16 Ιαν 2019

Θρίλερ, παρασκήνιο και νέα παζάρια για την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών- Δεν βρίσκουν τους «151»

Απόψε, μεσάνυχτα Τετάρτης, ολοκληρώνεται η συζήτηση επί της πρότασης για την
ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνησή του που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το εικονικό «διαζύγιο» που (υποτίθεται ότι) πήρε από τον Πάνο Καμμένο.

Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις λοιπόν τα μεσάνυχτα η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές. Πιο συγκεκριμένα:


- Από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αριθμεί 145 βουλευτές.

- Από τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ. Τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, την Ελενα Κουντουρά, τον Βασίλη Κόκαλη και τον Κώστα Ζουράρι.

- Από την Κατερίνα Παπακώστα, η οποία ήδη αποτελεί μέλος του υπουργικού συμβουλίου.

- Από τον μέχρι χθες βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Δανέλλη.

Και ενώ στην κυβέρνηση θεωρούν βέβαιο το «151» για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, οί αριθμοί δεν φαίνεται να βγαίνουν για την επικύρωση των Πρεσπών.

Η απόφαση του Σπύρου Δανέλλη να στηρίξει την κυβέρνηση, έφερε την άμεση διαγραφή του από το Ποτάμι. Εξίσου άμεση ήταν και η διατύπωση δεύτερων σκέψεων από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη για τι πρέπει να πράξει στην περίπτωση των Πρεσπών.

Η ενόχληση των βουλευτών του Ποταμιού, μεταφράζεται σε άρνηση ή έστω προβληματισμό για το κατά πόσο θα στηρίξουν την Συμφωνία των Πρεσπών, με αποτέλεσμα η «αριθμητική» του Μεγάρου Μαξίμου να μην βγαίνει πλέον, δηλαδή να μην υπάρχουν οι απαραίτητες 151 ψήφοι.

Τα κουκιά μεταφράζονται ως εξής: Εκτός των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σίγουροι για ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών πρέπει να θεωρούνται η Κατερίνα Παπακώστα, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η Έλενα Κουντουρά και ο Σπύρος Δανέλλης. Οι Ζουράρις και Κόκκαλης των ΑΝΕΛ που στηρίζουν την κυβέρνηση, έχουν δηλώσει ότι δεν ψηφίζουν τη Συμφωνία για την ΠΓΔΜ.

Υπολείπονται ακόμη δύο βουλευτές για να συμπληρωθεί ο αριθμός 151. Όλα τα βλέμματα και κυρίως οι πιέσεις της κυβέρνησης στρέφονται στους τρεις βουλευτές του Ποταμιού, τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Σπύρο Λυκούδη και τον Γιώργος Μαυρωτά, που μέχρι τώρα θεωρούνταν σίγουροι ότι θα υπερψηφίσουν.

Τα δύο σενάρια που εξετάζει το Ποτάμι ενόψει της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι είτε υπερψήφιση είτε αποχή. Ο Γιώργος Μαυρωτάς εξήγησε: «Θεωρούμε και θα το συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες ότι η Συμφωνία είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης με περισσότερα θετικά στοιχεία και για αυτό την στηρίζουμε, προκειμένου να αλλάξουμε το de facto δεδομένο με το μονοπώλιο της χρήσης του όρου 'Μακεδονία'».

Πρόσθεσε όμως: «Το πιο αρνητικό κομμάτι είναι η εργαλειοποίηση της Συμφωνίας που έγινε στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Χάθηκαν τα επιχειρήματα μέσα σε αναθέματα. Χάθηκε ο διάλογος μεσα στο μπούλινγκ.»

Προφανώς και νομικά η συμφωνία μπορεί να κυρωθεί και χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία. Σε πολιτικό επίπεδο όμως ένα τέτοιο σενάριο θα αποτελέσει “βούτυρο στο ψωμί” της αντιπολίτευσης, η οποία θα κάνει “σημαία” την επίτευξη σχετικής πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο και σε συνδιασμό με την σχεδόν καθολική άρνηση των πολιτών (με βάση τις δημοσκοπήσεις) θα αποτελέσουν την απαρχή πολιτικών αντιδράσεων.

Αντιδράσεις, τις οποίες δύσκολα θα μπορέσει να αντέξει το Μαξίμου, ειδικά μετά την εύθραστη πλειοψηφία που αναμένεται να λάβει τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Σε μία τέτοια περίπτωση είναι προφανές ότι ο κ.Τσίπρας θα αναγκαστεί είτε σε πρώτο χρόνο είτε σε δεύτερο (Μάιος) να στήσει κάλπες, παρά την επιθυμία του να εξαντλήσει την τετραετία.
Βούτση : «Καμία βιασύνη και καμία προπέτεια»

«Η συμφωνία των Πρεσπών, παρότι δεν τίθεται θέμα εκ του Συντάγματος, πρέπει να ψηφιστεί από 151 βουλευτές, για να έχει ισχυρή ισχύ, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στους διεθνείς οργανισμούς» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τονίζοντας πως αυτή η άποψη δεν είναι μόνο δική του αλλά και του πρωθυπουργού.

«Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν υπερψηφιστεί από 151 βουλευτές, θα υπάρχει ένα ζήτημα περιορισμένης ευθύνης ως προς την ερμηνεία. Δεν πρόκειται κανείς να θέσει θέμα μη ισχύος της στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά καλό είναι και για τη χώρα και για τη Βουλή, να υπάρχει σαφής πλειοψηφία και νομίζω πως θα υπάρξει γιατί είναι μια ισχυρή ιστορική συμφωνία», επισήμανε.

«Αν δεν τους έχει»; ρωτήθηκε ο κ. Βούτσης από τους δημοσιογράφους.

«Τότε θα ξέρουμε» απάντησε.

«Εμείς τους βγάζουμε 149», σχολίασε δημοσιογράφος για να εισπράξει την απάντηση:

«Αφήστε με να χαμογελώ περισσότερο».

Ερωτώμενος, πάντως, αν θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή αυτή την εβδομάδα, ο κ. Βούτσης είπε ότι δεν έχει υπόψη του κάτι τέτοιο, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η συζήτησή της θα γίνει χωρίς καμία βιασύνη.

«Καμία βιασύνη και καμία προπέτεια δεν υπάρχει ως προς τη συζήτησή της. Όλα είναι ανοικτά και αποσαφηνισμένα. Δεν υπάρχει καμία διάθεση η κυβέρνηση να προκαταλάβει ή να περιορίσει και να φιμώσει τους βουλευτές. Θα γίνει με άπλα η συζήτηση της στην επιτροπή, το ίδιο θα γίνει και στην Ολομέλεια» ανέφερε.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη