19 Ιουλ 2018

«Χαστούκι» από Μόσχα σε Τσίπρα: Η Ελλάδα ζήτησε την επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα

Διαψεύδει η πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα το σχόλιο ελληνικών διπλωματικών πηγών νωρίτερα, οι οποίες ανέφεραν
πως το αίτημα της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά.

Σε ανάρτηση της στο twitter η πρεσβεία της Ρωσίας παραθέτει δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, μετά τη συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα στις 13 Ιουνίου.


Ο Νίκος Κοτζιάς είχε δηλώσει πως «επιβεβαιώσαμε την πρόσκληση στο ομόλογο μου να έρθει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο».

Νωρίτερα το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με αφορμή μεταξύ άλλων την ένταση στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας Ρωσίας έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι σε δήλωση του νωρίτερα σήμερα στο ρωσικό TASS, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα,Αντρέι Μάσλοφ, προανήγγειλε την ακύρωση της επίσκεψης του Ρώσου ΥΠΕΞ στην Ελλάδα, Σεργκέι Λαβρόφ.

Συγκεκριμένα, ο Αντρέι Μάσλοφ ανέφερε πως η χρονική συγκυρία για την προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δεν είναι πλέον κατάλληλη.

Τον προηγούμενο μήνα ελληνική κυβέρνηση είχε προσκαλέσει τον Σεργκέι Λαβρόφ να επισκεφθεί τη χώρα, αλλά οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών περιήλθαν σε περίοδο έντασης, μετά την απέλαση των Ρώσων διπλωματών στην οποία προχώρησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Από την πλευρά του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, διπλωματικοί κύκλοι σχολίασαν σκωπτικά τις δηλώσεις του Ρώσου πρεσβευτή, επισημαίνοντας ότι το αίτημα της επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στη χώρα μας είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά, ενώ πρόσθεσαν πως σε κάθε περίπτωση ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα.

Σημειώνεται πως ο Αντρέι Μάσλοφ δήλωσε ακόμα πως η Ρωσία θα προχωρήσει και εκείνη σε αντίμετρα σε βάρος της Ελλάδας για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

«Έχουμε ανακοινώσει ότι θα λάβουμε συμμετρικά μέτρα. Δεν γνωρίζω πότε, ούτε σε ποιο βαθμό, ωστόσο, σύμφωνα με την υπάρχουσα πρακτική βεβαίως, θα υπάρξουν αντίποινα», ανέφερε.





.lykavitos.gr

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη