Οι εξελίξεις όσον αφορά την «αναβάθμιση» της Θεσσαλονίκης μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι ραγδαίες.
Την πρώτη Φλεβάρη, ο διευθύνων σύμβουλος της Αρχής Καινοτομίας του Ισραήλ Ααρών Ααρών (Aharon Aharon), επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη έπειτα από σχετικό αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ρεπορτάζ: Νεκτάριου Αρχοντίου
Σκοπός της συναντήσεως αυτής, ήταν εκτός από τις συζητήσεις για το λεγόμενο «Thess Intec», η συνεργασία με σκοπό την αναβάθμιση της Ζώνης Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης, που θα οδηγήσει στη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου για την περιοχή των Βαλκανίων.
Στη συνάντηση, συμμετείχαν η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου, ο αν. υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Παιδείας, Κώστας Φωτάκης, ο αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας και ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Κυριάκος Λουφάκης.
Μάλιστα ο κ. Φωτάκης, δήλωσε ξεκάθαρα πως «το νέου τύπου τεχνολογικό πάρκο στη Θεσσαλονίκη, ουσιαστικά θα αποτελέσει ένα ακόμα βήμα για τον κύριο κυβερνητικό στόχο, να γίνει η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων».
Λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση αυτή, έγινε μια νέα ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση, αφορά το Thessaloniki Regional Forum, που φέρει τίτλο- κρατηθείτε- «Προκλήσεις του σήμερα, προοπτικές του αύριο: Βαλκάνια 2030″.
Το 2030, να θυμίσουμε ότι είναι το έτος-ορόσημο για το ομώνυμο σχέδιο της Νέας Τάξης Πραγμάτων «ΑΤΖΕΝΤΑ 2030«, που πριν μερικές μέρες ακόυσαμε να αναφέρεται όχι από τα χείλη του Δημοσθένη Λιακόπουλου, αλλά από υφυπουργό του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στη Βουλή:
Εσείς τι λέτε; σύμπτωση και αυτό; Τα συμπεράσματα δικά σας.
Πάμε όμως να δούμε τι περιλαμβάνει η ανακοίνωση για το Thessaloniki Regional Forum.
Η συνεργασία είναι το «κλειδί» για την ευημερία, την ειρήνη και τη σταθερότητα των χωρών των Βαλκανίων, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις τοποθετήσεις των ομιλητών στην έναρξη των εργασιών του Thessaloniki Regional Forum «Προκλήσεις του σήμερα, προοπτικές του αύριο: Βαλκάνια 2030», που πραγματοποιείται από σήμερα μέχρι και την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Υπό αυτό το πρίσμα, διακεκριμένες προσωπικότητες από τους χώρους της πολιτικής και της οικονομίας, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, διπλωμάτες, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και μέλη της κοινωνίας των πολιτών συναντώνται στη Θεσσαλονίκη, για μια ανοιχτή συζήτηση γύρω από τις σύγχρονες προκλήσεις, το αύριο της ευρύτερης περιοχής, καθώς και την προσπάθεια αναζήτησης κοινών, βιώσιμων λύσεων για την Ευρωπαϊκή πορεία των Βαλκανίων.
(Οι «βιώσιμες λύσεις» που αναφέρει, δεν είναι άλλες από την εφαρμογή του απόλυτου εφιάλτη για τους ανθρώπους, του σχεδίου ΑΤΖΕΝΤΑ 2030 όπως καταλαβαίνετε.)
Ευτυχής που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Κροατίας Ίβο Γιοσίποβιτς, επισημαίνοντας – σε δηλώσεις του στο περιθώριο των εργασιών του φόρουμ – ότι «η περιοχή μας, τα Βαλκάνια βρίσκονται σε πολύ μεγάλη αναταραχή και ελπίζω ότι θα βρούμε τον βηματισμό μας, ότι τα Βαλκάνια θα έρθουν πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα ξεπεράσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα μέσα από τη συνεργασία«.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Γιοσίποβιτς, τόνισε ότι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ένταξη στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας χωρών των Δυτικών Βαλκανίων θα συμβάλλει «στη δημιουργία συνθηκών ειρήνης στην περιοχή», καθώς – όπως είπε – «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων». Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι μία τέτοια εξέλιξη (η διεύρυνση της ΕΕ) θα συνεισφέρει πάρα πολύ στην ευημερία της ευρύτερης περιοχής και τόνισε ότι ελπίζει να γίνει το συντομότερο δυνατό.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης – υπό την αιγίδα του οποίου διοργανώνεται το φόρουμ – επισήμανε ότι η Θεσσαλονίκη διεκδικεί έναν πρώτο ρόλο στην περιοχή για να αποδείξει ότι δεν είναι τυχαία η μητρόπολη των Βαλκανίων. Πρόσθεσε, δε, ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών ανέδειξε τον ρόλο της Ελλάδας για την αποκατάσταση μιας πιο ήρεμης κατάστασης στα Βαλκάνια. «Να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και να πάμε μπροστά. Η Θεσσαλονίκη αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε πρώτη βεβαίως η ελληνική κυβέρνηση για να πάμε μπροστά«, είπε.
Ο πρόεδρος του Thessaloniki Regional Forum Γιάννης Λαγκώνας, σημείωσε ότι είναι μια πρωτοβουλία με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και σκοπό έχει να φέρει τα Βαλκάνια κοντά, ενώ ο διευθυντής του Κωνσταντίνος Φουτζόπουλος, τόνισε ότι «έχουμε υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από τα Βαλκάνια (από Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ελλάδα,Κροατία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Bόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Σερβία και Σλοβενία)».
Οι προκλήσεις (στα Βαλκάνια) είναι οικονομικές, γεωπολιτικές, ανθρωπιστικές, κοινωνικές , πρόσθεσε ο κ. Φουτζόπουλος και συμπλήρωσε ότι «ελπίζουμε να είναι μια παραγωγική διαδικασία και να βγουν παραγωγικά αποτελέσματα».
Όπως βλέπετε, έβαλαν όλα τα προβλήματα σε ένα τσουβάλι, για να παρουσιάσουν κατόπιν σαν μάνα εξ ουρανού τη λύση της «βιώσιμης ανάπτυξης», που θα λύσει όλα τα παραπάνω προβλήματα και που δεν είναι η άλλη, παρά η ολοκληρωτική εφαρμογή της ΑΤΖΕΝΤΑ 2030, η οποία όπως διαβάσατε σε προηγούμενο άρθρο μας, είναι το «κοινό παγκόσμιο όραμα» με τις ευλογίες του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη – διαχρονικό οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής – αποτελεί βάση του Φόρουμ, τονίζει ακόμη περισσότερο τη σημασία και τους στόχους της διοργάνωσης.
Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του τριημέρου είναι η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, ο ρόλος άλλων περιφερειακών και διεθνών παραγόντων, η νέα οικονομική ατζέντα για τα Βαλκάνια και η βελτίωση της περιφερειακής διασύνδεσης, η επέκταση της Ενεργειακής Ένωσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, η διαχείριση των προσφυγικών ροών, η καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων και η προάσπιση της δημοκρατίας στην ψηφιακή εποχή και η διπλωματία των πόλεων.
Το Thessaloniki Regional Forum αποτελεί μια ανεξάρτητη μη – πολιτική, μη – κερδοσκοπική πρωτοβουλία, που έχει στόχο να συνεισφέρει στην ειρηνική επίλυση των περιφερειακών διαφορών και την εμβάθυνση της συνεργασίας στα Βαλκάνια, καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση του Ευρωπαϊκού οράματος και της περιφερειακής συνεργασίας, μέσω ενός συνεχούς ανοιχτού και προοδευτικού διαλόγου, λένε οι διοργανωτές.
Ενδιαφέρον έχει να σας δείξουμε και το πρόγραμμα της εκδήλωσης:
Σίγουρα μετά από όσο διαβάσατε θα αναρωτιέστε τι σχεδιάζουν να κάνουν με όλα τα παραπάνω.
Μα φυσικά, αυτό που είπε και ο υπηρέτης της Νέας Τάξης, Τζόρτζ Σόρος: Βαλκανική Ένωση με πρωτεύουσα την ανεξάρτητη από την Ελλάδα Θεσσαλονίκη. Θυμηθείτε:
Είδατε πως ταιριάζουν όλα και πως πάλι δικαιώνεται ο Λιακόπουλος;
(φώτο: Eurokinissi)
el.gr