22 Απρ 2019

Ποιοι θα κάτσουν στο… παράλληλο υπουργικό του Κυριάκου

Πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, μιλώντας στη Βέροια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης
δεσμεύτηκε για τη δημιουργία ενός «παράλληλου» υπουργικού συμβουλίου, το οποίο θα αποτελείται από τους 13 αιρετούς περιφερειάρχες που θα προκύψουν από τις εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου.

«Το κράτος αναλαμβάνει τον δικό του ρόλο. Και οι περιφέρειες τον δικό τους ρόλο. Την επόμενη μέρα πρέπει να μπορούμε να συνομιλούμε με τους εκλεγμένους περιφερειάρχες μας. Ο πρωθυπουργός κανονικά –το έχουμε συζητήσει με τον Απόστολο (σ.σ. Τζιτζικώστα)– θα πρέπει να συνεδριάζει με τους 13 εκλεγμένους περιφερειάρχες με την ίδια συχνότητα με την οποία συγκαλείται το υπουργικό συμβούλιο. Γιατί στις περιφέρειες χτυπά η αναπτυξιακή καρδιά της Ελλάδος. Άρα θέλουμε την επόμενη μέρα να έχουμε εκλεγμένους περιφερειάρχες οι οποίοι να προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία και οι οποίοι να συμμερίζονται τις απόψεις μας, τις θέσεις μας, τις ιδέες μας για το πώς πρέπει να αναπτυχθεί ο τόπος», είχε πει τότε ο κ. Μητσοτάκης, ενσωματώνοντας έτσι και το μήνυμά του ότι καμία Περιφέρεια δεν μπορεί να πάει χαμένη για τη ΝΔ. Με άλλα λόγια και με δεδομένη τη βούληση του κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού να συνεργαστεί στενά με τις περιφερειακές Αρχές, εν είδει ενός «παράλληλου» υπουργικού, είναι κεφαλαιώδης προτεραιότητα της ΝΔ να εκλέξει όσους περισσότερους –ει δυνατόν όλους– περιφερειάρχες μπορεί.

Οι «σίγουροι»

Αρχής γενομένης από το στοίχημα της Αττικής, λοιπόν, ο υποψήφιος που στηρίζει η ΝΔ, ο Γιώργος Πατούλης, καταγράφει σε όλες τις μετρήσεις σαφές προβάδισμα έναντι της Ρένας Δούρου, της νυν περιφερειάρχη, η οποία, με βάση όλες τις κυλιόμενες μετρήσεις, εισπράττει σαφή αποδοκιμασία για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών σε Μάνδρα και Μάτι. Είναι κοντά με τον στηριζόμενο από το ΚΙΝΑΛ, Γιάννη Σγουρό, αν και πολιτικά στελέχη εκτιμούν ότι θα περάσει, εν τέλει, στον δεύτερο γύρο, όπου όμως χάνει σε όλα τα σενάρια από τον κ. Πατούλη.

Από εκεί και πέρα, ισχυρό φαβορί είναι και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχοντας απέναντι τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Γιαννούλη, ο οποίος «δεν τραβάει». Παράλληλα, στη Θεσσαλία, ο Κώστας Αγοραστός, παρά το ότι προέρχεται από δύο σερί θητείες, δείχνει έτοιμος και για μια τρίτη, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο. Αμφότεροι οι τελευταίοι έχουν να αντιμετωπίσουν τη σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, στη Θεσσαλία, στο πρόσωπο του Νίκου Τσιλιμίγκα και, στο Νότιο Αιγαίο, στο πρόσωπο του Μιχάλη Γλυνού. Τέλος, στην Ήπειρο, ο Αλέκος Καχριμάνης εμφανίζεται ως «φαβορί», όπως εκτιμούν όλοι, ακόμα και αν χρειαστεί δεύτερο γύρο, μάλλον απέναντι στον επικοινωνιολόγο Σπύρο Ριζόπουλο.

Τα «ντέρμπι»

Από εκεί και πέρα, αρχίζουν τα «ντέρμπι», με τον «γαλάζιο» μηχανισμό εσχάτως να έχει κινητοποιηθεί έτι περαιτέρω, αν και, ρεαλιστικά, υπάρχουν δυσκολίες που απορρέουν από τις κινήσεις αντισυσπείρωσης που καταγράφονται στο επίπεδο των δήμων. Για παράδειγμα, στη Στερεά Ελλάδα, ο υποψήφιος του κόμματος Φάνης Σπανός έχει απέναντί του την ισχυρή υποψηφιότητα του Απόστολου Γκλέτσου, ο οποίος έχει ερείσματα σε όλους τους πολιτικούς χώρους και έχει και «κάβες» ενόψει δεύτερου γύρου, ενώ η υποψηφιότητα του κ. Σπανού επιβαρύνεται από κατά τόπους έριδες, όπως π.χ. η εσωτερική σύγκρουση στον χώρο της Κεντροδεξιάς για τη δημαρχία στη Λαμία, με τη ΝΔ να στηρίζει τον ΘύμιοΚαραΐσκο έναντι του νυν δημάρχου Νίκου Σταυρογιάννη, ο οποίος εσχάτως είχε επαναπροσεγγίσει το κόμμα.

Στην Πελοπόννησο, Παναγιώτης Νίκας και Πέτρος Τατούλης δίνουν σκληρή μάχη, με το βλέμμα ήδη στραμμένο στον δεύτερο γύρο, μια και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δέδες δεν «περπατάει» ιδιαιτέρως. Όπως λένε πολύπειρα στελέχη, κομβική θα είναι η σημασία που θα παίξουν Μεσσηνία και Κόρινθος σε αυτήν τη μάχη. Λίγο πιο αριστερά στον χάρτη, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης έχει την προοπτική να είναι η θετική έκπληξη των εκλογών, καθώς ο υποψήφιος περιφερειάρχης και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σπηλιόπουλος «κόβει» από τον περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, ο οποίος έχει και αυτονόητο φθορά, ενώ επιβαρύνεται και από τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Δυτική Μακεδονία, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης πηγαίνει καλά, με αντίπαλό του τον νυν περιφερειάρχη Θόδωρο Καρυπίδη, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί «αμελητέα ποσότητα», καθώς το 2014 ουσιαστικά έκανε την έκπληξη απέναντι στον τότε εν ενεργεία περιφερειάρχη Γιώργο Δακή.

Τέλος, στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο, η Χριστιάννα Καλογήρου ανοίγει βηματισμό, αλλά έχει να αντιπαρατεθεί με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αθήνας Κώστα Μουντζούρη, ο οποίος προέρχεται με τη σειρά του από τη ΝΔ και «κόβει» από την περιφερειάρχη. Ένας δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο θεωρείται, αυτήν τη στιγμή, το πιθανότερο σενάριο.

Τα «δύσκολα»

Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί, λοιπόν, να έχει μιλήσει για νίκες σε 13 Περιφέρειες, αλλά σε 3 Περιφέρειες τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα για τον στηριζόμενο από τη ΝΔ υποψήφιο. Στην Κρήτη, ο νυν περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι του υποψηφίου της ΝΔ, Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη, ακόμα και αν, εν τέλει, χρειαστεί δεύτερο γύρο.

Ακόμα, στα Ιόνια Νησιά, η πρώην ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα καταβάλλει φιλότιμη προσπάθεια απέναντι στον ευρέως συμπαθή περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο, αλλά «υπονομεύεται» από την υποψηφιότητα του αντάρτη Σπύρου Σπύρου, πρώην περιφερειάρχη έως το 2014, ο οποίος ήθελε το «γαλάζιο» χρίσμα, αλλά και από έριδες σε μεγάλους δήμους, όπως στην Κέρκυρα, φερειπείν.

Τέλος, σημαντικό ζήτημα υπάρχει και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου ο νυν περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο οποίος διαδέχθηκε τον αποθανόντα και αγαπητό Γιώργο Παυλίδη, έχει μεν τη στήριξη της ΝΔ, αλλά έχει ανθυποψήφιο από τον ίδιο χώρο. Πρόκειται για τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλο Τοψίδη, ο οποίος έχει και τη στήριξη του ισχυρού αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη, ο οποίος, με τη σειρά του, είχε σκεφθεί να κατέβει για την Περιφέρεια. Εκτός κούρσας έμεινε προ μηνός, δε, και ο Εβρίτης Δημήτρης Πέτροβιτς, ο οποίος αποσύρθηκε. Βεβαίως, το σκηνικό εκεί είναι εξαιρετικά ρευστό, και πιθανό σενάριο θεωρείται και ένας «γαλάζιος εμφύλιος» στον δεύτερο γύρο.

του Γιώργου Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη