22 Ιουν 2018

Εμπλοκή με Αλβανία: Δεν εξουσιοδοτεί τον πρωθυπουργό ο Πρόεδρος

Εμπλοκή παρατηρείται στην προώθηση της συμφωνίας Ελλάδος - Αλβανίας, καθώς ο Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα δεν
εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση του Έντι Ράμα να προχωρήσει, όπως έχει θεσμικό δικαίωμα να πράξει.

Bασίλης Σκουρής

Στη Ρόδο Νίκος Κοτζιάς και Ντιτμίρ Μπουσάτι συνεχίζουν και σήμερα με εντατικούς ρυθμούς την προσπάθεια για να κλείσουν τη συμφωνία, ώστε εν συνεχεία να αναλάβουν στην τελική ευθεία οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Έντι Ράμα, ενώ εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο Ιλίρ Μέτα θα πειστεί και θα αλλάξει συμπεριφορά, κάτω προφανώς και από την πίεση του διεθνούς παράγοντα.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης του Έντι Ράμα στα Τίρανα, η οποία ομοιάζει κατά πολύ με την αντίστοιχη επιχειρηματολογία που επιτίθεται η αντιπολίτευση στη FYROM στην κυβέρνηση Ζάεφ , αλλά και με την επιχειρηματολογία της εθνικιστικής πλευράς στην Αθήνα. Επιπλέον, η χθεσινή αποκάλυψη του news24/7 για το ενδεχόμενο κλεισίματος της συμφωνίας-πακέτο από τον Ν. Κοτζιά και τον Ντ. Μπουσάτι στη Ρόδο, προκάλεσε κύμα αντιδράσεων και κατηγοριών στην κυβέρνηση Ράμα ότι δεν ενημερώνει τον αλβανικό λαό, κάτι που πράττουν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης!

Ο τηλεοπτικός σταθμός Report tv και η ιστοσελίδα του, με τίτλο: "Σκάνδαλο / Ο ΥΠΕΞ Μπουσάτι χαρίζει τη “Τσαμουριά” στην Ελλάδα. Τα ελληνικά ΜΜΕ: Το “τσάμικο ζήτημα” δεν έχει συμπεριληφθεί στη συμφωνία" αποκαλύπτουν νέες λεπτομέρειες από τη συμφωνία μεταξύ Αλβανίας - Ελλάδας.

Τα ελληνικά ΜΜΕ, γράφει η ιστοσελίδα, αναφέρουν σήμερα ότι, έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ των χωρών ενώ, ο τ/σ Report tv, συνεχίζει η ιστοσελίδα, έχει πληροφορίες ότι, στη συμφωνία δεν έχει συμπεριληφθεί το “τσάμικο ζήτημα”.

Αυτό αποδεικνύει την αποτυχία του ΥΠΕΞ Ντιτμίρ Μπουσάτι να συμπεριλάβει το “τσάμικο ζήτημα” στη συμφωνία.

O τ/σ Report tv, σημειώνει η ιστοσελίδα, προέβλεψε τη στάση της Ελλάδας λίγους μήνες πριν, τότε που ο ίδιος ο ΥΠΕΞ της Ελλάδος, κ. Κοτζιάς, κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα, προειδοποίησε τον ΥΠΕΞ Μπουσάτι λέγοντας του χαρακτηριστικά "Αν μου αναφέρεις την Τσαμουριά, αποχωρώ από το τραπέζι".

Μπερίσα: Η χώρα σε δραματικό σταυροδρόμι. Η Ελλάδα ανοίγει κεφάλαιο συγκρούσεων με την Αλβανία
Σύμφωνα με την εφημερίδα Κόχα Γιόν, ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Ora News, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη θαλάσσια συμφωνία με την Ελλάδα.

Ο Σαλί Μπερίσα αρχικά δήλωσε ότι "Ο πρωθυπουργός Ράμα κάνει τα πάντα για να πουλήσει την θάλασσα στους Έλληνες με σκοπό την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε. Ένωση. Από πηγές μου, συνέχισε ο κ. Μπερίσα, υπάρχουν πατριώτες στην ομάδα των διαπραγματευτών, άνδρες πατριώτες που δεν ξεπουλούν το συμφέρον της χώρας τους με αυτόν τον τρόπο. Αυτοί με έχουν πληροφορήσει ξεκάθαρα, πριν μία εβδομάδα όταν είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση με την ελληνική πλευρά, ότι έχει παραδοθεί αδιαπραγμάτευτη συμφωνία, από την ελληνική πλευρά με κατηγορηματική εντολή ότι, δεν θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον όρο ‘equity’ διότι δεν τον γνωρίζουμε. Η έννοια του όρου ‘ευθυδικία’, δήλωσε ο κ. Μπερίσα, είναι η βάση της απόφασης του συνταγματικού Δικαστηρίου. Δεν θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον όρο “concession”. Πάρτε την, αυτή είναι η συμφωνία".

"Οι Αλβανοί πρέπει να γνωρίζουν ότι, ο υπολογιστής και το πρόγραμμα με τα οποία θα έπρεπε να γίνουν οι καταμετρήσεις και οι υπολογισμοί, έχει αγοραστεί στις 25-26 Μαΐου. Όλα έχουν γίνει υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς καταμετρήσεις από έναν απατεώνα που προεδρεύει στην ομάδα διαπραγμάτευσης, ένας Σκάπι. Ο Σκάπι και ο σπιούνος Μετσολλάρι οι οποίοι απειλούν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας που δηλώνουν ότι "βρισκόμαστε εδώ για διαπραγμάτευση αλλά διαπραγματεύσεις δεν υπάρχουν".

"Η Ελλάδα", πρόσθεσε ο Μπερίσα, "παίρνει μυθικό πλούτο. Η Ελλάδα θα νικήσει αυτά τα “σκουπίδια” για να κλέψει τη θάλασσα. Η Ελλάδα κάνει ένα ιστορικό λάθος, ένα από τα μεγαλύτερα, ξεκινά μία νέα σύγκρουση με την Αλβανία και τους Αλβανούς. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ληστεύει με αυτόν επειδή βρήκε έναν ασήμαντο ζωγράφο όπως ο Έντι Ράμα".

* Η εφημερίδα ΣΟΤ αναφέρεται στις δηλώσεις του προέδρου του κόμματος Ερυθρόμαυρη Συμμαχία (ΑΚ), Κρεσνίκ Σπαχίου ο οποίος τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα πλέον είναι αποδεκτές από όλα τα πολιτικά κόμματα με μία όμως διαφορά, η ελληνική πλευρά ήταν διαφανής και τα ελληνικά ΜΜΕ ενημέρωναν τους πολίτες της χώρας ενώ, η αλβανική πλευρά συνεχίζει να λειτουργεί με αδιαφάνεια.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι, η ελληνική κυβέρνηση και Αντιπολίτευση συνεργάζονται για το συμφέρον του έθνους ενώ, η αλβανική κυβέρνηση και Αντιπολίτευση δεν συνεννοούνται μεταξύ τους με σκοπό την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων.

"Αυτό που μπορώ να πω αποκλειστικά στην εφημερίδα σας" (σ.σ SOT), συνέχισε ο κ. Σπαχίου, "είναι ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια διπλή τραγωδία. Ο Ράμα και ο Μπάσα έχουν συζητήσει για αυτό το θέμα στη συμφωνία που σύναψαν στις 17 Μαΐου τ.έ και συμφώνησαν η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων να υπογραφεί.

Γι’ αυτό το θέμα ανησυχούν και διεθνείς Οργανισμοί εφόσον η θαλάσσια επιφάνεια που χαρίζεται στην Ελλάδα έχει συναφθεί με σύμβαση παραχώρησης από την ελληνική πλευρά σε ρωσικές εταιρίες αναζήτησης φυσικού αερίου.

Όλες οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις αποσκοπούν στο να αποσπάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης από την κρατική προδοσία θαλάσσιας παραχώρησης. Δυστυχώς, το ΣΚ και το ΔΚ υποδύονται με ‘επιτυχία’ αυτή τη φορά και οι Έλληνες πραγματοποιούν το σκοπό τους μη έχοντας κάποια αντίδραση από τα Τίρανα που κοιμούνται".

"Ο ΥΠΕΞ Μπουσάτι επισφραγίζει τη συμφωνία με την Ελλάδα"
Η ΣΟΤ αναφέρει ότι, ο ΥΠΕΞ Μπουσάτι θα συναντηθεί σήμερα (σ.σ. χθες) στην Ρόδο με τον Έλληνα ομόλογό του, κ. Κοτζιά. Επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ θα τεθεί η επίτευξη συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί η τρίτη συνάντηση των δύο ομάδων διαπραγμάτευσης στην Αθήνα με αντικείμενο την επίτευξη Συμφωνίας οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών.

Όπως γράφει η εφημερίδα, η Αλβανία και η Ελλάδα αναμένεται να ολοκληρώσουν το τελικό σχέδιο των διαπραγματεύσεων. Οι πρόσφατες δηλώσεις του ΠτΔ Μέτα έχουν δημιουργήσει υπόνοιες ότι ο ΠτΔ μπορεί να μην υπογράψει την τελική συμφωνία για να περάσει στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες γράφει η εφημερίδα, ακόμη και στην πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον Π/Θ Ράμα δήλωσε ότι, σε περίπτωση που δεν ενημερωθεί λεπτομερώς για όσα έχουν συζητήσει οι δύο πλευρές σε όλες τους τις συναντήσεις, δεν θα υπογράψει τη συμφωνία.

Επιπρόσθετα, η εφημερίδα αναφέρει ότι, η θαλάσσια συμφωνία έχει δημιουργήσεις πολλές αντιπαραθέσεις και στη γειτονική χώρα.

Συγκεκριμένα ο αρμόδιος Τομεάρχης της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος ζήτησε με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά την άμεση κατάθεση, στη Βουλή, του κειμένου της συμφωνίας με την Αλβανία πριν τη δεσμευτική υπογραφή της. Επικαλούμενος τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας, ο κ. Κουμουτσάκος τονίζει ότι "πρέπει να αποφευχθεί η επανάληψη του αρνητικού αυτού προηγούμενου κατά την οποία η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών έφεραν προ αρνητικών για τα ελληνικά συμφέροντα τετελεσμένων τη Βουλή και τους Έλληνες πολίτες".

"Να πώς ζωγράφισαν Αλβανοί καλλιτέχνες την τσαμουριά σε μια εβδομάδα παράνομα"
Σύμφωνα με τις εφημερίδες Shqiptarja.com και MAPO, ομάδα γνωστών Αλβανών ζωγράφων, εφοδιασμένοι με κρυφή κάμερα επισκέφθηκαν ‘περιοχές της τσαμουριάς’ και κατέγραψαν τα τοπία που αποτύπωσαν σε ζωγραφικούς πίνακες.

Το ελληνικό κράτος, συνεχίζει η εφημερίδα, απαγορεύει τη φωτογράφιση στα ‘μέρη της τσαμουριάς’ και την επιστροφή κάθε τσάμη στα ‘μέρη των προγόνων του’ έστω και για μια επίσκεψη αλλά στους καλλιτέχνες δεν αρέσουν ‘οι κανόνες’, σχολιάζει η εφημερίδα.

Τα έργα των ζωγράφων θα εκτίθενται μέχρι τις 27 Ιουνίου, με την ευκαιρία “της συμπλήρωσης των 74χρόνων της "γενοκτονίας των τσάμηδων από τους Έλληνες”, αναφέρει η εφημερίδα.

"Ο ΥΠΕΞ Μπουσάτι ‘βάζει σε μια σειρά’ τις Πρεσβείες για να απαντήσουν στα ερωτήματα των Αλβανών πολιτών"
Η εφημερίδα ΤΕΜΑ με τον προαναφερόμενο τίτλο γράφει ότι, το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν οι Αλβανοί πολίτες που ζουν στο εξωτερικό με την αναγνώριση των διπλωμάτων οδήγησης εξακολουθεί να υφίσταται παρά την υπογραφή διμερών συμφωνιών για την αμοιβαία αναγνώριση των διπλωμάτων της Αλβανίας με κάποιες χώρες.

Προκειμένου να εκφράσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όσον αφορά τις προξενικές υπηρεσίες και ειδικότερα την αναγνώριση των διπλωμάτων οδήγησης, οι Αλβανοί πολίτες που ζουν στο εξωτερικό αξιοποίησαν, εκτός από την πλατφόρμα συγκυβέρνησης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ως εναλλακτική επιλογή.

Το μεγάλο ενδιαφέρον που εξέφρασαν οι αλβανοί πολίτες που ζουν στο εξωτερικό ανάγκασε τις ανά χώρα Πρεσβείες της Αλβανίας να τους ενημερώσουν σχετικά με τα προβλήματά τους.

Σύμφωνα με την επίσημη απάντηση της αλβανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα σχετικά με την αναγνώριση των διπλωμάτων οδήγησης των Αλβανών μεταναστών, οι διαδικασίες για την ψήφιση του νόμου για την εφαρμογή της συμφωνίας σύντομα θα ολοκληρωθούν.



news247.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη