26 Απρ 2019

Αποκάλυψη «βόμβα»: Μυστικές συνομιλίες Σόρος με Ευρωπαίους αξιωματούχους για…

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί είχε συζητήσεις με τον πρώην πρωθυπουργό του
Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλερ και τον αμφιλεγόμενο δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος, σχετικά με δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, αλλά η Κομισιόν προσπαθεί να το κρατήσει κρυφό.

Ο Μοσκοβισί, σύμφωνα με το sputniknews, υπεύθυνος για την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική της ΕΕ, συνάντησε αρκετούς πολιτικούς ηγέτες και κορυφαίους επιχειρηματίες στο περιθώριο του 22ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξήχθη από τις 22 έως τις 25 Ιανουαρίου στις ελβετικές Άλπεις.
Στη συνέχεια, η Κομισιόν δημοσίευσε περίληψη με το ποιους και με τι αντικείμενο συνάντηση και την ονομασία «μία γρήγορη ανάγνωση, σύντομων συναντήσεων μιάμισης μέρας υπό το μηδέν στο Νταβός».



Το έγγραφο περιέχει μία σειρά από ενδιαφέρουσες σύντομες αναφορές σε εμπιστευτικές πληροφορίες, για παράδειγμα, μεγάλοι επενδυτές βλέπουν την ένταση στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ «ως κύριο παγκόσμιο κίνδυνο» και εκτιμούν ότι οι βασικότεροι κίνδυνοι στην Ευρώπη είναι η Ιταλία και το Brexit, αλλά είναι «μάλλον αισιόδοξοι» σχετικά με την «μεταρρυθμιστική ατζέντα» του Μακρόν.

Ωστόσο, εμπιστευτικά σημεία του email έχουν αφαιρεθεί ή αποκρυβεί — εκτενώς μετά την πρόταση «Σόρος και Μπλερ: συζητήσεις με τους δύο πρώτους υποστηρικτές για μία «ψηφοφορία πολιτών», όπου έχουν σβηστεί εντελώς έξι γραμμές.



Κομμάτια του ενημερωτικού για τις συναντήσεις του Μοσκοβισί έχουν σβηστεί

Ως πρωθυπουργός ο Μπλερ ήταν απόλυτα υπέρ της ΕΕ — αν δεν ήταν οι εκκλήσεις του τότε προέδρου των Εργατικών Γκόρντον Μπράουν, το Ηνωμένο Βασίλειο θα είχε προσχωρήσει στο ευρώ- και επικριτής του Brexit, ενώ υποστήριζε τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, μετά την ψηφοφορία τον Ιούνιο του 2016. Ο Σόρος επίσης υπήρξε αντίπαλος της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και έχει προσφέρει εκατομμύρια στο Best for Britain, ομάδα που πιέζει επιθετικά υπέρ μίας «ψηφοφορίας πολιτών».


Συνωμοσία της Σιωπής

Στη συνέντευξη Τύπου της ΕΕ στις 25 Ιανουαρίου, Ούγγρος δημοσιογράφος είχε ρωτήσει για τις λεπτομέρειες της συνάντησης αλλά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει «τις πολλές επαφές που γίνονται στο Νταβός» — παρότι ισχυρίστηκε ότι η Κομισιόν διατηρούσε «ένα άνευ προηγουμένου κύμα διαφάνειας» με το να αποκαλύπτει με συνέπεια συναντήσεις επιτρόπων με ομάδες συμφερόντων.

Πρόσθεσαν ότι «όλα γίνονται στο φως της ημέρας προκειμένου ο καθένας να τα δει και να σχηματίσει άποψη» — αλλά οι συναντήσεις του Μοσκοβισί με Μπλερ και Σόρος δεν περιλαμβάνονταν στη λίστα του αρχείου του επιτρόπου με τις «συναντήσεις με οργανισμούς και αυτοαπασχολούμενους» τρεις μήνες μετά το Φόρουμ.

Σε επιστολή που εκδόθηκε στις 15 Απριλίου, η Κομισιόν εξηγεί ότι ήταν απαραίτητο να σβήσει σημεία του email εξαιτίας διάφορων εξαιρέσεων — συγκεκριμένα, υπήρχε ο κίνδυνος παραβιάσεων της ιδιωτικότητας και πρόκλησης πλήγματος «στη διαδικασία λήψης αποφάσεων» του θεσμού.

«Κοιτάξαμε προσεκτικά το κείμενο και κρίναμε ότι δεν θα υπήρχε υπέρτερο δημόσιο συμφέρον για την αποκάλυψη αυτών των σημείων του εγγράφου» καταλήγει η επιστολή.

Ο Μοσκοβισί δεν είναι ο μόνος επίτροπος που είχε συνάντηση με τον Μπλερ τους τελευταίους μήνες — ο αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό τον Νοέμβριο του 2018 στο Ινστιτούτο Τόνι Μπλερ για την Κλιματική Αλλαγή.

Παρόλα αυτά η Κομισιόν ισχυρίζεται ότι δεν κατέχει έγγραφα σχετικά με την συνάντηση — ούτε πρακτικά, ούτε παρουσιάσεις ή ακόμα και email που να αφορούν την οργάνωση της συνόδου.

ΠΗΓΗ:sputniknews

crashonline
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη