16 Απρ 2019

Κυβέρνηση σε αποδρομή: Τα συντροφικά αλληλοκαρφώματα, η αμηχανία Τσίπρα και το «βαρίδι» του Παππά

Τεσσερισήμισι χρόνια η κυβέρνηση έχει περάσει πολλές δύσκολες περιόδους αλλά η
τελευταία μάλλον είναι η χειρότερη ακόμα και από εκείνον τον Ιανουάριο του 2015.

Ούτε το δραματικό πρώτο καλοκαίρι με το δημοψήφισμα, τον κίνδυνο χρεοκοπίας και την υπογραφή του μνημονίου, δεν ήταν τόσο τραγική η εικόνα που εκπέμπει και ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του.


Το 2015 μπορεί να έκαναν την κωλοτούμπα, η οποία έγινε πλέον διεθνής όρος, είχαν ωστόσο την ανοχή μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού. Κάτι που αποδείχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε ο Αλέξης Τσίπρας και η αριστερά στην εξουσία για πρώτη φορά ήταν ακόμη κάτι «φρέσκο», δεν είχε φθαρεί, δεν υπήρχαν γκρίνιες, ούτε σκάνδαλα να σκιάζουν την κυβέρνηση.

Αυτό που περνά το κυβερνών κόμμα, κυρίως μετά το φετινό τραγικό καλοκαίρι, αποτυπώθηκε και μέσα από το πρόσωπο και τις αμήχανες απαντήσεις του Αλέξη Τσίπρα στη χθεσινή του συνέντευξη στον ANT1.

Σε μία κρίσιμη καμπή, που ο ΣΥΡΙΖΑ ταλανίζεται από εσωτερικές συγκρούσεις και οι δημοσκοπήσεις παγιώνουν τη διαφορά από τη ΝΔ σχεδόν σε διψήφια ποσοστά, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να πάρει πάνω του την προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του, σε μία ύστατη προσπάθεια ενίσχυσης του ηθικού στις τάξεις του κυβερνητικού στρατοπέδου.

Η συνέντευξη του σήμανε ουσιαστικά την ύστατη αντεπίθεση του κυβερνώντος κόμματος για την αλλαγή των δυσμενών δημοσκοπικών συσχετισμών.

Ο κ. Τσίπρας ανέβασε τους τόνους πολιτικής οξύτητας, με σαφή στόχο να συσπειρώσει την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, που παραμένει σχετικά απαθής μέχρι τώρα απέναντι στα διακυβεύματα, που θέτει το κυβερνών κόμμα ενόψει των ευρωεκλογών.

Την ίδια ώρα κράτησε για το φόβο των Ιουδαίων μία προσεκτική στάση στην υπόθεση Πετσίτη, καλώντας τους πάντες να παρουσιάσουν στοιχεία, εφόσον διαθέτουν.

«Εμείς είμαστε ανοιχτοί να δουν λογαριασμούς, να δουν πώς ζούμε. Αν υπάρχει οποιοδήποτε σκάνδαλο που αφορά δημόσιο χρήμα να μας το πούνε» σημείωσε χαρακτηριστικά. Μίλησε πάντως για «Πετσιτιάδα», την οποία χρησιμοποιεί η ΝΔ για να κάνει αντιπολίτευση. «Κονταροχτυπιόμαστε σκάνδαλα και σκανδαλολογία και πετσιτολογία. Πετσίτης για πάσα νόσο» είπε.



Επειτα από 4,5 χρόνια στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε όλα προβλήματα και τις παθογένειες που εμφανίζουν κόμματα με πολύ περισσότερο χρόνο στην κυβέρνηση.

Η φθορά είναι ραγδαία, τα προβλήματα είναι τεράστια και 40 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση μοιάζει να έχει διαλυθεί.

Για το λόγο αυτό εσπευσμένα βγαίνει μπροστά ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και κορυφαία στελέχη που θα πυκνώσουν τις παρουσίες τους σε διάφορες πόλεις της χώρας αλλά και στην τηλεόραση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τη Μεγάλη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές, αφού πρώτα ανακοινωθούν τα πέντε πρόσωπα που απομένουν για να κλείσει το ευρωψηφοδέλτιο.

Με την πλήρωση των 5 κενών θέσεων θα προσπαθήσει να αντιστρέψει το κλίμα, παρουσιάζοντας κάποιους «κράχτες» που θα τραβήξουν το προεκλογικό κουπί μέχρι τις 26 Μαίου.

Όμως, όσες περιοδείες κι αν κάνει ο ίδιος και τα κορυφαία στελέχη, αυτό που προέχει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να αναστραφεί η εικόνα διάλυσης που εμφανίζει.

Κάθε ημέρα κι ένα «επεισόδιο» έρχεται να προστεθεί στο κλίμα εσωστρέφειας και διάλυσης που επικρατεί.

Τη Δευτέρα π.χ. ήρθε να επιβεβαιωθεί το εμφυλιοπολεμικό κλίμα στις τάξεις του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κ. Αρβανίτη να καταφέρεται κατά του Π. Κουρουμπλή για τις αγκαλιές με τον Αμβρόσιο. Ο πρώην δημοσιογράφος της ΕΡΤ, κάνοντας κριτική από… αριστερά προστέθηκε στους «ανταγωνιστές» του Κουρουμπλήπου ξεσπάθωσαν μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών του μητροπολίτη Αμβρόσιου με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή.

Πριν καν παρουσιαστεί επίσημα το ευρωψηφοδέλτιο και στον ΣΥΡΙΖΑ είναι όλοι… μια ωραία ατμόσφαιρα.

Ισως, όμως αυτό να είναι το λιγότερο επώδυνο για την κυβέρνηση καθώς υπάρχουν και πιο σοβαρά.

Όπως π.χ. το διαρκές άδειασμα του Νίκου Παππά ο οποίος μοιάζει απομονωμένος και στοχοποιημένος για το σκάνδαλο Πετσίτη, ακόμη και από τους συντρόφους του.

Πρώτα ο Τζανακόπουλος, μετά ο Σκουρλέτης, τη Δευτέρα ο βουλευτής Σάκης Παπαδόπουλος παίρνουν αποστάσεις από τον άλλοτε ισχυρό άνδρα του Μαξίμου, με αφορμή το σκάνδαλο Πετσίτη. Και είναι γεγονός ότι κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει στις σχέσεις Τσίπρα – Παππά με τον πρώτο να μην μπορεί να διώξει τον δεύτερο, αλλά να τον θεωρεί βαρίδι με το οποίο είναι αναγκασμένος να πορευτεί μέχρι τέλους.

Η εικόνα του πρωθυπουργού να πανηγυρίζει με τη Ρένα Δούρου, έκανε ζημιά στο επικοινωνιακό προφίλ της κυβέρνησης ενώ ακόμη χειρότερη έγινε η κατάσταση με τα Εξάρχεια, τα διαρκή επεισόδια, το φιάσκο με τους λιμενικούς και βεβαίως τις δηλώσεις της Κατερίνας Παπακώστα για την… Μονμάρτη της Αθήνας.

Ετσι, λοιπόν, οι επόμενες 40 ημέρες μοιάζουν με εφιάλτη για τον πρωθυπουργό που αδυνατεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Οσο δε συνεχίζονται οι γκάφες, οι αστοχίες και μικροί ή μεγαλύτεροι εμφύλιοι εντός της κυβέρνησης, τόσο θα επιδεινώνεται το κλίμα διάλυσης και ηττοπάθειας.

Το σύνδρομο της Βαβέλ που κάνει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να μοιάζει με σκορποχώρι ενδεχομένως να επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις. Πριν και μετά τις εκλογές του Μαίου.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη