19 Φεβ 2019

Εισαγγελική παρέμβαση για την τηλεφωνική υποκλοπή της συνομιλίας Πολάκη - Στουρνάρα

Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών,
Ευάγγελου Ιωαννίδη, προκάλεσε η δημοσιοποίηση της συνομιλίας του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, με τον πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, η οποία αφορούσε στο δάνειο των 100.000 ευρώ που έλαβε ο πρώτος από την Τράπεζα Αττικής.

Ο Ευάγγελος Ιωαννίδης διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διερευνηθεί κατ' αρχάς αν καταγράφηκε η συνομιλία χωρίς συναίνεση και εφόσον διαπιστωθεί κάτι τέτοιο να εξεταστεί στη συνέχεια το πώς έγινε η διαρροή αυτής σε ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης.


Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι όσον αφορά στην πρώτη περίπτωση, εάν δηλαδή υπάρξουν ενδείξεις πως η καταγραφή έγινε από τον Παύλο Πολάκη, τότε η δικογραφία θα διαβιβαστεί στη Βουλή για τις δικές της ενέργειες, καθώς, όπως προβλέπεται, η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να ασχοληθεί περαιτέρω όταν σε μία υπόθεση υπάρχει εμπλοκή υπουργού.

Βασικός μάρτυρας για την πορεία της υπόθεσης θα αναδεχθεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς, όπως σημείωναν δικαστικές πηγές, στην περίπτωση, που επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, ότι ο Παύλος Πολάκης ήταν εκείνος που ηχογράφησε και έδωσε στη δημοσιότητα την ιδιωτική τους συνομιλία, τότε η Βουλή θα έχει το λόγο για την άρση της βουλευτικής του ασυλίας του, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες δίωξης από τη δικαιοσύνη σε βάρος του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για κατηγορίες που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος.

Να σημειωθεί πως η καταγραφή συνομιλίας αν δεν έχει τη συναίνεση του άλλου προσώπου αποτελεί βαρύτατο αδίκημα, σύμφωνα με το άρθρο 370Α του Ποινικού Κώδικα, το οποίο επισύρει κάθειρξη μέχρι δέκα έτη.

Με βάση άλλωστε αυτό το άρθρο ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, διέταξε τη διενέργεια της ποινικής έρευνας ώστε να εξακριβώσει εάν υπήρξε συναίνεση του Γιάννη Στουρνάρα για την καταγραφή της συνομιλίας ή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τον κατέγραφε εν αγνοία του, διαπράττοντας έτσι ποινικό αδίκημα.

Συγκεκριμένα το εν λόγω άρθρο περιλαμβάνει:

1. Όποιος αθέμιτα παγιδεύει ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο παρεμβαίνει σε συσκευή, σύνδεση ή δίκτυο παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας ή σε σύστημα υλικού ή λογισμικού, που χρησιμοποιείται για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών, με σκοπό ο ίδιος ή άλλος να πληροφορηθεί ή να αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο τηλεφωνικής συνδιάλεξης μεταξύ τρίτων ή τα στοιχεία της θέσης και κίνησης της εν λόγω επικοινωνίας, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου και όταν ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου.

2. Όποιος αθέμιτα παρακολουθεί με ειδικά τεχνικά μέσα ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα προφορική συνομιλία μεταξύ τρίτων ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα μη δημόσια πράξη άλλου, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου και όταν ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της συνομιλίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου.

3. Με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών τιμωρείται όποιος κάνει χρήση της πληροφορίας ή του υλικού φορέα επί του οποίου αυτή έχει αποτυπωθεί με τους τρόπους που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 αυτού του άρθρου.

4. Αν ο δράστης των πράξεων των παραγράφων 1, 2 και 3 αυτού του άρθρου είναι πάροχος υπηρεσιών τηλεφωνίας ή νόμιμος εκπρόσωπος αυτού ή μέλος της διοίκησης ή υπεύθυνος διασφάλισης του απορρήτου ή εργαζόμενος ή συνεργάτης του παρόχου ή ενεργεί ιδιωτικές έρευνες ή τελεί τις πράξεις αυτές κατ' επάγγελμα ή κατά συνήθεια ή απέβλεπε στην είσπραξη αμοιβής, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών και χρηματική ποινή από πενήντα πέντε χιλιάδες (55.000) μέχρι διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ.

5. Αν οι πράξεις των παραγράφων 1 και 3 αυτού του άρθρου συνεπάγονται παραβίαση στρατιωτικού ή διπλωματικού απορρήτου ή αφορούν απόρρητο που αναφέρεται στην ασφάλεια του κράτους ή την ασφάλεια εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, τιμωρούνται κατά τα άρθρα 146 και 147 του Ποινικού Κώδικα.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη