11 Ιαν 2019

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου

Ραγδαίες εξελίξεις δρομολογεί το απογευματινό ραντεβού των δύο
κυβερνητικών εταίρων, καθώς παρά τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις Καμμένου πως «δεν τελεί υπό παραίτηση», είναι προφανές ότι η κατάσταση στην συγκυβέρνηση θα ξεκαθαρίσει πολύ σύντομα.

Εξάλλου και στο Μέγαρο Μαξίμου παραδέχονται ότι αυτή η κατάσταση δεν... μπορεί να τραβήξει για πολύ και, ως εκ τούτου, ο καθένας θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του. Καταλύτη των εξελίξεων αναμένεται να αποτελέσει το αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίας στα Σκόπια, αναφορικά με την τελική επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και των συνταγματικών αλλαγών στην πΓΔΜ. Αν ο Ζόραν Ζάεφ βρει εκ νέου τους 80 βουλευτές και ολοκληρωθεί η διαδικασία, τότε θα δρομολογηθούν άμεσες και ραγδαίες εξελίξεις στην Αθήνα.

Πυρετός

Με άλλα λόγια, με τον έναν τρόπο ή τον άλλο απόψε ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος θα διεξαγάγουν την «τελική» συνεννόηση για το αν και κατά πόσον παραμένουν κυβερνητικοί εταίροι. Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει καθαρές αποφάσεις από τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και πλέον ο Πάνος Καμμένος θα πρέπει να απαντήσει καθαρά στο δίλημμα αν μένει ή αν φεύγει από την κυβέρνηση. Βεβαίως, δεν αποκλείεται ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων να ζητήσει από τον πρωθυπουργό παράταση του μορατόριουμ ως τον Μάρτιο ή ακόμη και δεσμεύσεις πως δε θα συμπεριληφθούν βουλευτές προερχόμενοι από το κόμμα του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, όλα αυτά θεωρούνται από το Μέγαρο Μαξίμου «δευτερεύουσας σημασίας» θέματα, υπό την έννοια ότι τώρα μένει να αποδειχθεί αν υπάρχει ή όχι κυβέρνηση και υπό ποια μορφή.
Στο πλαίσιο αυτό, όλα δείχνουν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να δηλώσει ο Πάνος Καμμένος ότι αποχωρεί απόψε από την κυβερνητική πλειοψηφία, εάν και εφόσον το αποτέλεσμα στην Βουλή των Σκοπίων είναι πως αναθεωρείται το Σύνταγμα με πλειοψηφία 2/3, όπως και απαιτείται.
Αυτή η εξέλιξη θα πυροδοτήσει κινήσεις από την πλευρά του πρωθυπουργού που έχουν ήδη προαναγγελθεί: δηλαδή, δεν αποκλείεται ακόμη και απόψε –ή, το αργότερο την Δευτέρα- ο Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει από την Βουλή επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ανοίγοντας τον δρόμο για δύο σενάρια: είτε να πάρει 151 ψήφους και, με ανασυντεθειμένη την κυβερνητική πλειοψηφία, να προχωρήσει σε έναν ευρύ ανασχηματισμό, είτε να μην συγκεντρώσει τον «μαγικό αριθμό» των 151 βουλευτών και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές με συντεταγμένο τρόπο και «εν ευθέτω χρόνω», όπως ο ίδιος τόνισε στην προχθεσινή του συνέντευξη.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι σήμερα ξεκινά η διαδικασία αποσαφήνισης του πολιτικού σκηνικού, η οποία το αργότερο ως τα μέσα της ερχόμενης Τετάρτης θα έχει ξεκαθαρίσει εντελώς.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη