29 Μαΐ 2018

Μπορεί το Σκοπιανό να οδηγήσει σε εκλογές;



Έπειτα από το πολιτικό φιάσκο στο οποίο κατέληξε η συζήτηση για το «Μακεδονία του
Ίλιντεν», η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου βρίσκεται μπροστά σε νέο σταυροδρόμι για το ονοματολογικό των Σκοπίων. Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία την Πέμπτη ή την Παρασκευή, αφού Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ παρέδωσαν τη σκυτάλη στους δύο πρωθυπουργούς, προκειμένου είτε να καταλήξουν σε κάποια τελική λύση για το όνομα ενόψει της Συνόδου του Ιουνίου είτε να οδηγήσουν τη διαδικασία σε νέο αδιέξοδο.


του Γιώργου Δ. Ευθυμίου


Σύμφωνα με τις πληροφορίες  στη ΝΔ παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις, καθώς φοβούνται τα χειρότερα για ένα βασικό λόγο: την απουσία συγκεκριμένης εθνικής γραμμής. Και όπως εξηγούν από την οδό Πειραιώς, εθνική γραμμή δεν υπάρχει, όχι μόνο γιατί διαφωνούν σε κεντρικό επίπεδο οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, Α. Τσίπρας και Π. Καμμένος, αλλά επειδή δεν υφίσταται καν συνεννόηση για ένα τέτοιο κρίσιμο ζήτημα, μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου Εξωτερικών.

Για το γαλάζιο επιτελείο τα δεδομένα σήμερα είναι τα εξής: πρώτον, με βάση τη δήλωση του Νίκου Κοτζιά, ότι ο ίδιος και ο ομόλογός του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ολοκλήρωσαν ό,τι είχαν αναλάβει, ώστε και μετά από τις συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων, η συμφωνία να επαφίεται πλέον στους δύο πρωθυπουργούς, φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση των κειμένων της διεθνούς συμφωνίας που καλύπτει όλες τις πτυχές της διαφοράς, το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και υλοποίησης της συμφωνίας αλλά και το πλαίσιο των διμερών σχέσεων.

Επομένως αυτό που απομένει, είναι οι δύο πρωθυπουργοί, να επιλέξουν το όνομα και τους όρους υπό τους οποίους θα χρησιμοποιείται. Όπως επισημαίνουν όμως από το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, η απίστευτη κυβερνητική διαρροή, «ορισμένοι βιάζονται να πούνε χοπ, πριν ακόμη τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι», με την οποία το Μέγαρο Μαξίμου άδειασε τον κ. Κοτζιά μόλις έγιναν γνωστές οι δηλώσεις του, δείχνει πως ακόμη η δέσμευση των Σκοπιανών για το erga omnes είναι στον αέρα.

Σε όλα τα παραπάνω που συνέβησαν χθες, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, ήρθε να προστεθεί και η γερμανική πίεση για το θέμα: «λύστε τώρα τα τελευταία ζητήματα». Η έκκληση προς Αθήνα και Σκόπια, έγινε από την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ, ενόψει της σημερινής συνάντησης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, στο Βερολίνο. «Η επίλυση της διαφοράς θα έχει θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής» δήλωσε η κα Άντεμπαρ.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως, μιλώντας την Κυριακή στην εκπομπή «Ακραίως» του ΣΚΑΙ και τον Τάκη Χατζή, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει οποιαδήποτε ονομασία, αν δεν λυθούν πρώτα τα ζητήματα του erga omnes και του αλυτρωτισμού με συνταγματική αλλαγή. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε το «Μακεδονία του Ίλιντεν», ως το «erga omnes του αλυτρωτισμού». Αν ωστόσο ισχύει η δήλωση Κοτζιά ότι ο ίδιος και ο ομόλογός του έχουν ολοκληρώσει ότι έχουν αναλάβει, από την οδό Πειραιώς περιμένουν να δουν τι θα κάνει ο Πάνος Καμμένος.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ο οποίος έχει εξαφανιστεί το τελευταίο διάστημα (απουσίαζε και από την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για το μέλλον των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς) και περιορίζεται μόνο σε δηλώσεις που έχουν να κάνουν με τις υποχρεώσεις του στο υπουργείο Άμυνας, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε ονομασία με τον όρο «Μακεδονία».

Με δεδομένο ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι αυτή τη στιγμή παραμένουν τα τρία ονόματα από τη λίστα Νίμιτς (Gorna/ Severna/ Nova- Makedonija), δεν αποκλείεται σε περίπτωση που οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ καταλήξουν σε λύση, η συνοχή της ελληνικής κυβέρνησης να τιναχτεί στον αέρα και η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές, εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα βγάλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και από το αδιέξοδο, όπου την οδήγησαν οι χειρισμοί της στην οικονομία...




newpost.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη