19 Νοε 2018

Ο ΣΥΡΙZΑ διαλύει τη Μεσαία Τάξη: Εκτός ελέγχου οι οφειλές στην εφορία

Είναι ολοφάνερο από τα εφιαλτικά οικονομικά στοιχεία που έρχονται κάθε ημέρα στη
δημοσιότητα ότι η διατήρηση των υψηλών φορολογικών συντελεστών, που συνοδεύονται από έκτακτες φορολογίες όπως η εισφορά αλληλεγγύης αλλά και ο εξωπραγματικός ΕΝΦΙΑ, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργούσε, έχει εξουθενώσει τα νοικοκυριά που παρακολουθούν παραδομένα πλέον τη διόγκωση των οφειλών τους.

Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι στο διάστημα 2013-2018 τα χρέη προς την εφορία σχεδόν διπλασιάστηκαν. Συγκεκριμένα, από 53,01 δισ. που ήταν το 2013 ανήλθαν τον Σεπτέμβριο του 2018 στα 103,1 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 50,59 δισ. ευρώ.


Και το χειρότερο είναι ότι στο προαναφερθέν διάστημα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, εισπράχθηκαν περίπου 25 δισ. ευρώ μέσω των κατασχέσεων και της ένταξης των φορολογουμένων στις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών (ρύθμιση 100 δόσεων και πάγια ρύθμιση 12 δόσεων).

Και αντί το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί ριζικά, το νέο «πακέτο» της κυβέρνησης για το 2019 εξαντλείται σε επιδοματικού χαρακτήρα μέτρα με προεκλογική σκόπευση, χωρίς ίχνος αναπτυξιακής διάστασης ώστε να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία.

Παρά το γεγονός ότι εισπράχθηκε ένα πολύ μεγάλο ποσό, τα χρέη συνεχίζουν να αυξάνονται, με τους φορολογούμενους όχι μόνο να μην μπορούν να αντιδράσουν αλλά και να σηκώνουν τα χέρια ψηλά απέναντι στη «βροχή» κατασχέσεων και τις απειλές της εφορίας.

Από τα 74,7 δισ. που ανέρχονται τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί στα χρόνια των μνημονίων και αφορούν μισθολογικές περικοπές, περιστολή λειτουργικών δαπανών, αλλά κυρίως νέους φόρους, τόσο στο εισόδημα όσο και στην κατανάλωση, ελάχιστα έχουν εισρεύσει στον κρατικό κορβανά.

Δηλαδή από τους φόρους που επιβλήθηκαν στο προαναφερθέν διάστημα κανείς δεν προστέθηκε στα ταμεία του Δημοσίου, αλλά αντίθετα προστέθηκαν στον... πίθο των Δαναΐδων («τετρημένον πίθον»).

Η φοροδιαφυγή οργίασε, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κατέρρευσαν και αυτό που επιτεύχθηκε ήταν ο αφανισμός της μεσαίας τάξης, που επί της ουσίας όλα αυτά τα χρόνια χρηματοδοτούσε τις ανάγκες του κράτους.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη