22 Οκτ 2018

Αντίστροφη μέτρηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών στην Ελληνική Βουλή: Οι «καυτές» ημερομηνίες, η τελευταία «ζαριά» Καμμένου

Αυτό που συνέβη στα Σκόπια και η πετυχημένη τελικά προσπάθεια του Ζόραν
Ζάεφ να βρει τους 80 βουλευτές που απαιτούνταν για την έναρξη των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, άσχετα αν σημαδεύτηκε από παρασκηνιακές διεργασίες, συγκρούσεις, καθυστερήσεις, παζάρια, καταγγελίες για χρηματισμό, αποτελεί ουσιαστικά την θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων και για την Ελλάδα.

Ουσιαστικά, αν γίνουν πιστευτές οι μεγαλοστομίες και οι λεονταρισμοί Καμμένου, σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της πολιτικής συμβίωσης του Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου των ΑΝΕΛ.


Εξάλλου, πόσο γαλήνια μπορούν να πορευτούν, έστω και για λίγο, όταν ο Πάνος Καμμένος προσπαθεί απεγνωσμένα να ανακτήσει τον έλεγχο του κόμματός του, επειδή βουλευτές των ΑΝΕΛ του γυρνούν την πλάτη, επιλέγοντας ουσιαστικά να συνοδοιπορήσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Μάλιστα, ο Ζόραν Ζάεφ δεν πρόκειται να χάσει χρόνο εξαιτίας της πίεσης του διεθνούς παράγοντα και έτσι Θα τρέξει γρήγορα τις διαδικασίες ώστε η συνταγματική αναθεώρηση να ολοκληρωθεί σίγουρα εντός του Δεκεμβρίου και ίσως μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις στα Σκόπια, ο Μάρτιος του 2019 είναι πλέον το ανώτατο όριο συμπόρευσης του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων προσδιορίζει ουσιαστικά και το χρόνο επιβίωσης του σημερινού κυβερνητικού σχήματος, άρα και το χρόνο των εκλογών: Το αργότερο τον Μάιο, αν όχι νωρίτερα, θα στηθούν πρόωρες εθνικές κάλπες.

Ο ίδιος ο κ. Καμμένος μίλησε και για το σενάριο του Οκτωβρίου, αλλά γίνεται σαφές ότι το ενδεχόμενο αυτό έχει εξαιρετικά αποδυναμωθεί πλέον. Μάλιστα ο υπουργός Άμυνας έθεσε και το χρονικό σημείο του Μαΐου στη συζήτηση, παραδεχόμενος με αυτό τον τρόπο, ότι δύσκολα μπορεί να συνεχίσει ο κ. Τσίπρας, όταν θα αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ.

Έτσι κι αλλιώς μέχρι να έλθει η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή και επειδή διαψεύστηκαν οι προσδοκίες του κ. Καμμένου αυτή η συμφωνία θα ναυαγούσε στα Σκόπια, η συγκατοίκηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Τα προβλήματα είναι πολλαπλά και αφορούν όχι μόνο στη συνεργασία, αλλά και στην εσωτερική συνοχή των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ο κ. Καμμένος αντιμετωπίζει για παράδειγμα τον κίνδυνο κάποιοι βουλευτές του να διαφοροποιηθούν από την γραμμή του και να ψηφίσουν τη Συμφωνία, αλλά και άλλα στελέχη του κόμματός του να ακολουθήσουν τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα στο θέμα των Σκοπίων.

Γι’ αυτό και χθες στη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου επιτέθηκε κυρίως στον Τέρενς Κουίκ, ενοχλημένος από την κριτική, που του ασκεί ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο κίνδυνος αν όχι διάλυσης, τουλάχιστον αποδυνάμωσης των ΑΝΕΛ με αφορμή το Σκοπιανό και με ευθύνη μάλιστα του κ. Τσίπρα, μπορεί να δυναμιτίσει κι άλλο τις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων και να προκαλέσει προβλήματα ανά πάσα στιγμή.

Είναι ενδεικτικό ότι μετά την κρίση των «μυστικών κονδυλίων», που οδήγησε στη σύγκρουση Καμμένου – Κοτζιά και στην απομάκρυνση του τελευταίου, τα βαριά σύννεφα παραμένουν.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επιτέθηκε στον υπουργό Άμυνας λέγοντας ότι «η παρέμβασή του, ιδιαίτερα στην Αμερική, λειτούργησε αποσταθεροποιητικά και δημιούργησε όξυνση».

Εξωπραγματικές καταστάσεις που αναδεικνύουν το τεράστιο έλλειμμα διαφάνειας και δημοκρατίας σε μια χώρα που μοιάζει με πολιτική «ζούγκλα».

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η χώρα πρέπει να οδηγηθεί το ταχύτερο σε εκλογές ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Οσο «σέρνεται» αυτή η πολιτική ομηρεία στην οποία βρίσκεται ο πρωθυπουργός. Όσο ο Καμμένος παίζει πολιτικά παιχνίδια επιβίωσης κι εκβιάζει με τις ψήφους των βουλευτών του





lykavitos.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη