Ψηφίζω ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

Ψηφίζω ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

29 Μαΐ 2018

«Nτόμινο» παρασέρνει ομόλογα και ευρώ λόγω των πολιτικών αναταράξεων στην Ιταλία

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία έχουν προκαλέσει αναταραχή στα χρηματιστήρια
του πλανήτη.
Οι αγορές του Νότου αντιμετωπίζουν αποσταθεροποίηση εν μέσω της τεταμένης πολιτικής κατάστασης στην Ιταλία.

Το ανοδικό ξεκίνημα των ευρωαγορών κράτησε λίγο, δίνοντας τη θέση του σε βαριές απώλειες, με αρνητικό πρωταγωνιστή το χρηματιστήριο της Ιταλίας. Ο MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 2,08%, έχοντας υποχωρήσει ενδοσυνεδριακά μέχρι και 2,5%.
Η αγορά δείχνει να αποτιμά μια αρνητική έκβαση στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η οδός των νέων εκλογών που παίρνει τελικά η γειτονική χώρα θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα λαϊκιστικά κόμματα.
Ο Κάρλο Κοταρέλι έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών, ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα θα καταψηφισθεί από το κοινοβούλιο, γεγονός που πιθανόν να οδηγήσει σε εκλογές το φθινόπωρο.
Ειδικότερα, η πολιτική κρίση στην Ιταλία είναι σε πλήρη εξέλιξη, ύστερα από την απόφαση του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, να απορρίψει για τη θέση του υπουργού Οικονομικών τον 81χρονο καθηγητή Πάολο Σαβόνα, ο οποίος είχε διατυπώσει αιχμηρές απόψεις για το ευρώ και για τον ρόλο της Γερμανίας, γεγονός που είχε ως συνέπεια την κατάρρευση του υπό διαμόρφωση κυβερνητικού συνασπισμού της Λέγκα και του M5S και την επαναφορά των σεναρίων για νέα προσφυγή στις κάλπες.
Στο μεταξύ το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό 8μήνου, στο 1,1625 έναντι του δολαρίου, στον απόηχο του ιταλικού πολιτικού αδιεξόδου.

Σημαντικές οι απώλειες στο Μιλάνο 

Οι απώλειες μεταφέρθηκαν και στα υπόλοιπα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου, με τον IBEX στην Ισπανία να κλείνει με απώλειες 0,63% στις 9.764 μονάδες, ενώ ο PSI 20 στην Πορτογαλία διολίσθησε κατά 1,74$, στις 5.513 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη, ο DAX σημείωσε πτώση 0,58% στις 12.863,46 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,6% χαμηλότερα, στις 5.508,93 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx έκλεισε με απώλειες 0,32%, στις 389,82 μονάδες.
Σημειώνεται ότι κλειστές λόγω αργίας παρέμειναν τόσο η αγορά του Λονδίνου όσο και η Wall Street (Memorial Day), όπως φυσικά κλειστή έμεινε και η ελληνική αγορά, την αντίδραση της οποίας αναμένουμε με ανυπομονησία αύριο, ειδικά σε ότι αφορά τα ομόλογα…

Κραχ στα ομόλογα –  Στα ύψη τα spread – Στο 2,68% το ιταλικό 10ετές

Τα ομόλογα αποτελούν τους μεγάλους χαμένους του ιταλικού «ντόμινο», καθώς βρέθηκαν στο επίκεντρο των επιθετικών πωλήσεων.
Το μεγαλύτερο χτύπημα από τις ρευστοποιήσεις δέχονται οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι, κυρίως ωρίμανσης 2 με 3 έτη.
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, που είναι και benchmark, φλερτάρει πλέον με το 2,70%, αριθμό που είχε να δει από το 2014. Σήμερα έκλεισε στο 2,68%, σχεδόν χαμηλό ημέρας (2,69%). Την Παρασκευή είχε κλείσει στο 2,36%.
Το 2ετές ομόλογο της Ιταλίας εμφανίζει απόδοση 0,95% ωστόσο έφθασε έως το 0,98% ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν 0,28%. Μεγάλες πιέσεις και στο 3ετές Ιταλικό ομόλογο στο 1,18% ενώ ξεκίνησε νωρίτερα στο 0,53%.
Τράπεζες και ασφαλιστικές διαθέτουν επίσης μεγάλη έκθεση σε ομόλογα, και συμμετέχουν μαζικά στο ισχυρό sell-off.
Σημειώνεται ότι ισχυρές απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι ιταλικές τράπεζες, με τον σχετικό δείκτη να εισέρχεται σε bear market.
Η μετοχή της Banco Popolare σημείωσε πτώση 6,6%, η Unicredit διολίσθησε κατά 3,8%, η UBI Banca κατέγραψε απώλειες 5,4%, η Monte Dei Paschi «βούλιαξε» κατά 7,1% και η Intesa Sanpaolo εκλεισε στο -3,2%.

Παρασέρνονται Ισπανία, Πορτογαλία – Σπεύδουν στα γερμανικά «καταφύγια» οι επενδυτές

Όμως δεν είναι μόνο η Ιταλία θύμα. Μεγάλες ρευστοποιήσεις σημειώνονται στην Πορτογαλία με τα ομόλογα να έχουν εκτιναχθεί καταγράφοντας μεταβολή έως +80% μέσα σε μια ημέρα.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο εμφανίζει απόδοση 2,02% είχε φθάσει έως το 2,16%.
Το 2ετές ομόλογο της Πορτογαλίας από -0,037% αναρριχήθηκε στο +0,10% ενώ στο 3ετές από 0,08% έφθασε στο 0,25%.
Πιέσεις ασκούνται και στα ομόλογα της Ισπανίας με το 10ετές στο 1,51% από 1,43% χαμηλό ενώ στα ομόλογα λήξης 2 και 3 ετών επίσης παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο λόγω των πωλήσεων.
Στον αντίποδα για μια ακόμη φορά τα ομόλογα της Γερμανίας λειτουργούν ως επενδυτικό καταφύγιο, με το 10ετές ομόλογο της Γερμανίας εμφανίζει απόδοση 0,35%. Οι επενδυτές συρρέουν μαζικώς στα «ασφαλή» γερμανικά ομόλογα, με αποτέλεσμα τα spreads, οι διαφορά δηλαδή με τα αντίστοιχα ομόλογα του Νότου να εκτοξεύεται στα ύψη.

Το ελληνικό Χρηματιστήριο

Όσο για την ελληνική αγορά, μπορεί να είναι κλειστή αλλά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές (οι οποίες μας προηεδάζουν αρκετά για το αυριανό άνοιγμα) το 10ετές έχει αναρριχηθεί στο 4,47% από 4,37%.
Ωστόσο, πρόκειται για μικρή σχετικά κίνηση -για σήμερα τουλάχιστον- σε σχέση με την Ιταλία που βρίσκεται στο αρνητικό επίκεντρο.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη