16 Μαΐ 2019

Ηχηρή «απάντηση» στην Τουρκία: Η Γαλλία στέλνει τον στόλο της στην Κύπρο

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει η στρατιωτική συμφωνία που υπεγράφη από τη Γαλλία και την Κύπρο την Τετάρτη.


Η συμφωνία υπεγράφη από τους υπουργούς Αμυνας των δυο χωρών, Σάββα Αγγελίδη και Φλορένς Παρλί, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Κυπρίου υπουργού στο Παρίσι.


Οπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», με τη συμφωνία ενισχύονται σημαντικά οι ναυτικές δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη Γαλλία, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη στάση που διατηρεί το τελευταίο διάστημα η Τουρκία.
Ο γαλλικός στόλος θα χρησιμοποιεί τη βάση «Ευάγγελος Φλωράκης»

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η χρήση της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» από τον γαλλικό στόλο.

Στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται πως «οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν εγγράφως την πρόθεση των δύο χωρών για συνεργασία με σκοπό την ενίσχυση των στρατιωτικών ναυτικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και για ευρεία στρατηγική συνεργασία προς όφελος των ναυτικών δυνάμεων των δυο χωρών».

Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, όπως αναφέρει ο «Πολίτης», ο υπουργός Σάββας Αγγελίδης ενημέρωσε την ομόλογό του για την προκλητικότητα και την κλιμάκωση παράνομων ενεργειών από την Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Γαλλική «ασπίδα» απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση που είχαν έγινε αναφορά και στη χθεσινή πρωτοφανή δήλωση του Βρετανού υπουργού Ευρώπης Αλαν Ντάνκαν, ο οποίος αμφισβήτησε την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ, δικαιολογώντας ουσιαστικάτη στάση της Τουρκίας.

Από την πλευρά της, η Γαλλίδα υπουργός επανέλαβε τη σθεναρή στήριξη της Γαλλίας προς τη Κύπρο και καταδίκασε ταυτόχρονα τις ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη