15 Απρ 2019

40 ημέρες πριν τις πρώτες κάλπες, κυβέρνηση σε απόγνωση: Συντροφικά «μαχαιρώματα», τραγελαφικές γκάφες, «απασφαλισμένος» Κοτζιάς

Ήταν ένα ακόμα δύσκολο σαββατοκύριακο για το κυβερνητικό στρατόπεδο, 40 ημέρες
πριν από τις πρώτες κρίσιμες εκλογές.

Νέες δημοσκοπήσεις-«κόλαφος», αυτή τη φορά για τους περιφερειάρχειες, άγριο κράξιμο για τις Πρέσπες στην Κατερίνη αλλά και ένας απασφαλισμένος Νίκος Κοτζιάς ο οποίος έβαλε το κερασάκι στην κυβερνητική τούρτα...


Εκτός από τα νέα σοβαρά πυρά κατά του πρώην κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, ο πρώην υπουργός εξωτερικών άφησε βαρύτατες αιχμές κατά της κυβέρνησης καθώς υπογράμμισε ότι λείπει η θετική ατζέντα από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ενώ ξεκαθάρισε, στέλνοντας σαφή μήνυμα προς το Μαξίμου, ότι το ΠΡΑΤΤΩ δεν προσφέρει ούτε λευκή επιταγή, ούτε επ΄αόριστον στήριξη.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο κ. Κοτζιάς πέρασε στην αντεπίθεση σημειώνοντας ότι ο ίδιος έχει μια βαθιά αντίληψη ότι η αριστερά – όπως λέει – δεν ήταν μόνο «αντί».

Η αριστερά, ανέφερε, «που αντιλαμβανόμουν εγώ και ο τρόπος που έκανε εξωτερική πολιτική είχε πάντα μία θετική ατζέντα» προσθέτοντας ότι αυτή λείπει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα έσπευσε να να δηλώσει ότι για αυτόν τον λόγο το ΠΡΑΤΤΩ δεν δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε λευκή επιταγή, ούτε επ΄ αόριστον στήριξη.

Ο κ. Κοτζιάς δεν παρέλειψε να στείλει μηνύματα και για τον τρόπο χειρισμού από την κυβέρνηση για την υπόθεση Novartis. «Έχω ένα πρόβλημα, όταν η σκανδαλολογία είναι υποκατάστατο της θετικής ατζέντας δεν μου αρέσει.

Εάν τα σκάνδαλα υπάρχουν -που πιστεύω ότι υπάρχουν- και έχουν αποδειχθεί, πρέπει να βοηθηθεί η γενική ατμόσφαιρα να κάνει αποδεκτό ότι πρέπει να τελειώνουμε με τους φορείς των σκανδάλων.

Δεν μπορεί όμως να γίνεται μοναδικό θέμα αντιπαράθεσης. Αυτό δείχνει ένα γήπεδο το οποίο, σας θυμίζω, την περίοδο ‘89-93 δεν το κέρδισε η Αριστερά».


Την ίδια στιγμή απανωτές κυβερνητικές γκάφες προκαλούν όχι μόνο γέλιο αλλά και οργή. Το ξεκίνημα έγινε βεβαίως με τον εναγκαλισμό του Π. Κουρουμπλή με τον ιεράρχη Αμβρόσιοκαι τον τσακωμό του υποψήφιου ευρωβουλευτή με τον Πάνο Σκουρλέτη.

Στη συνέχεια ήταν όλη η φιέστα με τα δάκρυα της Δούρου την Παρασκευή το βράδυ. Στο διαδίκτυο έγινε χαμός για μια περιφερειάρχη που δεν έχει συναίσθηση της κατάστασης αλλά και για μια πολιτικό που πνέει τα λοίσθια ως προς την καριέρα της, τουλάχιστον στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Η εικόνα ενός Τσίπρα με τη Δούρου να πανηγυρίζουν λίγους μήνες μετά τους 100 νεκρούς στο Μάτι και χωρίς ίχνος μεταμέλειας ή έκφρασης συγγνώμης, σχολιάζεται ήδη αρνητικά από όλο τον κόσμο.

Δεν πέρασαν παρά λίγα 24ωρα για να έρθει και νέα επικοινωνιακή γκάφα, αυτή τη φορά από την Κ. Παπακώστα και μετά από τον υποψήφιο για την Αθήνα, Ν. Ηλιόπουλο. Η… Μονμάρτη της πρωτεύουσας, δηλαδή τα Εξάρχεια προκάλεσαν απίθανο γέλιο αλλά έδωσαν την αφορμή για να αντιληφθεί ο κόσμος ότι βρίσκονται εκτός πραγματικότητας, ακόμη και νέοι άνθρωποι.

Όταν στα Εξάρχεια συμβαίνουν σχεδόν 15 σοβαρές επιθέσεις κουκουλοφόρων το μήνα. Όταν η συνοικία αυτή έχει εγκαταλειφθεί στο έλεος των μπαχαλάκηδων, των εμπόρων ναρκωτικών αλλά και της «πολιτοφυλακής» που κυκλοφορεί με καλάσνικοφ το να βγαίνει μια υπουργός δημόσιας τάξης κι ένας νέος άνθρωπος που διεκδικεί τη δημαρχία και να μιλούν για Μονμάρτη, είναι τουλάχιστον αστείο.

Το ουσιαστικό αλλά και επικοινωνιακό Βατερλώ καλύπτει την έτσι κι αλλιώς σαθρή υπόθεση της Novartis ενώ έρχεται και το σκάνδαλο Πετσίτη με τις συνεχείς αποκαλύψεις, να τινάξουν στον αέρα το αφήγημα Τσίπρα για μάχη κατά της ακροδεξιάς, του παλαιού πολιτικού συστήματος και για νέα νίκη του προοδευτικού μετώπου.


Οι δύο μεγάλοι πονοκέφαλοι Τσίπρα

Ο «Γολογοθάς» μέχρι την Σταύρωση, αλλά χωρίς ελπίδες Ανάστασης, έχει ξεκινήσει Όπως αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» ο Αγγελος Κωβαίος, οι μεγαλύτεροι πονοκέφαλοι για τον κ. Τσίπρα αυτή την περίοδο έχουν ονοματεπώνυμα: Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η περίπτωση του πάλαι ποτέ διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού μοιάζει με μια πολιτική ωρολογιακή βόμβα. Τα όσα αποκαλύπτονται με καταιγιστικούς ρυθμούς για τις δραστηριότητες του πρώην στενού συνεργάτη του υπουργού ΨΗΠΤΕ Μανώλη Πετσίτη έχουν προκαλέσει αναστάτωση στον κλειστό κύκλο του Μεγάρου Μαξίμου.

Διαφορετικής φύσεως είναι το πρόβλημα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο υπουργός Οικονομικών έχει «ανεβάσει ταχύτητα» και παρεμβαίνει πλέον σχεδόν καθημερινώς, έπειτα από ένα διάστημα απουσίας από τη δημοσιότητα.

Στέλνει μηνύματα, δηλώνει με σαφήνεια τη διαφωνία του με την ηγεσία σε κεντρικές επιλογές, ενώ προσφάτως προεξόφλησε εμμέσως πλην σαφώς την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι δεν συμφωνεί με την άποψη πως θα παραδώσει στη ΝΔ καμένη γη.

Αίσθηση προκάλεσε δε η δήλωσή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει ως Αριστερά στις εκλογές και ότι δεν πρόκειται να γίνει ένα κόμμα-σούπα. Δύο ημέρες νωρίτερα βρισκόταν και παρατηρούσε μάλλον αδιάφορος τη σύναξη του Γαλατσίου, στην οποία πρωταγωνίστησαν οι όψιμοι θαυμαστές του Πρωθυπουργού από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Με όλα αυτά τα προβλήματα να ταλανίζουν τον πρωθυπουργό, δεν αποκλείονται εξελίξεις που ενδεχομένως να προκαλέσουν έκπληξη. Προς το παρόν όλοι περιμένουν πότε ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει τα υπόλοιπα ονόματα του ευρωψηφοδελτίου, εκεί όπου αναζητά τον «κράχτη» για να διασώσει τα προσχήματα.




 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη