16 Αυγ 2018

«Θαλάσσιες πατάτες» εμφανίστηκαν... στις ακτές της Αγγλίας!

Εκατοντάδες περίεργα πλάσματα με μέγεθος όσο ένα μπαλάκι του τένις, βγήκαν στην ακτή
της Κορνουάλης στην Αγγλία το περασμένο Σαββατοκύριακο, ξαφνιάζοντας τους παραθεριστές, που δεν ήξεραν τι να κάνουν.

«Δεν ήξερα τι ακριβώς ήταν», αναφέρει στο BBC η Rosie Hendricks που είχε επισκεφτεί την παραλία με την οικογένειά της.


Αυτά όμως τα ζωάκια που το σχήμα τους θυμίζει καρδιά, δεν αποτελούν μυστήριο για τους βιολόγους, που τα αποκαλούν «θαλάσσιες πατάτες» ή «αχινοί καρδιάς» εξαιτίας του ιδιαίτερου σχήματος που έχουν.


Οι θαλάσσιες πατάτες (Echinocardium cordatum) είναι ουσιαστικά αχινοί που ζουν θαμμένοι σε αμμώδεις και λασπώδεις θάλασσες σε ακτές της Ευρώπης και της Ασίας, όπως Αγγλία, Ιρλανδία, Ιαπωνία, σύμφωνα με τη SeaLifeBase, ιστοσελίδα που χειρίζεται το κέντρο WorldFish στη Μαλαισία, και το Fisheries Centre του πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά.

Οι θαλάσσιες πατάτες είναι «ξαδέρφια των γνωστών μαύρων και αγκαθωτών αχινών που βλέπουμε συχνά στα βράχια και συγγενεύουν επίσης με τον αστερία», σημειώνει ο Martin Attrill, καθηγητής θαλάσσιας οικολογίας στο πανεπιστήμιο του Πλίμουθ της Αγγλίας.

Οι Echinocardium cordatum μπορούν να θαφτούν περίπου 22 εκ. στον θαλάσσιο πυθμένα, ικανότητα που κάνει τους αχινούς αυτούς «έναν από τους πιο σημαντικούς μηχανικούς οικοσυστήματος στα θαλάσσια περιβάλλοντα», αναφέρει μελέτη του περιοδικού PLOS ONE, το 2017.

Παρόμοιο συμβάν είχαν ζήσει ξανά οι παραθεριστές στην Κορνουάλη το 2016. Αυτό το ξέβρασμα οφείλεται πιθανότατα σε περίπτωση ζευγαρώματος που απλά πήγε στραβά εξαιτίας ίσως κάποιας θαλασσοταραχής, αναφέρει ο Martin Attrill στο BBC.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νεκρές θαλάσσιες πατάτες διαφέρουν από τις ζωντανές. Οι ζωντανές καλύπτονται από κοντά κιτρινο-καφέ αγκάθια, ενώ οι νεκρές χάνουν τα αγκάθια τους και παίρνουν ένα υπόλευκο χρώμα. Τότε «βλέπετε ένα πεντάκτινο αστέρι που φανερώνει τη σχέση με τον αστερία», συμπληρώνει ο Attrill στο Mashable.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη