλυτικής μηνιαίας δήλωσης/μηνιαίας δήλωσης βεβαίωσης αποδοχών. Στόχος της εφαρμογής είναι η πραγματοποίηση διασταυρώσεων με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας για τον εντοπισμό φοροδιαφυγής και αδήλωτης εργασίας
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη