16 Ιαν 2019

Μάχη τώρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Όλα τα βλέμματα στο Ποτάμι

Μετά την αποστασία Δανέλλη ενισχύονται οι φυγόκεντρες τάσεις στη Σεβαστουπόλεως - Ποιοι είναι οι νέοι πρόθυμοι για το «151» - Τι δείχνουν οι σχεδιασμοί για το χρόνο
κατάθεσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή
Τα πολιτικά διλήμματα αναδεικνύονται αμείλικτά τα τελευταία 24ωρα. Η διαγραφή του Σπύρου Δανέλλη από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού-αν και μονόδρομος- δεν κάνει λιγότερο σύνθετα τα πράγματα. Εξάλλου, το Ποτάμι μετατράπηκε σε «ρυθμιστή» των εξελίξεων και το βάρος αυτό πέφτει βαρύ στους ώμους του Σταύρου Θεοδωράκη. Θρυαλλίδα για να αναδειχθούν τα στρατηγικά διλήμματα του Ποταμιού αλλά και οι φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος, αποδεικνύεται η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης σε συνδυασμό με την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η στάση του στη Βουλή δεν θα παίξει καταλυτικό ρόλο μόνο στο αν θα κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών ή αν θα κινδυνέψει να τιναχθεί στον αέρα. Ουσιαστικά σηματοδοτεί την πολιτική επιβίωσή του ή το πολιτικό τέλος μίας προσπάθειας που ξεκίνησε έξι χρόνια πριν με στόχο την συσπείρωση του μεταρρυθμιστικού κέντρου. Κατά πολλούς, αφορά και στη διατήρηση της πολιτικής αξιοπρέπειας ή όχι του ίδιου του επικεφαλής.

Μιλώντας χθες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο Θεοδωράκης απευθύνθηκε στον Σπύρο Δανέλλη, μετά την γνωστοποίηση της απόφασής του να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση παρά την κομματική γραμμή. «κ. Δανέλλη αυτό που κάνετε δεν είναι έγκλημα, είναι κάτι χειρότερο, είναι λάθος! Στο έγκλημα μπορεί να υπάρχει πάθος, ένστικτο, απερισκεψία. Στο λάθος όμως υπάρχει σκέψη, μελέτη, υπολογισμός», είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στον πρώην πια βουλευτή του τόνισε πως «Θέλω και εδώ να είμαι κατηγορηματικός. Δεν εξαγοράσθηκε. Ούτε λεφτά παζάρεψε – ούτε καρέκλα. Είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Αλλά αυτό δεν κάνει μικρότερο το λάθος του. Σε μια συνεχή έξαρση εγωισμού, έβαζε κάθε μέρα το τελευταίο διάστημα πάνω από όλα το δικό του θέλω».


Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στους υπόλοιπους βουλευτές που έχει χάσει: «Γιατί ο Δανέλλης δεν είναι ο μόνος. Είναι και ο Φωτήλας και ο Μπαργιώτας και ο Αχμέτ και η Μάρκου και ο Θεοχάρης. Αναφέρομαι μόνο σε αυτούς που έφυγαν από το Ποτάμι και όχι σε όλους όσοι άλλαξαν κόμματα. Αλήθεια; Τι σύμπτωση και αυτή! Όλοι πηγαίνουν σε μεγαλύτερα κόμματα και δεν βρίσκεται ένας -Ένας!- να πει ‘’η συνείδηση μου με οδηγεί να εγκαταλείψω το μεγάλο μου κόμμα και να πάω σε ένα μικρότερο’’». Θύμισε πως οι τελευταίες εκλογές έγιναν με λίστα σημειώνοντας πως «στη δική μας ηθική δεν πρέπει να επιτρέπεται σε έναν βουλευτή να αλλάζει κοινοβουλευτική ομάδα διάρκεια μιας θητείας. Στη συνέχει, επί της ουσίας απευθύνθηκε στο εσωτερικό του κόμματός του και στο πολιτικό ακροατήριό του. Έκανε έναν σύντομο απολογισμό για να εξηγήσει γιατί το Ποτάμι είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα: «Τα περισσότερα από αυτά που μας κατηγορούν: Ότι δεν έχουμε οργανώσεις, ότι έχουμε εθελοντές και όχι μέλη, δεν είναι αδυναμίες μας. Είναι συνειδητές επιλογές. - Συνειδητά το Ποτάμι δεν έστησε κομματικούς μηχανισμούς με αποσπασμένους δημοσίους υπαλλήλους. Έχουμε και εμείς το δικαίωμα να γεμίσουμε με αποσπασμένους υπαλλήλους όλη τη χώρα και δεν το κάνουμε.- Συνειδητά το Ποτάμι δεν άνοιξε γραφεία σε όλη τη χώρα να μαζεύει αιτήσεις και αιτήματα- Συνειδητά το Ποτάμι δεν παραβίασε την εκλογική νομοθεσία. Δεν έβαλε αφίσες και δεν ξόδεψε δανεικά και αγύριστα- Συνειδητά στο γραφείο μου στη Σεβαστουπόλεως η πόρτα είναι πάντα ανοιχτή. Δεν το λέω μεταφορικά. Το λέω κυριολεκτικά. Θέλαμε λοιπόν να κάνουμε ένα κόμμα αλλιώς, ανοιχτό – σύγχρονο – αντιγραφειοκρατικό! Και τα καταφέραμε» είπε.

Τέλος, ξεκαθάρισε πως η ψήφος εμπιστοσύνης είναι η κόκκινη γραμμή που το κόμμα του δεν θα περάσει. «Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση γιατί απέτυχε στα περισσότερα SOS κεφάλαια της χώρας: Δημόσια διοίκηση, παιδεία, δικαιοσύνη, ασφάλεια. Κατηγορώ λοιπόν τον Αλέξη Τσίπρα. Ο δρόμος που επιλέξατε κ. Τσίπρα είναι λάθος. Η συμπεριφορά του κ. Καμμένου επέβαλε να είχατε πάρει πολύ νωρίτερα τις αποφάσεις σας. Αλλά θέλατε μέχρι τέλους να παίζετε σε διπλό ταμπλό», κατέληξε.


Εκτός από την ψήφο εμπιστοσύνης, όμως, πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή. Συγκεκριμένα, ήδη γίνεται λόγος πως αιτία της επίσπευσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης συνδέεται με το γεγονός πως τα κείμενα των Συνταγματικών Τροπολογιών και του εφαρμοστικού νόμου που ψηφίστηκαν από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της χώρας στις 12 Ιανουαρίου. Δηλαδή το περασμένο Σάββατο. Τα κείμενα έχουν μεταφραστεί και με βάσει την ίδια τη συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται να την καταθέσει «χωρίς καθυστέρηση» στην Ελληνική Βουλή.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, όμως, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «δεν υπάρχει βιασύνη καθώς και ότι πρόκειται να υπάρξει συζήτηση επί της κύρωσης με άνεση χρόνου». Όπως και να έχει, σε δύσκολη θέση βρίσκονται οι βουλευτές του Ποταμιού μετά την επιβεβαίωση από τον Σπύρο Δανέλλη ότι θα είναι ο 151ος βουλευτής ο οποίος θα κρατήσει στη… ζωή την κυβέρνηση. Ψηφίζοντας τις Πρέσπες θα δώσουν την πολυπόθητη άφεση αμαρτιών στην κυβέρνηση. Αυτός είναι και ο λόγος που το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί με τεράστιο ενδιαφέρον τις ζυμώσεις που πραγματοποιούνται στο Ποτάμι. Μετράνε κουκιά. Εκτός από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να προστεθεί με βεβαιότητα η ψήφος του Σπύρου Δανέλλη, του Θανάση Παπαχριστόπουλου και της Κατερίνας Παπακώστα ενώ θετική ψήφο αναμένεται να δώσουν – αν και δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους – ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Ερωτηματικό παραμένει τι θα πράξει τελικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ως εκ τούτου, η στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού – πλην Δανέλλη – θα κρίνει το αποτέλεσμα! Ο επικεφαλής Σταύρος Θεοδωράκης βρίσκεται σε σύγχυση, χωρίς να έχει αποφασίσει ακόμα τί θα κάνει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γιώργος Μαυρωτάς θα ακολουθήσει τον Θεοδωράκη σε ό,τι αυτός αποφασίσει. Σε χθεσινές δηλώσεις του χαρακτήρισε «δυσάρεστη και στενάχωρη» την εξέλιξη με τη στάση του Σπύρου Δανέλλη, σημειώνοντας πως «με την αποσκίρτηση θολώνει το μήνυμα για το Ποτάμι». Ο Γρηγόρης Ψαριανός από την πλευρά του ανέφερε πως μετά τη δήλωση Δανέλλη, «όλοι μαζί τώρα θα αποφασίσουμε και ελπίζω να πάμε σε διαφορετική, ενιαία στάση για την Συμφωνία των Πρεσπών». Ο Ψαριανός ανήκει σε αυτούς της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού που δεν επιθυμούν να ψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών, θεωρώντας πως έτσι στηρίζουν την κυβέρνηση. Ο Γιώργος Αμυράς βρίσκεται πιο κοντά στην θέση του Ψαριανού. Τα δύο στελέχη του κόμματος δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο να ανεξαρτητοποιηθούν από το Ποτάμι, εφόσον οι υπόλοιποι τρεις (Στ. Θεοδωράκης, Γ. Μαυρωτάς και Σπ. Λυκούδης) αποφασίσουν να δώσουν θετική ψήφο στις Πρέσπες. Φέρονται, μάλιστα, να έχουν ενημερώσει για τις προθέσεις τους και το Σταύρο Θεοδωράκη. Από την άλλη, ο Σπύρος Λυκούδης βρίσκεται απέναντί τους φλερτάροντας με το «Ναι» στην συμφωνία των Πρεσπών.






protothema.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη