16 Ιαν 2019

Δεν «βγαίνουν τα κουκιά» για το Σκοπιανό; Ποια θα είναι η στάση του Ποταμιού

Μπορεί στην παροχή Ψήφου Εμπιστοσύνης οι 151 ψήφοι να έχουν «κλειδώσει», έπειτα και
από την ανακοίνωση του Σπύρου Δανέλλη, ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα, όλα είναι ανοιχτά τόσο ως προς την αριθμητική, όσο και ως προς το χρόνο που θα έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.


Ένα σενάριο ήταν ότι η κύρωση θα γίνει με διαδικασία – εξπρές. Να έρθει στην Ολομέλεια ακόμη και την Πέμπτη και μέσα στο Σαββατοκύριακο όλες οι διαδικασίες να έχουν τελειώσει.

Το σενάριο αυτό δεν επιβεβαιωνόταν αν και όλα εξαρτώνται από το πότε θα γίνει η ρηματική διακοίνωση από την πλευρά των Σκοπίων.

Βεβαίως, μια διαδικασία - εξπρές για ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα αναμένεται να ανάψει φωτιές στο πολιτικό σκηνικό.

Ενδεχομένως η κυβέρνηση να θέλει να τελειώνει πριν από το συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Κυριακή στο Σύνταγμα για το Σκοπιανό.

Την Τρίτη η γειτονική χώρα πέρασε σε ΦΕΚ ο νόμος για τις συνταγματικές αλλαγές που πέρασαν με 81 βουλευτές, επομένως αίρονται το ένα μετά το άλλο τα εμπόδια.

Αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για άμεση έναρξη της κύρωσης της συμφωνίας από τη Νέα Δημοκρατία διαρρέουν ότι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα θεσμικά όπλα που έχουν για να την μπλοκάρουν.

Δηλαδή να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας ώστε να σταματήσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για δύο ημέρες. Μετά ξεκινά η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή με την ψηφοφορία να ολοκληρώνει τη διαδικασία.

Και μετά θα μπορεί η κυβέρνηση να φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Δεν «βγαίνουν τα κουκιά»

Όμως, εκεί που στην κυριολεξία έχουν πάρει φωτιά τα κόμματα, είναι στο ποιοι θα ψηφίσουν τη συμφωνία. Στο Ποτάμι ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις ώστε κανείς να μην ψηφίσει, παρά τη θετική στάση που έχουν εκφράσει οι Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης και Γιώργος Μαυρωτάς.

Συγκεκριμένα, στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σίγουροι για ψήφιση της συμφωνίας είναι η Κατερίνα Παπακώστα, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η Έλενα Κουντουρά και φυσικά ο Σπύρος Δανέλλης.

Ο αριθμός ανεβαίνει στους 149 και απαιτούνται άλλοι δύο για φτάσουμε στον αριθμό που θέλει η κυβέρνηση.

Με δεδομένο ότι ο Βασίλης Κόκκαλης και ο Κώστας Ζουράρις επιμένουν ότι δεν θα ψηφίσουν, παρά το γεγονός ότι θα δώσουν την Τετάρτη στήριξη στην κυβέρνηση, καταλύτης εξελίξεων είναι οι τρεις βουλευτές του Ποταμιού, δηλαδή Θεοδωράκης, Λυκούδης και Μαυρωτάς.

Έχουμε, λοιπόν, 149 βουλευτές σίγουρους, δύο που δεν θα ψηφίσουν αν και είναι κοντά στην κυβέρνηση και τρεις που το σκέφτονται. Ασφαλώς πρόκειται για θρίλερ που αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ώρες.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση πιέσει και προς άλλες κατευθύνσεις, προς άλλους βουλευτές που βρίσκονται στο ΚΙΝΑΛ. Είναι γνωστή η θέση του Θανάση Θεοχαρόπουλου υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, και δεν είναι γνωστό τι θα κάνει μέχρι την τελευταία στιγμή. Επίσης, διχασμένος εμφανίζεται κι ένας ακόμη βουλευτής από το ΚΙΝΑΛ.

Ίσως δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί και καμιά αρνητική για τον ΣΥΡΙΖΑ έκπληξη από βουλευτή του, αν και στην Κουμουνδούρου και το Μαξίμου τονίζουν ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι «μπετόν».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη