13 Μαρ 2019

Πρόσωπο με πρόσωπο με τη συντριβή ο ΣΥΡΙΖΑ: Αλλάζουν ονόματα, αναζητούν νέα ρετάλια και «προθύμους»

Βλέποντας πλέον τον χρόνο να τελειώνει και με την εκλογική συντριβή να φαίνεται πλέον
όλο και πιο ξεκάθαρη, το κυβερνών κόμμα θα παίξει τις επόμενες ημέρες τα τελευταία του χαρτιά προκειμένου να σώσει ότι προλαβαίνει για τις εθνικές εκλογές.

Όσο κι αν οι κομματικές διαρροές της Κουμουδούρου σε φιλικά έντυπα και διαδικτυακά ΜΜΕ προσπαθούν να εμφυσήσουν μια κάποια αισιοδοξία στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, οι δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούν στο Μαξίμου σκεπάζουν την οποαδήποτε ηλιαχτίδα αισιοδοξίας.


Το λεγόμενο «άνοιγμα στην Κεντροαριστερά» και το εγχείρημα δημιουργίας ενός «προοδευτικού μετώπου», όπως λέγεται με υποκριτικό τρόπο η επιδίωξη άλωσης του Κινήματος Αλλαγής, προς το παρόν φαίνεται να έχει συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του χώρου αυτού αντί να τους ωθήσει προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, με τη Βόρεια Ελλάδα να μοιάζει πλέον με απόρθητο κάστρο για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι σκέψεις για τις εκλογές γίνονται αρκετά περίπλοκες.

Κυβερνητικά στελέχη προκρίνουν με ένταση τον Οκτώβριο λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να πάμε τον Μάιο με τη μισή Ελλάδα εναντίον μας».

Θεωρούν τον χρόνο μέχρι τις ευρωεκλογές απελπιστικά λίγο για να γυρίσει το κλίμα στη Μακεδονία και υποστηρίζουν ότι μέχρι το φθινόπωρο με τη βοήθεια στοχευμένων ενεργειών, όπως η διοχέτευση προγραμμάτων στη Βόρεια Ελλάδα, ίσως αλλάξει τη κατάσταση.

Στο σενάριο, πάντως, που όντως οι εθνικές εκλογές διενεργηθούν τον Οκτώβριο ο Αλέξης Τσίπρας τζογάρει να βρεθεί μπροστά στο σκηνικό ήττας τον Μάιο, μη ανατρέποντας τα δημοσκοπικά προβλεπόμενα στις αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές, χάνοντας με μη διαχειρίσιμη διαφορά.

Παρά ταύτα, από το Μέγαρο Μαξίμου δίνουν εμμονική «μάχη» να δημιουργηθεί ένα κλίμα σχηματισμού προοδευτικού μετώπου στην Ελλάδα, με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η σπαζοκεφαλιά, για την κυβέρνηση, παραμένει η απουσία ονομάτων που θα κάνουν την έκπληξη, διότι αναγνωρίζουν ότι η «γέφυρα» δεν μπορεί να γίνει με τον κ. Νίκο Μπίστη ή με μεταγραφές των κ.κ. Αγγελου Τόλκα και Θάνου Μωραΐτη στο υπουργικό συμβούλιο.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η αλλαγή του ονόματος σε «ΣΥΡΙΖΑ-προοδευτική συμμαχία», που θα αποτελέσει το λογότυπο του κυβερνώντος κόμματος και θα εμφανιστεί στις αφίσες των ευρωεκλογών.

Παρ' όλα αυτά, η αλλαγή θα περιοριστεί μόνο στην συγκεκριμένη περίοδο καθώς η μετονομσία κόμματος είναι μια δύσκολη υπόθεση που εμπλέκει- μεταξύ άλλων- και τις φορολογικές αρχές και ο χρόνος πιέζει. Ήδη όμως η συζήτηση έχει αρχίσει.

Και θα συνεχιστεί. Άλλωστε η νέα ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ανταποκρίνεται και στα ευρύτερα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα για επανατοποθέτηση του κυβερνώντος κόμματος στον πολιτικό χάρτη.

Με άλλα λόγια, για την μετακόμιση του ΣΥΡΙΖΑ απο τον χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς, στον χώρο της κεντροαριστεράς. Το πρώτο βήμα γίνεται με την αλλαγή του ονόματος για την μάχη των ευρωεκλογών, έστω και μόνο στις αφίσες, που θα συνδυαστεί με μια συντονισμένη προσπάθεια για προσεταιρισμό των κεντροαριστερών ψηφοφόρων, με όχημα κινήσεις όπως η Γέφυρα, βασικό προπαγανδιστικό όπλο την Συμφωνία των Πρεσπών, που υποτίθεται οτι επαναγοράσει τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ευρωπαϊκής αριστεράς και εθνικιστικής δεξιάς, ενώ ρόλο συντονιστή θα παίξουν οι διάφοροι «πρόθυμοι», που είτε συμμετέχουν στις κινήσεις για τη σύγκλιση της κεντροαριστεράς, είτε προσχωρούν στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ.




lykavitos.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη