22 Ιουν 2018

Η ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ ! Φορολογικό Γκουαντάναμο ως το 2060! Πανηγυρίζουν για την κόλαση που υπέγραψαν

Φορολογικό και Ασφαλιστικό Γκουαντάναμο ως το 2060! Μετά από 8 εξευτελισμού ελευθέρων
επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι κρατιστές της εξουσίας φόρεσαν στη χώρα έναν φορολογικό ζουρλομανδύα.

Η Ελλάδα-μεταδίδει ο ΣΚΑΙ- δεσμεύεται για μια σφιχτή περιοριστική πολιτική σε βάθος δεκαετιών (υψηλοί άμεσοι και έμμεσοι φορολογικοί συντελεστές – χαμηλές συντάξεις και παροχές) την οποία εξαρχής επεδίωκαν οι θεσμοί.


Παράλληλα, η «αφοσίωση» της Αθήνας στις μεταρρυθμίσεις για τυχόν «πισωγυρίσματα» θα κρίνεται ανά τρίμηνο, καθώς θα βρίσκεται σε καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας». Η μεταμνημονιακή εποπτεία δηλαδή είναι ουσιαστικά η ίδια που ίσχυε και κατά την περίοδο των μνημονίων. Οι θεσμοί, περιλαμβανομένου του ΔΝΤ, θα υποβάλλουν την έκθεσή τους στο Eurogroup και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ θα εισηγούνται διορθωτικά μέτρα σε περίπτωση που διαπιστώνουν παρεκκλίσεις.

Παράλληλα, όπως επιθυμούσε το Βερολίνο, η οριστική βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, καθώς βάσει του ανακοινωθέντος, θα επανεξεταστεί από το 2032, και εάν είναι απαραίτητο τότε θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

Η (μη) απόφαση για το μακροπρόθεσμο ορίζοντα του χρέους, που πιθανόν να έχει επιπτώσεις στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, αφήνει έτσι το Ταμείο εκτός χρηματοδοτικής συμμετοχής. Η επικεφαλής του ΔΝΤ διευκρίνισε πως στο θέμα αυτό διατηρεί ακόμα «επιφυλάξεις».


Αλλά και ο πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, εκτίμησε πως τα μέτρα ελάφρυνσης θα βελτιώσουν την βιωσιμότητα του χρέους «μεσοπρόθεσμα», χωρίς να αναφερθεί καθόλου στην μεταγενέστερη περίοδο.

Από την συμφωνία απουσιάζει και η γαλλική ρήτρα ανάπτυξης, που θα συνέδεε το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους με την πορεία της ελληνικής οικονομίας την οποία η κυβέρνηση είχε υποστηρίξει.

Επίσης στο ανακοινωθέν γίνεται αναφορά στις περικοπές συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019 και τη μείωση αφορολόγητου από 1ης Ιανουαρίου 2020, ύψους 5 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στην «περιφρούρηση» της ανταγωνιστικότητας βάσει της νομοθεσίας του 2012, η οποία δεν αφήνει περιθώρια για ιδιαίτερες μισθολογικές βελτιώσεις.

Σύμφωνα πάντα με το ανακοινωθέν, προβλέπεται δεκαετής επιμήκυνση της μέσης διάρκειας ορισμένων δανείων του δεύτερου μνημονίου που ανέρχονται σε περίπου στα 100 δισ. ευρώ καθώς και δεκαετής παράταση της περιόδου χάριτος πριν αρχίσει η αποπληρωμή τους. Η δόση που θα λάβει η Ελλάδα θα είναι 15 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία του Eurogroup αναμένεται να προκαλέσει εντός της ημέρας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Πηγές του Μαξίμου έκαναν λόγο πάντως για μια «ιστορική συμφωνία, απολύτως πειστική, που εξασφαλίζει την πρόσβαση στις αγορές βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και βάζει οριστικό τέλος στην μνημονιακή περίοδο».




Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos gives a press conference after the Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Luxembourg on June 22, 2018

kourdistoportocali.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη